iStock

ΕΣΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ DRY JANUARY CHALLENGE;

Μάθε τι είναι το Dry January challenge και πόσο μπορεί να σε ωφελήσει αν πάρεις απόφαση να λάβεις μέρος.

Από το 2013, που ξεκίνησε το Dry January challenge στη Μεγάλη Βρετανία, χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να περάσουν έναν μήνα χωρίς αλκοόλ. Μάλιστα, από τα 4000 άτομα που το έκαναν την πρώτη χρονιά, το νούμερο των συμμετεχόντων έφτασε στα 9 εκατομμύρια το 2023, που ήταν και η επέτειος των 10 χρόνων της προσπάθειας αυτής.

Η λογική του Dry January είναι ότι η απόφαση που παίρνει κάποιος για τον καινούργιο χρόνο είναι –ξεκινώντας από την Πρωτοχρονιά– να σταματήσει να καταναλώνει αλκοόλ για 31 ημέρες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Ο κανόνας είναι λοιπόν: Καθόλου αλκοόλ από την 1η Ιανουαρίου ως και την 1η Φεβρουαρίου.

Τι κερδίζεις με το Dry January

Όπως ίσως φανταζόμαστε, τα οφέλη για την υγεία μας είναι τεράστια. Δεν είναι μόνο το συκώτι μας που ξεκουράζεται. Ταυτόχρονα, βελτιώνονται και οι τιμές της αρτηριακής μας πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου μας. Παράλληλα αυξάνεται η ενέργειά μας και μειώνεται το βάρος μας. Επιπλέον, κάνουμε οικονομία στα χρήματα που ξοδεύουμε στο αλκοόλ.

dry january
Pexels Kelly

Το αλκοόλ συνδέεται με περισσότερες από 60 παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων των ηπατικών παθήσεων, της κατάθλιψης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και επτά τύπων καρκίνου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι κάνοντας θετικές, μόνιμες αλλαγές όσον αφορά την ποσότητα, τη συχνότητα αλλά και τη σχέση μας με το αλκοόλ (π.χ. μπορεί να πίνουμε κάθε μέρα ή μπορεί να πίνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες τα σαββατοκύριακα), μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους για την υγεία μας στο μέλλον.

Πώς να αποκτήσεις πιο ισορροπημένη σχέση με το αλκοόλ

Ο Ιανουάριος χωρίς αλκοόλ είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το ποτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 3 εβδομάδες είναι αρκετές για να αλλάξει μία συνήθεια, οπότε ίσως ο Dry January ή οποιοδήποτε άλλο τέτοιο διάστημα, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να σταματήσουμε το ποτό, αν νοιώθουμε ότι τείνουμε να ξεπερνάμε τα όρια. Ή, σε διαφορετική περίπτωση, να αποκτήσουμε μία πιο ισορροπημένη σχέση με το ποτό.

Το αλκοόλ παίζει διαφορετικούς ρόλους στη ζωή πολλών ανθρώπων. Το χρησιμοποιούμε για να γιορτάσουμε, για να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, για να μας δώσει παρηγοριά ή ακόμα και για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Ίσως όμως μερικές φορές –ακριβώς επειδή το αλκοόλ είναι νόμιμο, κοινωνικά αποδεκτό και συνηθισμένο– ξεχνάμε ότι το αλκοόλ μπορεί, εκτός από τα προβλήματα υγείας με τα οποία έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί η υπερκατανάλωσή του, να προκαλέσει εθισμό. Το να κάνουμε ένα διάλειμμα μάς δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τις συνήθειές μας, τη σχέση μας με το ποτό αλλά και να σκεφτούμε πότε, γιατί και πόσο πίνουμε.

dry january
iStock

Τι δηλώνουν όσοι έχουν δοκιμάσει να ακολουθήσουν το Dry January στη Μεγάλη Βρετανία

 • Το 70% των ανθρώπων κοιμούνται καλύτερα.
 • Το 86% των ανθρώπων εξοικονομούν χρήματα.
 • Το 65% των ανθρώπων παρατηρούν γενική βελτίωση της υγείας τους.
 • Το 70% των ανθρώπων αποκτούν μία πιο ισορροπημένη σχέση με το αλκοόλ μετά τον μήνα αποχής από αυτό.

14 τρόποι για να τα καταφέρουμε στο Dry January challenge

 • Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας το κίνητρό μας και την επιθυμία μας να μείνουμε μακριά από το αλκοόλ.
 • Απομακρύνουμε το αλκοόλ από το σπίτι μας.
 • Ανακοινώνουμε την απόφασή μας στους άλλους γύρω μας.
 • Σκεφτόμαστε από πριν τι θα επιλέξουμε και πώς θα αντιδράσουμε αν βγούμε ή αν βρεθούμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις και χώρους όπου θα μας προσφέρουν αλκοόλ.
 • Αποφασίζουνε να λέμε όχι.
 • Κάνουμε σχέδια για ευχάριστες ασχολίες που δεν σχετίζονται με το αλκοόλ (π.χ. πεζοπορία στη φύση, ένα θέατρο κ.ά.).
 • Συγχωρούμε τον εαυτό μας και ξαναρχίζουμε από την αρχή ακόμα κι αν μία φορά υποκύψουμε στον πειρασμό.
 • Κρατάμε ημερολόγιο, με τις σκέψεις μας, τις δυσκολίες μας, τα κόλπα για να το αποφεύγουμε.
 • Ζητάμε συμπαράσταση από τους φίλους μας (π.χ. ξεκινάμε το Dry January challenge με ένα φίλο, συγγενή ή σύντροφο).
 • Σκεφτόμαστε γιατί, πότε και πώς πίνουμε.
 • Αν δούμε ότι δεν μπορούμε να κρατηθούμε καθόλου ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πρόβλημα με το αλκοόλ και είναι σκόπιμο να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.
 • Αν δούμε το Dry January challenge ως μια ευκαιρία να κάνουμε χώρο για κάτι καινούργιο αντί να στερηθούμε, μπορεί να ανακαλύψουμε πολλά και ενδιαφέροντα για τον εαυτό μας. Ίσως βρούμε μέσα μας έναν ζωγράφο, μαραθωνοδρόμο, συγγραφέα ή φωτογράφο.
 • Όταν νοιώθουμε πολύ έντονη επιθυμία για να πιούμε θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν καταφέρουμε να την αγνοήσουμε για 6 λεπτά, μετά θα περάσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο κρατάει η έντονη επιθυμία.
 • Αποφασίζουμε να μας ανταμείψουμε με ένα ιδιαίτερο δώρο όταν τελειώσει ο μήνας και έχει ολοκληρωθεί η προσπάθειά μας με επιτυχία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.