Unsplash Jonathan Borba

3 ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν τρεις δεξιότητες που μπορούν να ενισχύσουν ό,τι οδηγεί σε μια υγιή σχέση και να μειώσουν τις συμπεριφορές που οδηγούν σε ανθυγιεινές σχέσεις.

Περίπτωση #1: Περιμένεις μήνυμα από τον/τη σύντροφό σου αλλά αυτό δεν έρχεται. Αγχώνεσαι, κοιτάς το τηλέφωνό σου ξανά και ξανά κάθε λεπτό. Κάνεις ανανέωση μήπως κάτι δεν είδες σωστά. Αλλά το μήνυμα εξακολουθεί να μην έρχεται.

Περίπτωση #2: Σε ρωτάει ο/η σύντροφός σου τι θα ήθελες για δώρο γενεθλίων. Απαντάς πως δεν θέλεις τίποτα περιμένοντας ωστόσο από εκείνον/εκείνη να μαντέψει ποιο θα ήταν το ιδανικό δώρο για εσένα. Και εν τέλει λαμβάνεις αυτό που ζήτησες: τίποτα!

Οι δύο περιπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο. Τις ακούμε από φίλους και φίλες που μας ρωτούν πώς να αντιδράσουν. Συνήθως το αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο, ενώ συχνά τα μέλη της σχέσης οδηγούνται σε καβγά. Η δυσαρέσκεια που προκαλούν οι αντιδράσεις στις παραπάνω καταστάσεις μάλλον θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν οι άνθρωποι διαθέταμε τις κατάλληλες δεξιότητες, δηλαδή αυτό που η ψυχολόγος και ερευνήτρια Joanne Davila και οι συνάδελφοί της ονομάζουν «ρομαντική ικανότητα».

Τι είναι η ρομαντική ικανότητα και πώς να την αποκτήσουμε

Όπως αναφέρει η Davila σε ομιλία της στο TEDx, «πρέπει να διδάξουμε στους ανθρώπους, κυρίως στους νέους, πώς να έχουν υγιείς σχέσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι συνάδελφοί μου και εγώ έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο λειτουργίας των σχέσεων που βασίζεται σε δεξιότητες και πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν τα πράγματα που οδηγούν σε υγιείς σχέσεις και να μειώσουν τις συμπεριφορές που οδηγούν σε ανθυγιεινές σχέσεις. Έχουμε εντοπίσει τρεις δεξιότητες που αποτελούν τη βάση για αυτό που ονομάζουμε “ρομαντική ικανότητα”».

Η ρομαντική ικανότητα, ή κατά τον πρωτότυπο όρο «romantic competence», δεν σχετίζεται ακριβώς με τον ρομαντισμό, όπως τον έχουμε στο μυαλό μας. Όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο στο TED Ideas, ο όρος δηλώνει «την ικανότητα να λειτουργείς προσαρμοστικά σε όλους τους τομείς ή όλες τις πτυχές της διαδικασίας της σχέσης», συμπεριλαμβανομένων του να καταλαβαίνεις τι χρειάζεσαι, να βρίσκεις το σωστό άτομο, να χτίζεις μια υγιή σχέση και να βγαίνεις από σχέσεις που είναι ανθυγιεινές.

Σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχουν τρεις βασικές δεξιότητες πίσω από την ρομαντική ικανότητα: η διορατικότητα, η αμοιβαιότητα και η ρύθμιση των συναισθημάτων. «Προσδιορίσαμε τις δεξιότητες με βάση μια ενδελεχή ανασκόπηση της θεωρίας και της έρευνας», εξηγεί η Davila. Και προσθέτει ότι «πιστεύουμε ότι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε όλα τα διαφορετικά μέρη της διαδικασίας μιας σχέσης και με όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους – είτε βρίσκονται σε σχέση είτε όχι».

