iStock

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΟΛΗΣ: ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΝΤΡΟΠΑΛΟ ΑΤΟΜΟ

Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι συχνά παρεξηγούνται, διαπιστώνει από προσωπική πείρα η Nadia Finer, συγγραφέας του βιβλίου «Ντροπαλοί και δυνατοί». Και κάνει τη συστολή «φύλλο και φτερό», για να μας βοηθήσει να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε.

Στο πρώτο γρήγορο ξεφύλλισμα του βιβλίου «Ντροπαλοί και δυνατοί» έπεσα πάνω σε ένα απόσπασμα από συνέντευξη του σχεδιαστή μόδας Τομ Φορντ, ιδρυτή του επώνυμου οίκου ρούχων και καλλυντικών. Ενός ανθρώπου χιλιοπροβεβλημένου σε κάθε είδους έντυπο, που έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανών Σχεδιαστών Μόδας (CFDA), έχει εμφανιστεί σε αναρίθμητες κοινωνικές εκδηλώσεις, κι έχει σκηνοθετήσει ταινίες που έλαβαν καλές κριτικές. Με άλλα λόγια, ενός ανθρώπου που φαντάζεσαι ότι μπορεί να παίζει τη showbiz στα δάχτυλα και το τελευταίο που τον απασχολεί είναι η συστολή.

Ωστόσο, ο ίδιος έχει αποκαλύψει κάτι πολύ διαφορετικό. «Σε τελική ανάλυση, είμαι μοναχικός τύπος», έχει πει. «Δεν είμαι κοινωνικός άνθρωπος… Λόγω της δουλειάς μου, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι έξω κάθε βράδυ, όμως τα μισώ όλα αυτά. Μου αρέσει να είμαι μόνος και να βλέπω λίγους και καλούς φίλους. Είμαι συνεσταλμένος και εσωστρεφής άνθρωπος».

Εκτός από τα λόγια του Τομ Φορντ, το βιβλίο της Nadia Finer παραθέτει ανάλογες δηλώσεις πολλών άλλων διάσημων, ηθοποιών, δημοσιογράφων, τραγουδιστών, συγγραφέων κ.ά., αλλά και μαρτυρίες απλών ανθρώπων που τους ταλαιπωρεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η συστολή.

Τι είναι η συστολή

Η συγγραφέας του «Ντροπαλοί και δυνατοί» επισημαίνει ότι –μετά από εκτεταμένη έρευνα– κατέληξε πως δεν υπάρχει ένας σαφής, κοινά αποδεκτός ορισμός της συστολής, που παραμένει εν πολλοίς μια «αδιευκρίνιστη και υποκειμενική έννοια».

Οπότε, παραθέτει ως καλύτερο επίσημο ορισμό αυτόν που δίνει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία:

Συστολή είναι η τάση να αισθανόμαστε άβολα, να νιώθουμε ανησυχία ή ένταση κατά τη διάρκεια κοινωνικών συναναστροφών, ειδικά με άτομα που δεν μας είναι οικεία. Τα ιδιαίτερα συνεσταλμένα άτομα ίσως εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα, ιδρώτας, ταχυπαλμία ή αναστάτωση στο στομάχι, αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους, ανησυχία για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι και τάση απόσυρσης από κοινωνικές συναναστροφές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται συστολή κατά καιρούς, ενώ η συστολή άλλων είναι τόσο έντονη, ώστε τους στερεί την επαφή με άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν το θέλουν ή το έχουν ανάγκη, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα στις προσωπικές και τις επαγγελματικές τους σχέσεις.

συστολή
iStock

Γιατί γράφτηκε αυτό το βιβλίο

Η Nadia Finer έγραψε το «Ντροπαλοί και δυνατοί» γιατί η συστολή είναι κάτι που την έχει απασχολήσει – και ταλαιπωρήσει – προσωπικά.

«Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να παλεύει κανείς καθημερινά με τη συστολή», γράφει αντί βιογραφικού. «Έχω αφιερώσει τα τελευταία δεκατρία χρόνια της ζωής μου βοηθώντας ανθρώπους κάθε ηλικίας να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να βγουν από το παρασκήνιο και να επιτύχουν σπουδαία κατορθώματα, χωρίς να αλλάξουν αυτό που πραγματικά είναι».

Το τελευταίο είναι κάτι που τονίζει και στην εισαγωγή της: «Κατά τη γνώμη μου, είστε υπέροχοι όπως είστε. Όμως, αν θέλετε να ξεπεράσετε ορισμένες πτυχές της συστολής που σας κρατούν πίσω και να μάθετε να αποδέχεστε τη θετική πλευρά της, τότε βρίσκεστε στο σωστό σημείο».

Ντροπαλοί και δυνατοί
Ένα βιβλίο για να ξεπεράσετε τη ντροπαλότητά σας, από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Η συστολή σε δύο «ημίχρονα»

Στο πρώτο από τα δύο μέρη του βιβλίου –τα οποία η συγγραφέας χαρακτηρίζει «ημίχρονα»– ο αναγνώστης μαθαίνει ό,τι χρειάζεται να ξέρει για να κατανοήσει τη συστολή, από το τι την προκαλεί μέχρι τι αντίκτυπο έχει στο σώμα, το μυαλό αλλά και τη ζωή του.

Στο δεύτερο, παίρνει εφόδια που θα τον βοηθήσουν να κάνει βήματα για να συνεργαστεί μαζί της και να αρχίσει να απελευθερώνει τις προοπτικές του, στον βαθμό που θέλει και μπορεί να εφαρμόσει με άνεση.

ξεπερνώντας τη συστολή
iStock

«Στόχος μας είναι να μετατραπούμε από αόρατοι σε αήττητοι», γράφει η Nadia Finer, και παραθέτει το εξής «μανιφέστο των ντροπαλών και δυνατών»:

  • Η συστολή μάς κάνει να αισθανόμαστε απομονωμένοι. Όμως δεν είμαστε μόνοι.
  • Η συστολή δεν αποτελεί ένοχο μυστικό που προκαλεί ντροπή. Αποδεχτείτε την. Μιλήστε γι’ αυτή.
  • Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι δεν είμαστε προβληματικοί. Δεν χρειαζόμαστε θεραπεία.
  • Το ιδανικό της εξωστρέφειας δεν είναι ιδανικό. Έχει έρθει η ώρα για μια πιο ήπια, πιο μελετημένη προσέγγιση.
  • Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι διαθέτουν μοναδικές ιδιότητες και δεξιότητες. Φροντίστε τους και εκτιμήστε τους.
  • Η συστολή δεν συνιστά αδυναμία αλλά εσωτερική δύναμη.
  • Αντιπροσωπεύουμε την ήρεμη δύναμη. Ο κόσμος χρειάζεται να ακούσει τις φωνές μας.

Έχει φύλο η συστολή;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συστολή επηρεάζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες, ωστόσο η συγγραφέας επισημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο την αντιλαμβανόμαστε είναι σίγουρα έμφυλος.

«Μολονότι η συστολή στις γυναίκες μπορεί να θεωρηθεί ένα συμπαθητικό, μη απειλητικό, ακόμα και θετικό γνώρισμα, οι άντρες συχνά δυσκολεύονται να χειριστούν τη συστολή τους, διότι αισθάνονται ότι επηρεάζει αρνητικά την αρρενωπότητα και το σεξαπίλ τους», γράφει χαρακτηριστικά.

Το «Ντροπαλοί και δυνατοί» δεν παραβλέπει τα στοιχεία που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Αντίθετα, μας βοηθάει να τα εντοπίσουμε, να τα κατανοήσουμε και εν τέλει να τα απομυθοποιήσουμε. Όποια κι αν είναι η επίδραση της συστολής σε έναν άντρα ή μια γυναίκα, αν αισθάνεται ότι εξαιτίας της έχει στερηθεί έστω και κάτι μικρό που θα ήθελε να διεκδικήσει, αξίζει να διαβάσει αυτό το βιβλίο.

Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.