iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΦΙΛΙΕΣ;

Η αξία της φιλίας επιβεβαιώνεται και μέσω της επιστήμης, καθώς όλες οι έρευνες λένε ότι το να έχουμε καλές φιλίες θα μας βοηθήσει να έχουμε μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ψυχικά και πνευματικά ζωή. Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Αριστοτέλης, κανένας άνθρωπος, όποιος κι αν είναι, όσα χρήματα ή εξουσία κι αν έχει, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς φίλους.

Οι φιλίες είναι συνυφασμένες με τον ίδιο τον άνθρωπο και είναι βέβαιο ότι υπάρχουν από καταβολής κόσμου. Γίνονται ακόμα πιο αναγκαίες και σημαντικές όσο περνάνε τα χρόνια και αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά στις οικογενειακές σχέσεις και δεσμούς που σταματάνε να έχουν τον χώρο, την αξία και τη σταθερότητα που είχαν στις περασμένες γενιές.

Οι φιλίες, που έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι τις επιλέγουμε και δεν μας επιβάλλονται τυχαία, όπως συμβαίνει με τις συγγένειες, γίνονται ακόμα πιο κεντρικές στη ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες. Οι φίλοι είναι το αντίδοτο στη μοναξιά και στη δυστυχία. Επιπλέον, όποιος καταφέρνει να έχει πολλούς φίλους, θεωρείται και είναι κιόλας κοινωνικά άξιος, επιτυχημένος και ευτυχισμένος. Άλλωστε οι φιλίες θέλουν ουσιαστική προσπάθεια και δουλειά τόσο για να δημιουργηθούν όσο και για να διατηρηθούν.

Όμως, όπως όλοι ξέρουμε, δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι φίλους το ίδιο εύκολα. Ούτε και καταφέρνουν να έχουν φιλίες ουσιαστικές και βαθιές πάντα, ή να τις κρατάνε για πολλά πολλά χρόνια, ακόμα και μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μία από τις ομάδες ανθρώπων που έχουν δυσανάλογα λιγότερους φίλους δεν είναι άλλη από τους άντρες και ειδικά τους άντρες που είναι μεγαλύτεροι από 40 ετών, οι οποίοι συχνά υπογραμμίζουν το γεγονός ότι δεν βλέπουν την ανάγκη να έχουν ή να αποκτήσουν φίλους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Συμπτωματικές ή βαθιές φιλίες;

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, υπάρχουν 3 είδη φιλίας: Τα δύο πρώτα είδη ανήκουν στις συμπτωματικές φιλίες, που δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος οπότε ούτε και ιδιαίτερη ποιότητα.

Το πρώτο είδος τέτοιας φιλίας, είναι η φιλία της ωφελιμότητας όπου οι δύο φίλοι δεν τρέφουν αληθινά συναισθήματα αλλά διατηρούν τη φιλία τους μόνο επειδή αποκομίζουν οφέλη. Έτσι, όταν τελειώνουν τα οφέλη τελειώνει και η φιλία. Ένα παράδειγμα τέτοιας φιλίας είναι η σχέση μεταξύ συναδέλφων. Μεταξύ των αντρών βρίσκουμε συχνά τέτοιου είδους φιλίες, όπως για παράδειγμα η σχέση που έχουν δύο άνδρες που συνεργάζονται και παρεμπιπτόντως πίνουν έναν καφέ, ανταλλάσσουν λίγες κουβέντες, ευχές κλπ. Όταν παύει η συνεργασία παύει και η φιλία.

ανδρικές φιλίες
iStock

Το δεύτερο είδος συμπτωματικής φιλίας είναι η φιλία της απόλαυσης, που είναι συνηθισμένη ανάμεσα σε νέους και ενεργούς ανθρώπους. Και αυτό το είδος φιλίας συναντιέται αρκετά μεταξύ αντρών, για παράδειγμα δύο άντρες που βγαίνουν που και που για ένα ποτό, έναν καφέ ή πάνε μαζί στο γήπεδο. Ταιριάζουν δηλαδή επειδή ακούνε την ίδια μουσική ή υποστηρίζουν την ίδια ομάδα, αλλά δεν μοιράζονται βαθιά συναισθήματα, μύχιες σκέψεις και ανησυχίες. Αν σταματήσουν να υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα, χάνεται και η φιλία.

