Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΤΟ DNA ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ; 

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια σύνδεση ανάμεσα στο DNA και την κατάθλιψη, αλλά και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο για τις γυναίκες.

Η κατάθλιψη, η οποία διαφέρει από τη θλίψη, θεωρείται πλέον μια συχνή ψυχική νόσος, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζει περίπου το 3,8% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πρόσφατα ακούσαμε την Ολλανδέζα μουσικό Sharon Kovacs να μιλάει για την κατάθλιψη και την ψυχική υγεία μέσα από μια ανάρτησή της στα social media. Και φυσικά δεν είναι η μοναδική διάσημη που το έχει κάνει.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την κατάθλιψη είναι ότι οι άντρες και οι γυναίκες τείνουν να αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σε αυτή. Πρόσφατα, ερευνητές συνεργάστηκαν με 127.867 άνδρες και 146.274 γυναίκες προκειμένου να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα γενετικά τους δεδομένα και τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία άγχους και κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Το DNA σχετίζεται με την κατάθλιψη, αλλά με διαφορετικό τρόπο σε άντρες και γυναίκες

Οι ερευνητές εντόπισαν διακριτές βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών που έχουν να κάνουν με την κατάθλιψη. Διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, 11 περιοχές του γονιδιώματος συνδέονταν με την κατάθλιψη, ενώ στους άντρες, μόνο μία περιοχή συνδεόταν με αυτή.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι παρόλο που η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων και στα δύο φύλα με τον ίδιο τρόπο, οι μοριακές οδοί είναι διαφορετικές στους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι ανακαλύψεις αυτές υποδηλώνουν ότι «είναι πιθανό ορισμένα φάρμακα να ωφελούν περισσότερο τις γυναίκες και κάποια άλλα φάρμακα να ωφελούν περισσότερο τους άνδρες», εξήγησε στο διαδικτυακό περιοδικό Inverse η κύρια συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill, Patrícia Pelufo Silveira.

DNA και κατάθλιψη
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Γονίδια και μεταβολικές διαταραχές

Η μελέτη, όμως, κατέληξε και σε ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα. Τα γονίδια που σχετίζονται με την κατάθλιψη στις γυναίκες είναι τα ίδια με εκείνα που σχετίζονται με τις μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να είναι εκ γενετής ή να αποκτηθούν στη ζωή ενός ανθρώπου.

Βέβαια, το στοιχείο αυτό έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες έρευνες. Γενικά, οι μεταβολικές διαταραχές θεωρούνται από την επιστημονική κοινότητα ως παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει καταθλιπτικά επεισόδια.

Η καθηγήτρια Silveira θεωρεί ότι αυτό το εύρημα μπορεί να βοηθήσει στην κλινική διαχείριση της κατάθλιψης στις γυναίκες, «επιβεβαιώνοντας ότι οι μεταβολικές διαταραχές πρέπει να διερευνώνται προσεκτικά, να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα, ειδικά σε αυτή την ομάδα».

Όσον αφορά για τις γενετικές διαφορές στις οποίες πιθανότατα οφείλεται το γεγονός ότι άντρες και οι γυναίκες ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, η ίδια ελπίζει ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές και καλύτερη διαχείριση της νόσου και για τα δύο φύλα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.