Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ENERGY VAMPIRES: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΣΟΥ ΡΟΥΦΑΝΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ

Υπάρχουν 7 διαφορετικοί τύποι των λεγόμενων energy vampires, που νιώθουμε σαν να μας ρουφάνε την ενέργεια όπως θέλει ο θρύλος να ρουφάνε οι βρικόλακες το αίμα. Μάθε πώς θα τους αναγνωρίσεις και πώς θα προφυλαχτείς από την αρνητική επίδρασή τους.

Μήπως έχεις λίγο άγχος και χρειάζεσαι περισσότερο; Μάλλον όχι. Άρα, είναι χρήσιμο να μην κρατάς στη ζωή σου άτομα που σου «ρουφάνε» την ενέργεια. Είναι γνωστά ως energy vampires, βρικόλακες ενέργειας, επειδή σε «αδειάζουν». Σε εξαντλούν.

Έτσι, όταν επιστρέφεις σπίτι, δεν έχεις κουράγιο ούτε να σκεφτείς. Πόσο μάλλον να κουνηθείς και να κάνεις κάτι.

Δεν μπορώ να γνωρίζω σε ποιο ηλικιακό γκρουπ ανήκεις. Κατά συνέπεια, υποχρεώνομαι να αναφέρω το βασικό αξίωμα που είναι χρήσιμο να συναντάται κάθε φορά που κάνουμε έναν φίλο/μια φίλη: Να μας κάνουν καλό. Όχι να «παίζουμε» διαρκώς άμυνα για να αποκρούσουμε τοξικότητα και άλλες συγκινήσεις που επηρεάζουν τη ψυχική μας υγεία.

Έρευνες έχουν καταστήσει σαφές πως οι δυνατές φιλίες μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να προστατεύσουν από την κατάθλιψη και να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο. Οι ίδιες μελέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι φιλίες που προκαλούν αντικρουόμενα συναισθήματα μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσουν άγχος.

Οι 7 διαφορετικοί τύποι των energy vampires

Για να είμαι ακριβοδίκαιη, πρέπει να επισημάνω ότι δεν υπάρχει μία –ενιαία και αδιαίρετη– μελέτη που να αναγνωρίζει οριστικά και αμετάκλητα τους energy vampires. Υπάρχουν, όμως, μελέτες και παρατηρήσεις που έχουν εντοπίσει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά σε άτομα που ρουφούν με καλαμάκι την ενέργεια όσων συναντούν. Τους λες και τοξικούς.

Μάθε πώς να τους αναγνωρίζεις πριν να είναι αργά και προφυλάξου.

energy vampires
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Τύπος #1: Αρνητικότητα και καταγγελία

Αυτά τα άτομα επικεντρώνονται συνεχώς στις αρνητικές πτυχές της ζωής τους και του κόσμου γύρω τους, διαλύοντας τη διάθεση όσων τους πλησιάζουν. Η αρνητικότητά τους μπορεί να είναι μεταδοτική, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση μιας θετικής προοπτικής.

Τύπος #2: Δράμα και σύγκρουση

Είναι οι γνωστοί drama queens και drama kings. Ζουν για να κλαίγονται και να τσακώνονται, όπως αναζητούν την προσοχή. Ο κύριος τρόπος που το επιδιώκουν αυτό είναι μέσω της πρόκλησης προβλήματος. Η συνεχής ανάγκη αυτών των energy vampires για δράμα μπορεί να είναι εξουθενωτική και συναισθηματικά επιβαρυντική.

Τύπος #3: Ανάγκη και εξάρτηση

Αυτά τα άτομα εξαρτώνται υπερβολικά από τους άλλους για συναισθηματική υποστήριξη και επικύρωση. Μπορεί να αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση, προσοχή ή συμβουλές, και να πλήττουν τους πόρους μας, όπως μας προκαλούν εξάντληση.

Τύπος #4: Εγωκεντρισμός και έλλειψη ενσυναίσθησης

Αυτοί οι energy vampires ασχολούνται κυρίως με τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Δεν δείχνουν ψήγματα ενσυναίσθησης για τα συναισθήματα και τις προοπτικές των άλλων. Η εγωκεντρικότητα που τους χαρακτηρίζει απογοητεύει και εξαντλεί συναισθηματικά όσους έχουν δίπλα και απέναντί τους.

Τύπος #5: Μη ρεαλιστικές προσδοκίες και απαιτήσεις

Αυτοί οι energy vampires συχνά έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τους άλλους. Τα μέλη της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν υπερβολικές απαιτήσεις για τον χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους μας. Τα συνεχή τους αιτήματα μπορεί να είναι συντριπτικά και να μας κάνουν να νιώθουμε αγανάκτηση.

Τύπος #6: Κριτική και ενοχοποίηση

Επικρίνουν γρήγορα και κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους, ρίχνοντας την ευθύνη σε όλους εκτός από τον εαυτό τους. Η συνεχής αρνητικότητά τους μπορεί να διαλύσει την αυτοεκτίμησή μας και να μας κάνει να νιώθουμε απογοητευμένοι.

Τύπος #7: Παθητικότητα και έλλειψη διεκδικητικότητας

Όσοι εμφανίζονται ως παθητικοί και μη διεκδικητικοί, περιμένουν στην ουσία από τους άλλους να τους φροντίσουν και να λάβουν αποφάσεις γι’ αυτούς. Αυτή η δυναμική μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενέργεια και την υπομονή μας, καθώς αισθανόμαστε συνεχώς υπεύθυνοι για την ευημερία τους. Αλλά δεν είμαστε.

Τι πρέπει να κάνεις για να σωθείς από τους energy vampires

Όποιος κι αν είναι ο τύπος του energy vampire που καλείσαι να διαχειριστείς, η τακτική για να γλιτώσεις είναι η ίδια: Θέσε όρια.

Περιόρισε τις αλληλεπιδράσεις και όταν νιώθεις πως αρχίζει να φεύγει η ενέργεια από μέσα σου, δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου (τη δική σου ευημερία) και αποχώρησε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.