ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ SLOW LIVING ΠΡΑΞΗ

Ο Σπύρος και η Ελένη Μουμούρη απολαμβάνουν όλα τα οφέλη της ζωής σε ένα χωριό της Κέρκυρας, όπου παράγουν κεριά που ταξιδεύουν τα αρώματα της Μεσογείου σε όλο τον κόσμο.

Τρία πράγματα μου τράβηξαν την προσοχή στα φυσικά κεριά CHOÉ: Πρώτον, ότι είναι χειροποίητα και φρέσκα, που σημαίνει ότι κατασκευάζονται μόνο κατόπιν παραγγελίας, τη στιγμή της ζήτησης. Δεύτερον, ότι το δοχείο στο οποίο περιέχεται κάθε κερί είναι ντυμένο με ύφασμα, με διάφορα σχέδια που υπογραμμίζουν διακριτικά την ελληνική ταυτότητα του προϊόντος. Τρίτον, ότι φτιάχνονται στην Κέρκυρα, απ’ όπου κατάγομαι κι εγώ.

Εκεί, στο χωριό Κανακάδες –που δεν αριθμεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 κατοίκους–, τα αδέρφια Σπύρος και Ελένη Μουμούρη ξεκίνησαν αυτό το υβριδικό brand πριν από μια πενταετία, τα Χριστούγεννα του 2017. Θα ήθελα πολύ να δω από κοντά τη διαδικασία παραγωγής, αλλά θα πρέπει να περιμένω μέχρι το επόμενο ταξίδι μου στο νησί.

Προς το παρόν, ο Σπύρος και η Ελένη λύνουν τις απορίες μου, με τη σύγχρονη τεχνολογία να γεφυρώνει την απόσταση που χωρίζει το γραφείο μου από ένα νησί τόσο πράσινο, που πρέπει να το δεις από κοντά για να καταλάβεις.

κεριά CHOÉ

Στην καρδιά της φιλοσοφίας τους βρίσκεται η βιωσιμότητα και η ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Εκτός από τα αρωματικά κεριά από αγνό ελληνικό κερί μέλισσας ή από φυτικό κερί σόγιας, η γκάμα των προϊόντων CHOÉ περιλαμβάνει και diffusers με αρωματικά χώρου – και μια ακόμη πρωτοτυπία: είναι σε μπουκαλάκια κλεισμένα με φελλό και σφραγισμένα με κερί!

Σπύρος Μουμούρης
Ο Σπύρος Μουμούρης.
Ο Σπύρος Μουμούρης

– Οι Κανακάδες είναι ένα χωριό που δεν συγκαταλέγεται στους τουριστικούς προορισμούς της Κέρκυρας. Πώς είναι η ζωή εκεί;

Οι Κανακάδες είναι ένα γραφικό χωριό λίγων κατοίκων. Μια μικρή κοινότητα της οποίας η ζωή είναι ήρεμη και ήσυχη. Οι άνθρωποι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά και έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Επίσης, το ότι μπορεί κανείς να χαρεί την αφθονία της φύσης και την ομορφιά της αποτελεί ένα από τα οφέλη του χωριού. Είναι μια επιλογή τρόπου ζωής, που προσφέρει μια καθημερινότητα περισσότερο ανθρώπινη.

κεριά CHOÉ
Η Ελένη Μουμούρη.

– Έχετε ζήσει ποτέ σε άλλο μέρος;

Για κάποια μικρά διαστήματα έχουμε ζήσει και αλλού, η βάση μας όμως ήταν πάντα εδώ. Η Κέρκυρα, ως κέντρο πολιτισμών και ένα νησί με έντονη καλλιτεχνική και πνευματική δράση και παράδοση, σημαίνει για εμάς έμπνευση, δημιουργία και ποιότητα ζωής.

Η Ελένη Μουμούρη.

– Στεγάζεστε σε ένα παλιό ξυλουργείο. Ποια είναι η ιστορία του χώρου;

Ήταν το ξυλουργείο του πατέρα μας. Ένα εργαστήριο με βαριά βιομηχανικά μηχανήματα της δεκαετίας του ’70 και ακόμα παλαιότερα χειροκίνητα εργαλεία που διεκδικούν το δικαίωμά τους να χαρακτηρίζουν τον χώρο μέχρι σήμερα. Σε μία χειροπιαστή σύνδεση με τη μνήμη του χώρου κάποια από αυτά είναι ακόμα σε χρήση για την κατασκευή των ξύλινων λεπτομερειών που συμπληρώνουν το design των κεριών.

κεριά CHOÉ εργαστήριο
Στις εγκαταστάσεις του brand CHOÉ.

– Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με κεριά;

Ασχολούμασταν ήδη με κεριά ευρείας κατανάλωσης, όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το άλμα σε κάτι περισσότερο ποιοτικό από άποψη πρώτων υλών, το οποίο όμως μπορεί να εσωκλείει και το δημιουργικό στοιχείο έντονα.

