Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΗΠΩΣ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε τόσο αγχωμένοι από τα όσα μας περιμένουν τη Δευτέρα, που δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τις Κυριακές μας. Ειδικά όσο περνάει η ώρα και φτάνει το απόγευμα και το βράδυ, τα συναισθήματα του στρες, της μελαγχολίας και της έλλειψης οποιαδήποτε επιθυμίας να ξημερώσει Δευτέρα γίνονται τεράστια και μας κατακλύζουν. Έχει συμβεί σε όλους μας.

Μια πρόσφατη έρευνα σε 2.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ δείχνει ότι το 75% βιώνει την Κυριακή έντονο άγχος για την επερχόμενη εβδομάδα εργασίας. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθούν τρόποι που μπορούν να ανακατευθύνουν αυτή την ανησυχία και το άγχος σε μια πιο παραγωγική πρακτική. Θα μπορούσε να μας βοηθήσει η μείωση της πίεσης της παραγωγικότητας; Τι θα λέγαμε να δοκιμάσουμε να ζούμε τις Δευτέρες μας… στο ελάχιστο;

Μια νέα τάση μας προτείνει να ξεπεράσουμε τη μελαγχολία και το άγχος της Κυριακής εφαρμόζοντας το κόλπο της «Δευτέρας στο ελάχιστο», όπως θα αποδίδαμε στα ελληνικά το «Bare Minimum Monday».

Πρόκειται για μία ιδέα που συνέλαβε, εφάρμοσε και παρουσίασε πρώτη η Αμερικανίδα Marisa Jo Mayes, μία ελεύθερη επαγγελματίας. Την έδειξε με video στο TikTok το 2022 και έκτοτε σχολιάστηκε και υιοθετήθηκε από πολλούς.

Η λογική πίσω από τις «Bare Minimum Mondays» είναι ότι προσπαθούμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις από τον εαυτό μας αλλά και τις δουλειές που πρέπει να ολοκληρώσουμε τη Δευτέρα, ώστε να καταφέρνουμε να ευχαριστιόμαστε και να χαλαρώνουμε το Σαββατοκύριακο – και ειδικά την Κυριακή, που είναι πιο συνηθισμένο να μας πιάνει άγχος ενόψει της εβδομάδας που ξεκινάει.

Τι να κάνουμε, λοιπόν, τις Δευτέρες;

Οι «Δευτέρες στο ελάχιστο» δεν προστάζουν να τα παρατάμε εντελώς και να μην κάνουμε τίποτα κάθε Δευτέρα (κάτι που πιθανότατα θα μας έβαζε σε μπελάδες με το αφεντικό μας). Πρόκειται για την αποδοχή και την άδεια στον εαυτό μας να κάνουμε μόνο τις απολύτως απαραίτητες εργασίες την πρώτη εργάσιμη ημέρα της νέας εβδομάδας. Τίποτα περισσότερο. Οι υπόλοιπες θα μένουν για την Τρίτη.

Μήπως η λύση για τη μελαγχολία της Κυριακής κρύβεται στη Δευτέρα;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούμε να περιορίσουμε τα όσα θα κάνουμε τη Δευτέρα, επιλέγοντας για παράδειγμα να δουλέψουμε 3 με 4 ώρες συγκεντρωμένοι, ώστε να ασχοληθούμε και να λύσουμε μόνο τις επείγουσες εκκρεμότητες. Αυτό βέβαια δεν είναι αντίστοιχα εφικτό για τους υπαλλήλους που υποχρεούνται να δουλεύουν 8ωρο. Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να προσπαθήσουμε να μην έχουμε αφήσει εκκρεμότητες για τη Δευτέρα από την Παρασκευή, και επίσης να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μοιραστούμε τις δουλειές σωστά και επαρκώς με τους συναδέλφους μας.

Επίσης, μία καλή ιδέα είναι να αποφεύγουμε τα μίτινγκ και τις απαιτητικές συναντήσεις τη Δευτέρα, και αντ’ αυτών να εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο μας για να οργανώσουμε την εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας, ώστε να νιώθουμε ότι ελέγχουμε τα όσα θα γίνουν και χρειάζεται να φέρουμε σε πέρας.

Μπορεί καταρχάς να μας φαίνεται παράδοξο, αλλά όσο περισσότερο πιεζόμαστε να είμαστε παραγωγικοί, τόσο λιγότερο παραγωγικοί είμαστε τελικά. Επιπλέον, καταλήγουμε να νιώθουμε κουρασμένοι, πηγμένοι και εξαντλημένοι.

