Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Τι μας φέρνει ο Σεπτέμβριος; Τις υποχρεώσεις μιας δύσκολης καθημερινότητας ή μήπως την ευκαιρία να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες σε πρώτο πλάνο;

Δεν ξέρω αν ξεκουράστηκες. Δεν ξέρω αν πήγες διακοπές. Δεν ξέρω αν κατάφερες να χαλαρώσεις, αν κατάφερες να κοιμηθείς με λιγότερες έγνοιες και αν αφέθηκες στις μικρές απολαύσεις του καλοκαιριού. Δεν ξέρω αν απόλαυσες τη γλυκιά ραστώνη της εποχής, το ξένοιαστο διάβασμα, την ανέμελη χαλάρωση.

Γνωρίζω πολύ καλά όμως τις προσδοκίες που έχουμε όλοι από τις διακοπές μας. Όπως γνωρίζω πολύ καλά και τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από τις διακοπές μας! Δεν ακούγεται λίγο παράξενο ;

Είναι ορισμένες φορές που νιώθω ότι πηγαίνουμε διακοπές για τους άλλους, για να εντυπωσιάσουμε, για τα social media, για την εικόνα μας, για να προβάλουμε πόσο υπέροχα περάσαμε ή πόσο ευτυχισμένοι είμαστε, για να εισπράξουμε likes και θετικά σχόλια.

Το καλοκαίρι όμως δεν θα έπρεπε να είναι κατά βάση ηρεμία του νου και ξεκούραση, μικρές στιγμές ευτυχίας και ανεμελιάς, χρόνος που μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά σε εμάς, στους συντρόφους μας, στα παιδιά μας;

Σίγουρα πάντως δεν θα έπρεπε να είναι μια λίστα πραγμάτων που καταφέραμε – εξάλλου, έχουμε όλη τη χρονιά μπροστά μας για να το κάνουμε.

Η ευκαιρία που σου δίνει ο Σεπτέμβριος
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Για μένα το καλοκαίρι, οι διακοπές και η ξεκούραση στις διακοπές είναι μία ικανότητα. Μια δεξιότητα, αν προτιμάτε, την οποία αντικειμενικά κάποιοι δεν έχουν ενώ σε άλλους εξαρτάται από αντικειμενικούς παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση, η προσωπική ζωή, οι ηλικίες των παιδιών και η αυτονομία και ανεξαρτησία που συνεπάγεται, το αν υπάρχει παρέα για τα παιδιά σε διακοπές, τα ατομικά χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, το καλοκαίρι και οι διακοπές μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις σκέψεις μας, με τις επιλογές που κάναμε την προηγούμενη χρονιά, αλλά και με φόβους και άγχη, γιατί μειώνονται τα ερεθίσματα και ο θόρυβος της καθημερινότητας και εμείς βρισκόμαστε ξαφνικά αντιμέτωποι με μία καθημερινότητα που άλλες φορές δεν θέλουμε, άλλες φορές δεν μας αρέσει και άλλες φορές μας φοβίζει.

Σεπτέμβριος και επιστροφή

Αν γύρισες, λοιπόν, και νιώθεις ότι δεν ξεκουράστηκες, δεν χρειάζεται για μια ακόμα φορά να κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Κάνε την αλλαγή, κάνε τη διαφορά. Γίνε η αλλαγή!

Αν γύρισες και νιώθεις ότι οι υποχρεώσεις σε περιμένουν, δεν χρειάζεται να πνιγείς μέσα στις υποχρεώσεις σου. Πρακτικά, οι υποχρεώσεις μας θα αυξάνονται, οι αντικειμενικοί παράγοντες που μας δυσκολεύουν θα αυξάνονται και τα εμπόδια θα πληθαίνουν.

Οι ρυθμοί της ζωής, οι απαιτήσεις και η καθημερινότητα είναι ένα στοίχημα για τον καθένα μας. Αλλά και η ξεκούραση και ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσουμε στον εαυτό μας είναι ένα στοίχημα επίσης. Ένα στοίχημα ζωής και επιβίωσης. Γιατί αντικειμενικά χρειάζεται να παραμερίσουμε τις σκέψεις μας, χρειάζεται να παραμερίσουμε ή να διαχειριστούμε χρονικά κάποιες από τις υποχρεώσεις μας για να φροντίσουμε εμάς. Και χρειάζεται επιλογή για να το κάνουμε, χρειάζεται να το επιλέξουμε, ενώ το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να μην αναγκαστούμε να το επιλέξουμε.

Να η ευκαιρία

Μην αναζητάς λοιπόν πράγματα που θα σε αγχώσουν. Μάλλον θα υπάρχουν πάντα.

Μην επινοείς και μην αναζητάς υποχρεώσεις καινούργιες, είτε γιατί πρέπει όντως να γίνουν είτε γιατί δεν έχεις μάθει να ξεκουράζεις τον νου και το σώμα σου.

Μην επινοείς καινούργια καθήκοντα. Μην αναζητάς επίσης ερεθίσματα που θα σε φοβίσουν. Μάλλον και τέτοια θα υπάρχουν πάντα.

Αναζήτησε χρόνο και για σένα, γιατί το άγχος απαιτεί δεξιότητες για τη διαχείρισή του, που κοινό παρονομαστή έχουν την αυτο-φροντίδα, την αυτο-παρατήρηση, την αυτο-διαχείριση και την αυτο-προστασία...

Αφέσου και διάλεξε μια κατάσταση, μια συνθήκη, δραστηριότητες που μπορεί να μην σου είναι οικείες. Επίλεξε δραστηριότητες και προσαρμόσου στις καταστάσεις, βάζοντας και τις δικές σου ανάγκες μπροστά, χωρίς να θυμώνεις αν δεν υλοποιηθούν, αλλά αντίθετα προσπαθώντας να βρεις λύσεις. Γιατί νομίζω ότι βασικές δεξιότητες για τη διαχείριση του άγχους είναι η προσαρμοστικότητα, η διαχείριση χρόνου, η διαχείριση προτεραιοτήτων και η μείωση της ανάγκης μας να ελέγχουμε όλες τις παραμέτρους.

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, MSc, εξειδικευμένη στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.