Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΑΥΤΗ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Ένας κλινικός ψυχολόγος μοιράζεται μια μέθοδο που αξιοποιεί το κρύο και μας βοηθάει να διαχειριστούμε αποτελεσματικά μια κρίση πανικού.

Το κεφάλαιο που ονομάζεται «κρίση πανικού» είναι μεγάλο και ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο. Μπορεί να «χτυπήσει» όχι μόνο εμένα που γράφω κι εσένα που διαβάζεις αυτό το άρθρο, αλλά ακόμα και δημόσια πρόσωπα ή celebrities, όπως είναι η Έμα Στόουν ή ο Σκωτσέζος τραγουδιστής Lewis Capaldi.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι βαθιές ανάσες, η εσωτερική επανάληψη ενός μάντρα, οι τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης είναι μέθοδοι που λειτουργούν προς όφελός σου. Εξίσου σημαντικό είναι το να μπορείς να διακρίνεις ότι βιώνεις μια κρίση πανικού και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση η οποία θα περάσει.

Παρόμοιες πρακτικές μπορείς να εφαρμόσεις και για να βοηθήσεις έναν δικό σου άνθρωπο όταν παθαίνει μια ανάλογη κρίση.

Αξιοποίησε ορισμένα παγάκια για να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού

«Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αισθάνονται πιο ήρεμοι όταν παίρνουν μια κρύα, βρεγμένη πετσέτα και την τοποθετούν στο πίσω μέρος του λαιμού τους», έχει αναφέρει στο παρελθόν ο κλινικός ψυχολόγος Ryan Howes, PhD, στο διαδικτυακό περιοδικό Wondermind. Και όπως έχει εξηγήσει, «υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το γιατί αυτό λειτουργεί, από τη διέγερση των νεύρων μέχρι απλώς τη βίωση μιας διαφορετικής σωματικής αίσθησης. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, [η μέθοδος] μπορεί να βοηθήσει».

κρίση πανικού
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ο Δρ Howes προτείνει μια τεχνική για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού. Για να την δοκιμάσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Την επόμενη φορά που θα νιώσετε μια κρίση πανικού να έρχεται, σφίξτε ένα παγάκι στο χέρι σας ή τρίψτε το απαλά κατά μήκος του εσωτερικού του καρπού σας για να ανακουφιστείτε από το άγχος.
  • Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε την τεχνική του «δύτη στον πάγο», η οποία περιλαμβάνει τη βύθιση του προσώπου σε ένα μπολ γεμάτο με παγάκια και νερό. Επαναλάβετε αυτή την «άσκηση» μερικές φορές στη σειρά για να βοηθήσετε στη μείωση της αντίδρασης του νευρικού σας συστήματος.

Σημείωση: Αν αντιμετωπίζετε καταστάσεις υγείας που επιδεινώνονται με το κρύο νερό ή τον πάγο, μην δοκιμάσετε την παραπάνω μέθοδο ή φροντίστε να έχετε συμβουλευτεί προηγουμένως τον γιατρό σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.