– Πώς επιλέχθηκε το όνομα CHOÉ;

CHOÉ όπως χοή. Μια υγρή προσφορά, με κρασί, νερό, μέλι ή λάδι, που έκαναν στην αρχαία Ελλάδα προς τους Χθόνιους Θεούς του Κάτω Κόσμου, τις Μούσες, τις Νύμφες και τους προγόνους τους. Η χοή αφορούσε ουσιαστικά στο άδειασμα ενός αγγείου. Ένα τελετουργικό που αντανακλούσε την ελπίδα του ανθρώπου για διατήρηση της τάξης του Κόσμου και αφθονίας της φύσης. Την επιλέξαμε γιατί είναι μία χαρακτηριστικά Ελληνική λέξη που συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση και τον τοποθετεί μέσα σε αυτήν.

κεριά CHOÉ

– Δίνετε έμφαση στο ότι τα κεριά είναι φρέσκα. Αυτό σημαίνει κάτι για την ποιότητα του κεριού; Χάνει κάποιες ιδιότητες όσο περνάει ο χρόνος;

Το να είναι ένα κερί φρέσκο εξασφαλίζει καταρχήν τη σωστή του καύση και σε ένα άλλο επίπεδο την καλύτερη απόδοση των αρωμάτων του. Τα αρώματα έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής, γι’ αυτό και φροντίζουμε να υπάρχει πάντα το απαραίτητο χρονικό περιθώριο από τη στιγμή που παρασκευάζονται μέχρι τη στιγμή που φτάνουν στον καταναλωτή ως αρωματικά κεριά. Συνυπολογίζοντας φυσικά και τον εύλογο χρόνο που πρέπει να έχει και ο καταναλωτής στην διάθεση του για την χρήση τους.

κεριά CHOÉ

– Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ντυθεί το δοχείο του κεριού με ύφασμα; Και να σφραγιστούν τα diffusers με φελλό;

Η CHOÉ είναι το πρώτο brand που έντυσε το δοχείο του κεριού της με ύφασμα με το σκεπτικό το ύφασμα να χρησιμοποιείται ως καμβάς πάνω στον οποίο σχεδιάζονται και τυπώνονται ιδιαίτερα σχέδια. Ήταν το κλειδί που μας άνοιξε μια περισσότερο δημιουργική διάσταση.

Τα diffusers κλείνονται με φελλό και σφραγίζονται με κερί μέλισσας. Ιστορικά, το κερί χρησιμοποιούνταν ως σφραγιστικό, από πολλά χρόνια πριν, που σφράγιζε γράμματα, σημαντικά έγγραφα έως και μπουκάλια με πολύτιμο περιεχόμενο. Από εκεί προήλθε και η ιδέα.

κεριά CHOÉ

– Οι πρώτες ύλες σας είναι ελληνικές;

Χρησιμοποιούμε κερί μέλισσας σε συνεργασία μόνο με Έλληνες μελισσοκόμους. Το κερί σόγιας δεν παράγεται στην Ελλάδα, οπότε αναγκαστικά το εισάγουμε. Τα αρώματα μας είναι Γαλλικής προέλευσης κυρίως. Συνεργαζόμαστε όμως και με άξιες Ελληνικές αρωματοποιίες.

– Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος καύσης ενός κεριού, από πλευράς συνθηκών, διάρκειας κ.λπ.;

Τα κεριά καλό είναι να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από τον ήλιο και την υγρασία. Για να εξασφαλίσουμε την σωστή καύση ενός κεριού, είναι σημαντικό να αφήνουμε το wax pool να φτάνει μέχρι τις άκρες του δοχείου, όταν το ανάβουμε. Να αφήνουμε να υγροποιείται δηλαδή όλη του η επιφάνεια. Επίσης, η μετρημένη χρήση του χαρίζει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.

κεριά CHOÉ

– Τι πρέπει να προσέχει όποιος αγαπάει τα αρωματικά κεριά; Υπάρχει κάτι που βλέπετε ότι συχνά παρερμηνεύεται ή παραβλέπεται;

Όταν υπερβαίνουμε το μέτρο, κάνουμε εντελώς άχαρα τα πιο ευχάριστα πράγματα. Τα αρωματικά κεριά είναι απολύτως ικανά να διαχέουν τα αρώματα τους σε έναν χώρο σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε συνιστούμε τη χρήση με μέτρο. Επίσης, δεν πρέπει να αφήνουνε ποτέ ένα κερί να καίει χωρίς επίβλεψη.

– Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα αρώματα;

Το αλάτι, το κεχριμπάρι, το σύκο, η ελιά κι ο βασιλικός.

– Έχετε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες;

Το ίδιο το brand έχει πολλές και ιδιαίτερες απαιτήσεις, που μας καταναλώνουν αρκετό χρόνο καθημερινά, οπότε δεν μένει και πολύς χρόνος για άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

– Πώς κατανέμονται οι αρμοδιότητες μεταξύ σας;

Μάλλον αυτόματα. Ασχολούμαστε και οι δύο και με την παραγωγή αλλά και με το δημιουργικό κομμάτι.

– Ποια θα ήταν για εσάς η ιδανική εξέλιξη του brand CHOÉ;

Η διαδρομή του brand είναι μια διαρκής εξέλιξη. Η εξέλιξη δεν σταματά ποτέ και κάθε μικρή ή μεγάλη κίνηση, απόφαση ή βελτίωση είναι μέρος της.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.