Τι θα κερδίσουμε

Αν εφαρμόσουμε τις «Δευτέρες στο ελάχιστο», αντί να περνάμε όλη την Κυριακή αγχωμένοι για την εβδομάδα που έρχεται, μπορούμε να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε ολόκληρο το Σαββατοκύριακό μας, και να ξυπνήσουμε τη Δευτέρα με κίνητρο για να εκμεταλλευτούμε δημιουργικά και παραγωγικά την εβδομάδα που ξεκινάει. Εφαρμόζοντας τις «Bare Minimum Mondays» για μερικές εβδομάδες είναι πιθανό να ανακαλύψουμε ότι μετά από ένα διάστημα θα έχουμε λιγότερο στρες, περισσότερη ενεργητικότητα, δημιουργικότητα, διάθεση για δουλειά και μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Βέβαια, παρόλο που αυτή η τακτική μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το στρες και τη θλίψη της Κυριακής ενόψει της απαιτητικής εβδομάδας που ξεκινά, δεν σημαίνει ότι είναι η μαγική συνταγή που θα μας απαλλάξει από όλο το άγχος και τις απαιτήσεις της εργασίας μας. Αν νιώθουμε συνεχώς στρεσαρισμένοι και ότι έχουν χαθεί όλες μας οι αντοχές, είναι σκόπιμο να συμβουλευτούμε τους ειδικούς, ώστε να καταλήξουμε σε ένα πλάνο που θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο ξεκούραστοι, αποδοτικοί και λιγότερο εξαντλημένοι.

Όταν η «ελάχιστη» Δευτέρα δεν είναι αρκετή για μια χαλαρή Κυριακή

Η αλήθεια είναι ότι δεν δυσκολεύονται όλοι οι άνθρωποι όταν έρχεται το απόγευμα της Κυριακής για τους ίδιους λόγους. Για κάποιους τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και οι αιτίες πίσω από το στρες που νιώθουν είναι πιο σύνθετες, με αποτέλεσμα να μην αρκεί να εφαρμόσουν τις «Bare Minimum Mondays» για να αισθανθούν καλύτερα. Θα βοηθηθούν όμως σίγουρα από το να ψάξουν βαθύτερα και να βρουν γιατί νιώθουν έτσι.

Κάποιοι δουλεύουν από το σπίτι και δεν αντέχουν την ιδέα μίας νέας μοναχικής εβδομάδας. Άλλοι εργάζονται σε πολύ τοξικό περιβάλλον ή με συναδέλφους, που δεν συμπαθούν, δεν τους ταιριάζουν ή τους δυσκολεύουν. Άλλοι έχουν πάρα πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, στο οποίο πρακτικά και μόνο είναι αδύνατο να καταφέρουν να ανταποκριθούν. Σε κάποιους δεν αρέσει καθόλου η δουλειά τους, οπότε δυσκολεύονται να βρουν το κίνητρο να επιστρέψουν στη δουλειά τους τη Δευτέρα. Και ο κατάλογος συνεχίζεται μακρύς...

Εκτός από το να ψάξουμε να φτάσουμε στη βάση του προβλήματος και να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε ή να το λύσουμε, κάτι ακόμα που μπορεί μας βοηθήσει είναι να φροντίσουμε την ποιότητα της Κυριακής μας.

Καταρχάς, θα πρέπει να θέσουμε τα όριά μας και να την περνάμε ακριβώς όπως μας ευχαριστεί, χωρίς να αφήνουμε τη δουλειά να επηρεάζει καθόλου το Σαββατοκύριακό μας. Κλείνοντας το τηλέφωνο και το μέιλ της δουλειάς, αποφεύγοντας τις σχετικές συζητήσεις και βέβαια μη δουλεύοντας καθόλου τις ημέρες που έχουμε για να χαλαρώσουμε. Ίσως θα μας βοηθούσε επίσης να φτιάξουμε μία λίστα με όσα θα θέλουμε να κάνουμε μόλις φτάσουμε στο γραφείο ή και να κρατήσουμε σημειώσεις σχετικά με τις σκέψεις μας σε ένα τετράδιο. Τέλος, τι θα λέγαμε για γιόγκα, διαλογισμό, καλόν ύπνο, ένα χαλαρωτικό μπάνιο;

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.