iStock

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Ορισμένες μικρές συνήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά και να αλλάξουν τη ζωή μας, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε αυτό που ο καθένας αποκαλεί ευτυχία. Η Ειρήνη Καρακασίδου, καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, μας δίνει μερικές συμβουλές για τη νέα χρονιά.

Είναι μερικά πράγματα που μας φαίνονται ασήμαντα, μικρά και ανίκανα να βελτιώσουν τη ζωή μας, και μάλλον γι' αυτό τείνουμε να τα αμελούμε συστηματικά. Προσπαθούμε συνήθως να κατακτήσουμε μεγάλους και υψηλούς στόχους και φανταζόμαστε την όποια αλλαγή σαν ένα δύσκολο και πολύ μακρινό επίτευγμα.

Κάπως έτσι, έννοιες όπως η επιβράβευση του εαυτού μας, η ευγνωμοσύνη, οι πράξεις αυτοφροντίδας και η θέσπιση μικρών στόχων φαντάζουν δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό όμως που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι η όποια βελτίωση έρχεται με μικρά, καθημερινά βήματα και με συνέπεια (ενίοτε και με την κατάλληλη υποστήριξη από τον περίγυρο).

Όσο προσπερνάμε αυτές τις μικρές πράξεις αγάπης προς τον εαυτό μας, φτάνει η στιγμή που τα προβλήματα της ζωής (αδύνατον να τα προσπεράσεις), μας καθιστούν δυσλειτουργικούς.

Έτσι, για αυτή τη χρονιά, όσο κι αν απεχθάνομαι τα resolutions, αποφάσισα εστιάσω στα μικρά και καθημερινά. Απευθύνθηκα στην Ειρήνη Καρακασίδουκαθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και υπαρξιακή ψυχοθεραπεύτρια, για να μου δώσει μερικές ιδέες.

«Η καλλιέργεια θετικών συνηθειών και η επιβράβευση του εαυτού θέτουν τον τόνο για ένα δημιουργικό και επιτυχημένο έτος» μου είπε. Η ίδια πιστεύει πως η υιοθέτηση των παρακάτω συνηθειών, μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία:

1. Πρωινή πρακτική ευγνωμοσύνης

Ξεκινήστε κάθε μέρα εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τις πτυχές της ζωής σας. Αυτό βοηθά στη συγκέντρωση του μυαλού σας και σε αυτά που πάνε καλά.

Καθηγήτρια ψυχολογίας προτείνει συνήθειες που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία
iStock

2. Θετικές επιβεβαιώσεις

Ενσωματώστε καθημερινές επιβεβαιώσεις στη ρουτίνα σας. Ξεκινήστε δίνοντας στον εαυτό σας high 5 και βοηθήστε έτσι τον εγκέφαλό σας να προγραμματιστεί διαφορετικά.

3. Ανασκόπηση της ημέρας

Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά κάθε μέρα για να ανατρέξετε στα επιτεύγματά σας, έστω κι αν είναι μικρά. Αναγνωρίστε τις προσπάθειές σας και την πρόοδο που έχετε σημειώσει προς τους στόχους σας.

4. Μικροί στόχοι

Καθορίστε σαφείς και εφικτούς στόχους για την ημέρα ή την εβδομάδα. Η κατάτμηση μεγαλύτερων στόχων σε μικρότερες και διαχειρίσιμες εργασίες σάς επιτρέπει να γιορτάζετε τα επιτεύγματά σας πιο συχνά.

5. Ενσυνειδητότητα

Εξασκήστε την ενσυνειδητότητα για να παραμείνετε παρόντες στη στιγμή. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος και να αυξήσετε την αυτογνωσία.

διαλογισμός
iStock

6. Υγιείς συνήθειες

Υιοθετήστε συνήθειες που προάγουν την υγεία σας, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική, όπως η τακτική άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και ο επαρκής ύπνος. Αυτά συμβάλουν στη συνολική ανθεκτικότητα και ζωτικότητα.

7. Νοοτροπία μάθησης

Καλλιεργήστε μια νοοτροπία συνεχούς μάθησης. Αποδεχθείτε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και θεωρήστε τα λάθη ως πολύτιμα μαθήματα.

8. Στιγμές αυτοφροντίδας

Ενσωματώστε στιγμές αυτοφροντίδας στη ρουτίνα σας, είτε πρόκειται για ένα ήσυχο διάλειμμα με ένα βιβλίο, είτε για ένα ζεστό μπάνιο ή κάποια δραστηριότητα που αγαπάτε.

9. Φιλικές σχέσεις

Προωθήστε τις θετικές σχέσεις. Εκφράζετε τακτικά ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους στη ζωή σας και συμμετέχετε ενεργά σε υποστηρικτικές κοινωνικές σχέσεις.

Καθηγήτρια ψυχολογίας προτείνει απλές συνήθειες που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία
iStock

10. Μικρές επιτυχίες

Αναγνωρίστε και γιορτάστε τα επιτεύγματά σας, έστω κι αν είναι μικρά.

11. Ψηφιακή αποτοξίνωση

Καθορίστε όρια με την τεχνολογία. Κάντε διαλείμματα από τις οθόνες, επικεντρωθείτε στις πραγματικές σχέσεις και δημιουργήστε μια ισορροπία στη ζωή σας.

12. Συνέπεια

Να θυμάστε, το κλειδί για να πετύχουν όλα τα παραπάνω και να έρθετε πιο κοντά στην ευτυχία είναι η συνέπεια. Ενσωματώνοντας αυτές τις συνήθειες στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα θετικό και ενδυναμωτικό περιβάλλον για τον εαυτό σας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Προσαρμόστε αυτές τις προτάσεις για να ταιριάζουν καλύτερα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας, προκειμένου να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.