Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

7 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Τι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης; Μεγαλύτερο ρόλο παίζει το DNA ή ο τρόπος ζωής; Μια νέα μελέτη απαντά.

Για την κατάθλιψη έχουμε γράψει πολλές φορές, όπως επίσης και για τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισής της. Το άγγιγμα και οι αγκαλιές είναι ένας από αυτούς, ενώ η εκδήλωση καλοσύνης προς τους άλλους ανθρώπους μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Τι άλλο μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης; Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Mental Health, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 57%! Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ξεχώρισαν 7 συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τις πιθανότητες να εμφανίσουμε τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο.

7 συνήθειες για τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης

Σε μια περίοδο 9 ετών, οι ερευνητές παρακολούθησαν συνολικά 287.282 συμμετέχοντες από την UK Biobank (μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων), από τους οποίους 12.916 είχαν κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές εντόπισαν 7 παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης:

1. Ο καλός ύπνος αποτελεί «όπλο» ενάντια στην κατάθλιψη

Ο καλός ύπνος ορίζεται από 7 έως 9 ώρες τη νύχτα και ήταν το στοιχείο με τα καλύτερα αποτελέσματα, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης –συμπεριλαμβανομένων των μεμονωμένων καταθλιπτικών επεισοδίων και της κατάθλιψης που είναι ανθεκτική στη θεραπεία– κατά 22%.

2. Συχνή κοινωνική σύνδεση

Η σύνδεση και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 18% και θεωρήθηκε ο παράγοντας που προστάτεψε περισσότερο από την υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή.

3. Αποφυγή καπνίσματος

Το να μην είναι κάποιος καπνιστής μείωσε την πιθανότητα κατάθλιψης κατά 20%. Η συσχέτιση της κατάθλιψης με το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα είναι μια συμπεριφορά που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου και όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα και η ποσότητα του καπνίσματος, τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος, ενώ η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το ρίσκο.

4. Τακτική σωματική δραστηριότητα

Η έρευνα επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τα ψυχικά οφέλη της σωματικής άσκησης, η οποία μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 14%.

κατάθλιψη και αλκοόλ
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5. Ο μη καθιστικός τρόπος ζωής

Με αυτό οι ερευνητές εννοούν το να μην κάθεται κανείς για παρατεταμένες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθεια που φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες κατάθλιψης κατά 13%.

6. Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Επίσης, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε εξίσου σημαντική, καταφέρνοντας να περιορίσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 11%. Όπως έχουμε ξαναγράψει στο OW, και σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό, «επιτρέπεται η κατανάλωση μέχρι ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο ποτών ημερησίως για τους άντρες».

7. Υγιεινή διατροφή

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο, η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην ψυχική υγεία και η κατανάλωση περισσότερων μη επεξεργασμένων τροφών (όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι) μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Η μελέτη έδειξε ότι η υγιεινή διατροφή μείωσε αυτόν τον κίνδυνο κατά 6%.

Παίζει ρόλο η γενετική στην κατάθλιψη;

Εξετάζοντας και το DNA των συμμετεχόντων, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μείωσε την πιθανότητα κατάθλιψης σε όλους, ανεξάρτητα από τον γενετικό παράγοντα. Αν και το DNA μας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι υγιεινές συμπεριφορές είναι δυνητικά πιο σημαντικές, όπως εξήγησε η Δρ Barbara Sahakian, DSc, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την ψυχική υγεία και την ευημερία σας μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης», συμπλήρωσε η επιστήμονας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.