Το τρίτο είδος φιλίας που θεωρείται από τον Αριστοτέλη ως το καλύτερο και το πιο βαθύ είναι εκείνο της αρετής και του αγαθού, και είναι η ουσιαστική και βαθιά φιλία που έχουν συχνότερα οι γυναίκες μεταξύ τους.

Οι γυναίκες είναι καλύτερες φίλες από τους άντρες;

Όπως πολλοί θα αναγνωρίσουν, η φιλία είναι ένα πεδίο στο οποίο οι γυναίκες είναι σε πιο καλή θέση από τους άντρες. Οι γυναίκες δημιουργούν και διατηρούν φιλίες διαφορετικά από τους άντρες, ενώ έχουν συχνότερα μία κολλητή φίλη, αντίθετα με τους άντρες που βγαίνουν συνήθως σε παρέες. Μάλιστα, όπως παρατηρούν και οι ειδικοί, το χαρακτηριστικό στις φιλίες όπου τουλάχιστον το ένα μέλος της σχέσης-φιλίας είναι γυναίκα είναι ότι οι γυναίκες καταφέρνουν να δημιουργήσουν πολύ συχνά φιλικές σχέσεις με αμοιβαία κατανόηση και συναισθηματική εγγύτητα.

ανδρικές φιλίες
iStock

Οι γυναίκες καθορίζουν τις παρέες της οικογένειας

Οι περισσότεροι ετεροφυλόφιλοι άντρες βασίζονται στις συντρόφους τους για να κανονίσουν την κοινωνική τους ζωή. Έτσι, συχνά απομακρύνονται από τους άντρες φίλους τους, οι οποίοι με τη σειρά τους εκχωρούν κι εκείνοι στις δικές τους γυναίκες την ευθύνη των κοινωνικών συνευρέσεων του ζευγαριού ή της οικογένειας. Μερικές φορές ο κύκλος αυτός, που ορίζουν  οι γυναίκες κατά κανόνα, και αποτελείται από τους δικούς τους συγγενείς και φίλους –μαζί με τα ταίρια ή τις οικογένειές τους– εμπλουτίζεται από φίλους που είναι γονείς φίλων και συμμαθητών των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, όποιος φίλος δεν βρίσκεται σε αυτούς τους κύκλους είναι πολύ δύσκολο, έως απίθανο να συμπεριληφθεί στις εξόδους, στις γιορτές κ.λπ.

Ο ρόλος του φίλου δεν είναι ψηλά στο αξιακό σύστημα των αντρών

Προφανώς οι άντρες δεν είναι ανίκανοι από τη φύση τους να κάνουν φιλίες ή να συνδεθούν με άλλο τρόπο εκτός από τον ερωτικό. Παρ’ όλα αυτά οι έρευνες δείχνουν ότι ο ένας στους πέντε άντρες δεν έχει καθόλου φίλους. Στο κοινωνικό κατεστημένο, στις εικόνες που βλέπουν γύρω τους, στους πατεράδες τους και στα όσα «περιμένει» η κοινωνία και η οικογένεια από αυτούς, ο ρόλος του φίλου για τους άντρες δεν έχει πολύ μεγάλη αξία ή προτεραιότητα.

Μαθαίνουν να μπαίνουν σε παρέες, ομάδες και συλλόγους αλλά τους είναι πολύ πιο ξένο να κάνουν προσωπικές και δυνατές φιλίες. Έτσι, υιοθετούν συχνά μια παθητική στάση απέναντι στο χτίσιμο ισχυρών φιλικών δεσμών. Αυτό έχει πιθανώς να κάνει με τη δυσκολία τους να εκφραστούν και να προσεγγίσουν έναν πιθανό φίλο, να εμπιστευτούν, να εκμυστηρευτούν, να έχουν συναισθηματικό δέσιμο, αλλά και με το γεγονός ότι έχουν άλλα πράγματα ως προτεραιότητα, όπως τα χρήματα, την επαγγελματική αποκατάσταση, την καριέρα και τα αθλήματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.