σχέσεις
Unsplash Nathan McBride

Δεξιότητα #1: Διορατικότητα

«Η διορατικότητα έχει να κάνει με την επίγνωση, την κατανόηση και τη μάθηση», εξηγεί η Davila. «Με τη διορατικότητα, θα έχετε μια καλύτερη ιδέα για το ποιος είστε, τι χρειάζεστε, τι θέλετε και γιατί κάνετε τα πράγματα που κάνετε».

Η ειδικός εξηγεί ότι έχοντας διορατικότητα θα μπορείτε να προβλέψετε τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς σας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, να γνωρίζετε ότι όταν καθυστερείτε να απαντήσετε σε ένα από τα μηνύματα του συντρόφου σας χωρίς σοβαρό λόγο, εκείνος μάλλον θα νιώσει ενοχλημένος ή πληγωμένος.

«Η διορατικότητα θα σας επιτρέψει επίσης να γνωρίσετε καλύτερα τον σύντροφό σας», λέει η Davila. «Ας πούμε ότι ο σύντροφός σας εμφανίζεται αργά για ένα ραντεβού. Έχοντας διορατικότητα, θα ξέρετε το γιατί. Για παράδειγμα, μπορεί ο σύντροφός σας να καθυστερεί σε όλα. Δεν έχει να κάνει με εσάς ή με τη σχέση σας. Απλά έτσι είναι ο σύντροφός σας».

σχέσεις
iStock

Δεξιότητα #2: Αμοιβαιότητα

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος, «αμοιβαιότητα σημαίνει να ξέρουμε ότι και οι δύο άνθρωποι έχουν ανάγκες και ότι οι ανάγκες και των δύο έχουν σημασία». Με την αμοιβαιότητα θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε τις δικές σας ανάγκες με τρόπο πιο σαφή, να αυξήσετε τις πιθανότητες να τις ικανοποιήσετε, αλλά και να διασφαλίσετε ότι καλύπτονται οι ανάγκες του συντρόφου σας.

Η Davila δίνει ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε πως γνωρίζετε ότι στον σύντροφό σας αρέσει πολύ να πηγαίνει στο γυμναστήριο πρωί πρωί και αυτό τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα την υπόλοιπη μέρα. «Η αμοιβαιότητα θα σας επιτρέψει να είστε πρόθυμοι να υποστηρίξετε τον σύντροφό σας σε αυτό, ακόμη κι αν πραγματικά θα προτιμούσατε εκείνος να μείνει στο σπίτι και στο κρεβάτι μαζί σας».

σχέσεις
iStock

Δεξιότητα #3: Ρύθμιση των συναισθημάτων

«Το emotion regulation έχει να κάνει με τη ρύθμιση των συναισθημάτων σας ως απάντηση σε πράγματα που συμβαίνουν στη σχέση», εξηγεί η Davila.

Η ικανότητα αυτή υποδηλώνει ότι μπορείτε να διαχειρίζεστε τις στιγμές που μπορεί να ανησυχείτε υπερβολικά ή να νιώθετε ότι θέλετε να ξεσπάσετε. Αν, για παράδειγμα, επανέλθουμε στο ένα από τα δύο παραδείγματα που δώσαμε στην αρχή αναφορικά με την αναμονή ενός μηνύματος, η «ρύθμιση των συναισθημάτων» θα σας επιτρέψει να ηρεμήσετε τον εαυτό σας, να τον πείσετε ότι δεν χρειάζεται να ελέγχετε το κινητό σας κάθε 5 δευτερόλεπτα, και να τον κάνετε να συγκεντρωθεί σε ό,τι κάνει τη δεδομένη στιγμή.

Πρόκειται για μια σημαντική δεξιότητα που είναι σημαντικό να έχουμε σε όλες τις σχέσεις μας, επειδή μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε δυσάρεστα ή αμήχανα συναισθήματα, διατηρώντας παράλληλα τη δέσμευση στις δικές μας ανάγκες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.