Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Ένα ημερολόγιο για το νέο έτος, ένα καλό βιβλίο ή eco-friendly προϊόντα ομορφιάς. Τα χριστουγεννιάτικα δώρα δεν είναι πάντα μια τυπική χειρονομία. Πολλές φορές είναι μια πραγματική έκφραση συναισθήματος.

Η ανταλλαγή δώρων στην οικογένειά μου είναι κάτι σαν παράδοση. Κάθε χρόνο το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων, μαζευόμαστε γύρω στα 6-7 άτομα και ανταλλάσσουμε τα περίφημα δώρα των Χριστουγέννων. Της διαδικασίας συνήθως προηγείται ένα ελαφρύ, προ-εορταστικό τραπέζι που περιλαμβάνει αλμυρές λιχουδιές και δύο-τρία διαφορετικά γλυκά.

Συνήθως υπάρχει ένα προκαθορισμένο budget για τα δώρα, όχι ιδιαίτερα μεγάλο. Όλοι παίρνουν κάτι για όλους. Η αναζήτηση του κατάλληλου δώρου για το κάθε άτομο ξεκινάει μήνες πριν, αλλά η τελική αγορά του μπορεί να αναβληθεί ακόμη και για την τελευταία στιγμή. Σημασία, όμως, δεν έχουν τόσο τα ίδια τα δώρα όσο το γενικό concept της βραδιάς, δηλαδή το να καθίσουμε όλοι μαζί, να μαντέψουμε τι θα άρεσε στον άλλον, να γελάσουμε (ΟΚ, και να φάμε).

Γιατί χαρίζουμε δώρα;

Δεν θυμάμαι ακριβώς πώς καθιερώθηκε η παραπάνω συνήθεια αλλά στο πατρικό μου πλέον θεωρείται κάτι δεδομένο. Στην προσπάθειά μου να ερμηνεύσω το πώς και το γιατί αυτή η διαδικασία εδραιώνεται όλο και περισσότερο με τα χρόνια, πέτυχα στους New York Times τα λόγια της ψυχαναλύτριας Δρ. Bonnie Buchele, η οποία εξήγησε ότι «τα δώρα είναι μια έκφραση συναισθήματος».

Ένα δώρο μπορεί να είναι πολύ περισσότερα από γκλίτερ και κορδέλες. Αποτελεί συμβολισμό και έναν τρόπο να επικοινωνήσουμε σε άλλους ανθρώπους τα συναισθήματά μας. Πόσες φορές, εξάλλου, δεν έχουμε δώσει ένα δώρο για να επιβεβαιώσουμε ή να εδραιώσουμε τη σύνδεσή μας με ένα δικό μας πρόσωπο;

Συχνά, τα δώρα συμβολίζουν την αγάπη και την αφοσίωση, γι' αυτό ενδεχομένως συνοδεύουν τις –θεωρητικά– πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας (γενέθλια, γιορτές, γάμους, βαφτίσεις κλπ.). Βέβαια, καμιά φορά μπορεί να συνοδεύονται και από επικριτική διάθεση (αν σου έχει δώσει ποτέ κανείς αποσμητικό για δώρο Χριστουγέννων, τότε καταλαβαίνεις τι εννοώ).

δώρα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Τι κάνει το «τέλειο δώρο»;

Είναι ορισμένοι άνθρωποι καλύτεροι στο να χαρίζουν δώρα; Ή για να το θέσω πιο σωστά, γιατί κάποιοι συνήθως «αποτυγχάνουν» στο να διαλέξουν ένα δώρο που θα αρέσει στο άτομο για το οποίο προορίζεται;

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή «οι άνθρωποι τείνουν να πέφτουν στην παγίδα του να μην δίνουν πλήρη προτεραιότητα στον παραλήπτη», εξηγεί στο παραπάνω άρθρο ο Δρ. Julian Givi, καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.

Η έρευνά του έχει δείξει ότι οι άνθρωποι συχνά δίνουν δώρα που αντανακλούν τις δικές τους επιθυμίες και τα δικά τους κίνητρα, και όχι τις προτιμήσεις του ανθρώπου για τον οποίο προορίζεται το δώρο. Οι ειδικοί, όμως, λένε ότι για να κάνει κάποιος ένα δώρο που θα αρέσει, είναι απαραίτητο να καλλιεργήσει μια συγκεκριμένη ικανότητα: το να μπορεί να δει έξω από τον εαυτό του και να παρατηρεί τις επιθυμίες, τις προτιμήσεις και τις προσωπικότητες των ανθρώπων στους οποίους απευθύνεται.

Βέβαια, ο τρόπος που θα αντιδράσει κάποιος στη χειρονομία εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα από το πόσο ασφαλής νιώθει στη σχέση του με το άτομο που του χαρίζει το δώρο. Ο Δρ. David Goldberg, ψυχαναλυτής στο Μπέρμιγχαμ, το θέτει ως εξής: «Ένα στοχαστικό και γενναιόδωρο δώρο μπορεί να ανακινήσει κάθε είδους συνειδητούς και ασυνείδητους φόβους, λαχτάρες και επιθυμίες. Τι σημαίνει το "να το δεχτείς"; Μήπως τώρα χρωστάω κάτι στο άτομο; Πώς μεταφράζεται αυτό για μένα στο μέλλον; Πρέπει να απαντήσω με τον ίδιο τρόπο; Αν ανταποκριθώ με ευγένεια, αυτό σημαίνει ότι περνάω στο επόμενο επίπεδο;»

Όσα πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν πας για χριστουγεννιάτικα ψώνια

Στα πρακτικά του ζητήματος (και θεωρώντας δεδομένο ότι θέλουμε τα δώρα που κάνουμε να εκλαμβάνονται θετικά), συγκεντρώσαμε μερικά στοιχεία που πρέπει να έχει κανείς κατά νου.

1. Αρχικά, είναι σημαντικό να δώσεις προσοχή στα πράγματα που αγαπάει το άτομο για το οποίο θέλεις να αγοράσεις κάτι ξεχωριστό. Για παράδειγμα, τι ρούχα ή αξεσουάρ φοράει; Τι πράγματα έχει στο σπίτι ή στο γραφείο του; Τι χρώματα προτιμάει;

2. Επιπλέον, σκέψου όσα το δυσκολεύουν και πολύ περισσότερο ποιο είναι εκείνο το αντικείμενο που θα μπορούσε να του λύσει το πρόβλημα. Μήπως, για παράδειγμα, αν δεν έχει χρόνο να μαγειρέψει, ένα air fryer θα μπορούσε να το διευκολύνει σημαντικά;

3. Τα «συναισθηματικά» δώρα είναι μακράν τα πιο ουσιαστικά. Έχε κατά νου ότι μια προσωπική φωτογραφία ή μια ξεχωριστή αφιέρωση μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά –και σχεδόν ανέξοδα– ένα απλό δώρο.

4. Στην τελική, αν δεν μπορείς να αποφασίσεις τι να πάρεις σε κάποιον, ζήτησέ του να σου κάνει μια λίστα με πράγματα που αγαπάει και άλλα που απεχθάνεται. Ακόμα κι αυτή η διαδικασία θα σας φέρει πιο κοντά, πράγμα που μπορεί να είναι δώρο από μόνο του!

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.