Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Υπάρχει μια μέθοδος που μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς αποτελεσματικά το άγχος σου. Αν δεν αντιμετωπίζεις κάποια ευαισθησία στο κρύο νερό, αξίζει να τη δοκιμάσεις.

Ας υποθέσουμε ότι έχεις μια πολύ σημαντική ημέρα μπροστά σου: μια επαγγελματική συνάντηση στη δουλειά, μια παρουσίαση στη σχολή ή ένα ραντεβού στον γιατρό. Ή μήπως πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος με μία από τις φοβίες σου όπως είναι αυτή για τα αεροπλάνα;

Όλες οι παραπάνω καταστάσεις προκαλούν άγχος και πολλές φορές μας φέρνουν στα όριά μας. Και τότε αρχίζουν τα διάφορα συμπτώματα: ταχυπαλμίες, ιδρώτας, τρέμουλο, πόνος στην κοιλιά.

Παράλληλα, θυμάσαι τη συμβουλή των φίλων σου «διαχειρίσου το άγχος σου» και ταράζεσαι ακόμα περισσότερο. Προσπαθείς να χαλαρώσεις τους μυς σου ή να ρυθμίσεις την αναπνοή σου. Θυμάσαι τις τεχνικές που εφαρμόζεις στα παιδιά σου ή στο κατοικίδιό σου για να τα ηρεμήσεις και σκέφτεσαι αν θα λειτουργούσαν το ίδιο καλά και σε σένα.

Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεσαι εκείνη τη στιγμή είναι μια μέθοδος που θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το σώμα και το κεντρικό νευρικό σου σύστημα.

μέθοδος για το άγχος
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Μια μέθοδος για να μειώσεις το άγχος

Πρόκειται για μια παραλλαγμένη εκδοχή της δεξιότητας «TIPP» (που σημαίνει θερμοκρασία, έντονη άσκηση, αναπνοή με ρυθμό και προοδευτική μυϊκή χαλάρωση) η οποία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους, όπως η νευρικότητα και ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός.

Πώς θα το κάνετε: Πηγαίνετε στο κοντινότερο μπάνιο και ρίξτε κρύο νερό στο εσωτερικό των καρπών σας για περίπου ένα λεπτό. Επίσης, μπορείτε να ρίξετε λίγο από το νερό στο πρόσωπο και το λαιμό σας για να δροσιστείτε και να ρυθμίσετε το νευρικό σας σύστημα.

Αν δεν υπάρχει μπάνιο κοντά στο μέρος που βρίσκεστε, βάλτε ένα παγωμένο μπουκάλι στο μέτωπο ενώ εστιάζετε στην αναπνοή σας. Εναλλακτικά τρίψτε λίγο πάγο στο εσωτερικό των καρπών σας. Ακόμα και αυτό θα μπορούσε να σας επαναφέρει στο παρόν, συμβάλλοντας στον περιορισμό του άγχους.

Προσοχή: επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν ευαισθησία στο κρύο, δοκιμάστε το hack μόνο αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο σχετικό πρόβλημα.

Η παραπάνω μέθοδος είναι μια πρόταση της θεραπεύτριας Minaa B. και τη διαβάσαμε στο διαδικτυακό περιοδικό Wondermind.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.