iStock

Η ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Επειδή η σχέση που έχεις με τα αδέρφια σου σε επηρεάζει περισσότερο από όσο ίσως φαντάζεσαι, διάβασε πώς να τη βελτιώσεις ή να την προστατέψεις.

Η σχέση μου με την αδερφή μου ξεκίνησε όπως οι περισσότερες σχέσεις ανάμεσα σε αδέρφια, φαντάζομαι. Ήμουν το μεγαλύτερο παιδί και δεν ήθελα πολλά πολλά με το νιάνιαρο που με ακολουθούσε μέσα στο σπίτι. Δεν ήθελα να έρχεται στο σχολείο να με ενοχλεί, δεν ήθελα να την παίρνω στις βόλτες με τους φίλους μου. Από τότε, βέβαια, πέρασαν είκοσι και κάτι χρόνια. Η σχέση μας έχει εξελιχθεί, αφήνοντας πίσω στο παρελθόν κάποια στοιχεία ως γλυκές αναμνήσεις και δίνοντάς τη θέση τους σε άλλα.

Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά τις οικογενειακές σχέσεις, το δίπολο γονέας-παιδί έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Ωστόσο, και τα αδέρφια μας μάς επηρεάζουν, άλλοτε με θετικό και άλλοτε με αρνητικό τρόπο.

Μια εφ' όρου ζωής σχέση

«Οι γονείς μας δεν μένουν για πάντα μαζί μας. Οι ερωτικοί μας σύντροφοι έρχονται και φεύγουν. Το ίδιο και οι φίλοι. Τα αδέρφια, όμως, είναι πάντα εκεί», λέει η Susan McHale, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Penn State σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ. Γι’ αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσωπική μας ανάπτυξη και ευημερία. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, όσοι έχουν στενές σχέσεις με τα αδέρφια τους έχουν καλύτερη πνευματική, ψυχική και κοινωνική υγεία.

Η σχέση που έχεις με τα αδέρφια σου είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις
iStock

Γιατί είναι τόσο σπουδαίος ο ρόλος τους; Την απάντηση δίνει η Laurie Kramer, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern. «Μαθαίνουμε πολλά αλληλεπιδρώντας με ανθρώπους με τους οποίους περνάμε πολύ χρόνο. Μαθαίνουμε π.χ. πώς να μοιραζόμαστε, πώς να φροντίζουμε ένα άλλο άτομο. Μαθαίνουμε, επίσης, πώς να διαχειριζόμαστε συγκρούσεις και άλλες κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες, τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε σε άλλες σχέσεις».

Καθώς ο χρόνος περνά

Όπως ανέφερα, όταν ήμασταν μικρές εγώ και η αδερφή μου είχαμε τις διαφωνίες και τους τσακωμούς μας. Μετά μεγαλώσαμε και όταν πλέον φύγαμε από το σπίτι του μπαμπά και της μαμάς, η σχέση μας βελτιώθηκε. Βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο όταν εκείνη εγκαταστάθηκε στην Μεγάλη Βρετανία. Όσο περνούν τα χρόνια, οι συγκρούσεις μας αμβλύνονται και η ένταση πέφτει.

Η δημοσίευση του Μπέρκλεϊ αναφέρει ότι στη μέση και τρίτη ηλικία βλέπουμε τη σχέση με τα αδέρφια μας με μια γλύκα και παραμερίζουμε τυχόν ευνοιοκρατία από την πλευρά των γονιών. Επίσης, αναφέρει ότι οι αδερφές φαίνεται να έχουν τις πιο στενές σχέσεις σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό αδερφών. Κατά τη McHale, τα αδέρφια μας μάς καταλαβαίνουν όπως κανείς άλλος, δεδομένου του μεγάλου και κοινού ιστορικού μας.

Η σχέση που έχεις με τα αδέρφια σου είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις
iStock

Φυσικά, μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις μεταξύ αδερφών στην ενήλικη ζωή, καθώς οι υποχρεώσεις και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Εάν παλιές οικογενειακές πληγές έρθουν στην επιφάνεια, τότε είναι πιθανό να έχουμε επιδείνωση των σχέσεων και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Ωστόσο, για να μάθουμε τελικά τι ισχύει απαιτείται ακόμα αρκετή έρευνα.

Πώς να βελτιώσουμε τη σχέση με τα αδέρφια μας

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν περιμένουμε τα αδέρφια να τα πηγαίνουν πάντα καλά, αλλά ούτε οι γονείς πρέπει να θεωρούν αναμενόμενο ή φυσιολογικό το να τσακώνονται όλη την ώρα. «Αυτό δεν προετοιμάζει τα παιδιά να ξεκινήσουν μια σχέση με κάποιον που θα είναι πραγματικά σημαντικός στη ζωή τους», λένε. Είναι πολύ βασικό οι γονείς να βοηθούν τα αδέρφια στην κατανόηση και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους, καθώς και στην εύρεση καλύτερων τρόπων επίλυσης των διαφορών τους.

Τι γίνεται στην περίπτωση που τα αδέρφια δεν είναι μικρά παιδιά, αλλά ενήλικες; Η κατάσταση μπορεί να είναι πιο δύσκολη, αν οι συγκρούσεις είναι σοβαρές. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για βελτίωση, αν φυσικά υπάρχει διάθεση. Είναι σημαντικό και οι ενήλικες να κατανοήσουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από την αναστάτωσή τους, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να κατανοούν την οπτική γωνία του άλλου, να προσπαθούν να βρουν μια μέση λύση.

Αξίζει όλη αυτή η προσπάθεια; Η προσωπική μου εμπειρία δείχνει ότι αξίζει, ακόμα κι αν τα αδέρφια μας δεν είναι οι καλύτεροί μας φίλοι.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.