iStock

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ

Λίγο η μόδα του Dry January, λίγο ο... Βόσπορος που έχουμε πιει τις μέρες των γιορτών, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε να διασκεδάζουμε και χωρίς αλκοόλ.

Οι βραδινές βόλτες και οι εορτασμοί πάνε πλέον πακέτο με την κατανάλωση αλκοόλ. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν ανέκαθεν μέρος της κουλτούρας μας, πάντως από τα φοιτητικά μου χρόνια και μετά θυμάμαι τον εαυτό μου να λέει «πάμε για μια μπίρα» ή «πάμε για κάνα κοκτέιλ», και κάθε εξόρμηση για φαγητό συνοδευόταν από ρακί ή κρασί.

Έτσι, όταν αποφάσισα να περιορίσω την κατανάλωση αλκοόλ, πρώτον γιατί δεν με ευχαριστούσε πλέον ιδιαίτερα και δεύτερον γιατί το στομάχι μου δεν το άντεχε όπως παλιά, οι έξοδοι με φίλους σε μπαρ και ταβέρνες έγιναν κάπως περίεργες. Πόσο άνετα να νιώσεις όταν οι γύρω σου πίνουν ρακές κι εσύ ένα ζεστό φασκόμηλο, που κανείς άλλος δεν εκτιμά;

Η ανασφάλεια απέναντι στην κοινωνία

Όπως εξηγεί σε συνέντευξη στο CNN η κλινική ψυχολόγος Έλεν Χέντρικσεν, είμαστε κοινωνικά ζώα και ως τέτοια έχουμε την ανάγκη να ανήκουμε σε μια κοινότητα. Έτσι, όταν βρεθούμε σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις ανησυχούμε ότι οι άλλοι θα μας κρίνουν ή θα μας απορρίψουν και αγχωνόμαστε.

Τι κάνουμε, λοιπόν; Παραγγέλνουμε ένα ποτό και μετά ένα δεύτερο. Με τη βοήθεια του αλκοόλ «μουδιάζουμε» τις αισθήσεις μας, τα συναισθήματά μας, το άγχος, τις ανασφάλειες, τις αναστολές μας κι έτσι χαλαρώνουμε και μπορούμε να διασκεδάσουμε. Το εντυπωσιακό είναι ότι η στάση αυτή είναι κοινωνικά αποδεκτή, ίσως και αναμενόμενη.

χωρίς αλκοόλ
iStock

Πώς να διασκεδάσεις χωρίς αλκοόλ

Δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε στο αλκοόλ προκειμένου να περάσουμε καλά. Υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε, για να μπούμε στο κατάλληλο mood και να κοινωνικοποιηθούμε χωρίς να κρατάμε στο χέρι ένα ρούμι με καταγωγή από την Κούβα.

  • Επιλέγουμε ένα μη αλκοολούχο υποκατάστατο. Οι επιλογές είναι πλέον αρκετές. Μπίρες και κρασιά χωρίς αλκοόλ, μοκτέιλ, ευφάνταστα μείγματα φρέσκων χυμών και βοτάνων φιγουράρουν σε πολλούς καταλόγους, μαζί με τα πιο παραδοσιακά αναψυκτικά και ροφήματα. Απλά, αν γίνεται, αποφεύγουμε όσα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.
  • Δεν έχουμε αλκοόλ στο σπίτι και όταν είμαστε κάπου καλεσμένοι, προτιμάμε να φέρουμε μαζί μας κάποιο μη αλκοολούχο ποτό.
  • Κρατώντας διαρκώς ένα ποτήρι με μη αλκοολούχο ποτό, έχουμε τα χέρια μας απασχολημένα κι έτσι είναι πιο δύσκολο να πάρουμε κάτι άλλο.
  • Ενημερώνουμε γνωστούς, φίλους και συγγενείς για τις προθέσεις μας. Αυτό από μόνο του θα μας δώσει έναν βαθμό ελέγχου.
  • Βρίσκουμε έναν… ομοϊδεάτη και του ζητάμε να μας συνοδεύσει. Έτσι, θα αισθανόμαστε λιγότερο άβολα.
  • Ακόμα κι αν ένα, δύο, τρία βράδια πιούμε την αγαπημένη μας μπίρα, δεν χρειάζεται να νιώσουμε άσχημα. Η επόμενη μέρα φέρνει μια νέα ευκαιρία.

χωρίς αλκοόλ
iStock

Καλλιεργώντας το θάρρος

Στην ουσία αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καλλιεργήσουμε την πραγματική μας αυτοπεποίθηση κι αυτό γίνεται αντιμετωπίζοντας κατά μέτωπο το πρόβλημα.

Για αρχή, ας έχουμε υπόψη ότι ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να στρέφεται γύρω από τα «χειρότερα πιθανά σενάρια». Το ένα σενάριο λέει ότι αυτό που αποφεύγουμε καλά κάνουμε και το αποφεύγουμε, γιατί είναι επικίνδυνο. Το άλλο σενάριο είναι ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στο πλαίσιο της κοινωνικής μας ζωής.

Ωστόσο, πόσο συχνά στην καθημερινότητά μας συμβαίνει το «χειρότερο σενάριο»; Ο εγκέφαλός μας κάνει μια δουλειά για την οποία έχει προγραμματιστεί, αλλά στο χέρι μας είναι να τον επανεκπαιδεύσουμε, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αυτό είναι κάτι που καλλιεργείται με την πάροδο του χρόνου και με το να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που ο φόβος και η ανασφάλεια μας λένε να αποφύγουμε. Διαφορετικά, δεν θα έχουμε ευκαιρίες να αποκτήσουμε θετικές εμπειρίες.

Ο Dry January είναι πάντως μια καλή ευκαιρία να τεστάρεις τον εαυτό σου, να εξασκηθείς, να ενδυναμωθείς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.