Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΕΧΕΙ ΥΓΙΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ

Προφανώς και όταν έχεις υγιή σεξουαλική ζωή δεν περιμένεις κανέναν να στο επιβεβαιώσει, ωστόσο… είναι ωραίο να το ακούς!

Δυσκολεύομαι τρομερά να καταλάβω τα ζευγάρια για τα οποία το σεξ δεν αποτελεί προτεραιότητα. Στο μυαλό μου το κενό αυτό εμποδίζει να ολοκληρωθεί το παζλ μιας γεμάτης (ας μην υπερβάλλω με το «ευτυχισμένης») συντροφικής σχέσης .

Φυσικά, δεν παραβλέπω ότι ο πόθος και η συχνότητα μπορεί να μεταβάλλονται με τα χρόνια ή τις δεκαετίες, ενώ μπορεί να αλλάζει και ο τρόπος που κάνει σεξ ένα ζευγάρι. Θεωρώ όμως ότι αν απολαμβάνει πραγματικά το σεξ, δεν μπορεί παρά να αποζητά την εγγύτητα, την τρυφερότητα, το δέσιμο, την αμοιβαία ευχαρίστηση. Όλα αυτά μπολιάζουν με τον καλύτερο τρόπο μια μακροχρόνια σχέση.

Τι χαρακτηρίζει την υγιή σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;

Ίσως σκεφτείς πως είναι το πόσο συχνά κάνει ένα ζευγάρι σεξ. Ωστόσο, είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Η sex therapist Emily Nagoski, συγγραφέας του βιβλίου “Come Together: The Science (and Art!) of Creating Lasting Sexual Connections” , λέει ότι η συχνότητα είναι το τελευταίο που θα πρέπει να σε απασχολεί. Στον αντίποδα, είναι η ποιότητα της σεξουαλικής επαφής και η απόλαυση που αυτή προσφέρει που μετράνε πραγματικά.

Βάσει της εμπειρίας της, η Nagoski εξηγεί ότι τα ζευγάρια με υγιή σεξουαλική ζωή:

1. Συζητούν ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή τους

Η επικοινωνία είναι το παν, λέει η Nagoski, και ειδικά οι συζητήσεις γύρω από το σεξ, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τις προτιμήσεις είτε με τα όρια. «Είναι σπουδαίο να μπορείς να συζητάς με τον/τη σύντροφό σου ανοιχτά για κάτι που σας συναρπάζει τόσο και τους δύο».

Βέβαια, δεν είναι εύκολο για όλα τα ζευγάρια να το κάνουν. «Θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί. Νιώθουν άβολα; Φοβούνται την κριτική; Μήπως δεν θέλουν να πληγώσουν τον άλλο; Ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να συζητήσουν μέχρι και τη συστολή τους. Το κλειδί είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η ειλικρίνεια. Δεν είναι εύκολο, μα όταν γίνει μια τέτοια συζήτηση θα νιώσουν και οι δύο καλύτερα», λέει η ειδικός.

2. Έχουν περιέργεια

Τα ζευγάρια με υγιή σεξουαλική ζωή έχουν περιέργεια σε ό,τι αφορά το σεξ. Θέλουν να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα με τον/τη σύντροφό τους, τα αναζητούν, τα προτείνουν. Η ρουτίνα δεν είναι απαραίτητα κακή, αλλά η περιέργεια μπορεί να οδηγήσει σε νέα μονοπάτια και ακόμα καλύτερη σεξουαλική σύνδεση. Τα ζευγάρια αυτά πιστεύουν ότι αξίζουν τη μέγιστη διέγερση και απόλαυση, και δεν διστάζουν να τολμήσουν.

5 σημάδια που δείχνουν ότι ως ζευγάρι έχετε υγιή σεξουαλική ζωή
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Δίνουν προτεραιότητα στην απόλαυση

Είναι θεμελιώδες για τα ζευγάρια να εξασφαλίζουν ότι και οι δύο σύντροφοι θα απολαύσουν εξίσου το σεξ. «Θέλω τα ζευγάρια με μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις να επικεντρώνονται στην απόλαυση και όχι στην επιθυμία. Η επιθυμία είναι η ανάγκη για σεξ, το ψυχικό "θέλω", ανεξάρτητα από το αν θα οδηγήσει σε σεξουαλική επαφή ή όχι. Η απόλαυση είναι εμπειρία της ικανοποίησης των αισθήσεων τη στιγμή της επαφής».

Δίνοντας έμφαση στην απόλαυση δεν σημαίνει απλά να κάνεις σεξ, αλλά να το απολαμβάνεις, να του δίνεις τον χρόνο και τη φροντίδα που χρειάζεται. «Με την απόλαυση μετριέται η σεξουαλική ευεξία. Όχι με το πόσο το αποζητάς, ούτε με το πόσο συχνά το κάνεις, αλλά με το αν το απολαμβάνεις», καταλήγει η Nagoski. «Αυτός είναι και ο λόγος που τα ζευγάρια με υγιή σεξουαλική ζωή πολύ συχνά ρωτούν ο ένας τον άλλον τι θέλει και τι όχι όταν κάνουν σεξ».

4. Διευρύνουν τον ορισμό του σεξ

«Το σεξ είναι οτιδήποτε συμβάλλει στην ερωτική σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους», λέει η Nagoski. Περιλαμβάνει μια σειρά από συμπεριφορές και χρειάζεται να σχετίζεται πάντα με τη διείσδυση ή τον οργασμό, κάτι που γνωρίζουν τα ερωτικά ζευγάρια. Γι’ αυτό επιλέγουν πώς θα συνδεθούν σεξουαλικά, με τους δικούς τους όρους.

5. Αποδέχονται την αλλαγή

Με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν οι άνθρωποι, οι σχέσεις και βέβαια η σεξουαλική ζωή. «Το σώμα μας αλλάζει με διάφορους τρόπους. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, οι επιθυμίες και οι προτιμήσεις μας επίσης μπορεί να μεταβληθούν. Αν δεν επιτρέψουμε στην ιδέα του σεξ να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, θα νιώσουμε σίγουρα ένα κενό», λέει η Nagoski. Τα ζευγάρια με υγιή σεξουαλική ζωή αποδέχονται με χάρη αυτές τις αλλαγές και βρίσκουν τρόπο να μην αποτελέσουν εμπόδιο.

Αν νιώθεις ότι εσείς δυσκολεύεστε, ένας sex therapist μπορεί να σας βοηθήσει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.