iStock

ΕΧΕΙΣ ΣΤΡΕΣ; ΤΟ NIKSEN ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ!

Μια απλή πρακτική των Ολλανδών μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις το εργασιακό στρες και να γίνεις πιο ευτυχισμένος. Λέγεται Niksen και το μυστικό της βρίσκεται στον αντίποδα της παραγωγικότητας – ή έτσι νομίζουμε.

Τις περισσότερες ώρες κοιμάται. Κουλουριασμένη σε κάποιον καναπέ, με χωμένη τη μουσούδα της σε ριχτάρια, μαξιλάρια και όποιες εσοχές δημιουργούνται τυχαία, φαίνεται να δικαιολογεί απόλυτα την ταμπέλα του «τεμπελόσκυλου». Άλλοτε βρίσκει εκείνα τα σημεία του σπιτιού που μια χαραμάδα φωτός έχει φτιάξει μια ζεστή γωνιά και αράζει νωχελικά.

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι διατηρεί την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται κάθε ασυνήθιστο ήχο, κάθε άγνωστη ανθρώπινη ή σκυλίσια παρουσία εκτός σπιτιού και, ετοιμοπόλεμη καθώς είναι, πετάγεται με ένα δυνατό γάβγισμα. Όλοι στο σπίτι τη λατρεύουμε ακόμη και στις τεμπέλικες αυτές στιγμές της.

Η κόρη μας ενίοτε τη ζηλεύει. Επειδή αυτές οι στιγμές τής επιτρέπονται, ενώ στην ίδια όχι. Επειδή όταν εκείνη αποφασίζει να μην κάνει τίποτα, κανείς στο σπίτι δεν χαίρεται με την απραξία της. «Είναι μάλλον άδικο, αλλά δεν είμαστε σκύλοι», συνηθίζω να της λέω, παρότι έχω μάθει πλέον ότι το να μην κάνεις τίποτα μέσα στην ημέρα έχει μεγάλη αξία.

Η αξία του να μην κάνεις τίποτα

Είναι αποδεδειγμένο και επιστημονικά: Οι στιγμές της απόλυτης απραξίας, αυτές που αφήνεις το βλέμμα σου να περιπλανηθεί στον ορίζοντα ή ακόμη και στο ταβάνι, αυτές που έχεις αποσυνδεθεί από τηλέφωνα και οθόνες, που έχεις αφήσει στην άκρη μελέτη, υποχρεώσεις και δουλειές, μειώνουν το άγχος και αυξάνουν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Niksen για το εργασιακό στρες
iStock

Παρ' όλα αυτά, η συνήθεια, ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει ώστε να είμαστε συνεχώς παραγωγικοί με κάνει και το ξεχνάω, όταν έχει να κάνει με το παιδί μου. Όχι μόνο άδικο, αλλά και ανόητο εκ μέρους μου.

Θα ξαναγράψω λοιπόν το μάθημά μου άλλη μία φορά, μήπως και το μάθω. Και αυτή τη φορά θα πάρω έμπνευση από τους Ολλανδούς, που έχουν δώσει και όνομα στην απενοχοποιημένη συνήθεια της απραξίας. Το απόλυτο διάλειμμα στην Ολλανδία λέγεται Niksen.

Τι ακριβώς είναι το Niksen των Ολλανδών

Είναι η συνειδητοποιημένη στιγμή που αφήνεις το βλέμμα σου να περιπλανηθεί, όταν πίνεις τον καφέ σου, όταν επικεντρώνεσαι σε ένα σύννεφο στον ουρανό ή στο θρόισμα των φύλλων και το τραγούδι των τζιτζικιών, όταν βρίσκεσαι στη φύση. Φυσικά, μπορείς να βρεις διάφορους τρόπους να μην κάνεις τίποτα μέσα στην ημέρα ακόμη κι αν ζεις στους έντονους ρυθμούς μιας πολύβουης πόλης.

Οι Ολλανδοί είναι ένας λαός που, σύμφωνα με το site Blue Zones, είναι σε αρκετά υψηλή θέση όσον αφορά την ικανοποίηση από τη ζωή σε σχετική λίστα. Το ίδιο και τα παιδιά τους: θεωρούνται από τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που απολαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά αγαθά για την οικοδόμηση ευτυχισμένων κοινωνιών: ωράριο απασχόλησης μικρότερο από το μέσο όρο, εθνική υγειονομική περίθαλψη και μειωμένο κόστος πανεπιστημιακών διδάκτρων.

Niksen για το εργασιακό στρες
iStock

Το Niksen αποδείχτηκε σωτήριο όσον αφορά το εργασιακό στρες και το burnout, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουν τα David Lloyd Clubs, μια βρετανική εταιρεία για την προάσπιση της υγείας και της ευεξίας (κάτι σαν κέντρο ευεξίας δηλαδή) που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Γιατί να βάλεις λίγο Niksen στη ζωή σου

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι οποίοι διοργανώνουν και ειδικά σεμινάρια εφαρμογής Niksen, τα 2/3 των Βρετανών αποκάλυψαν ότι ένιωθαν ψυχικά εξουθενωμένοι το 2023 εξαιτίας των ατελείωτων υποχρεώσεων (41%), των οικογενειακών απαιτήσεων (37%) και του στρες στη δουλειά (37%).

Το πιο σημαντικό, όπως αναφέρει ο Jan de Jonge, Ολλανδός εργασιακός και αθλητικός ψυχολόγος που έχει γίνει πρεσβευτής του Niksen, δεν είναι τόσο το τι θα κάνεις στον χρόνο της απραξίας σου.

Niksen Για το εργασιακό στρες
iStock

«Δεν είναι απαραίτητο να χαζεύεις τον ουρανό, μπορείς να ακούσεις κι ένα τραγούδι ή ένα podcast. Εκείνο που καθιστά την πρακτική του Niksen διαφορετική από άλλες μεθόδους ευεξίας όπως το breathwork ή ο διαλογισμός είναι η απουσία πρόθεσης και σκοπού. Το Niksen δεν υπακούει σε κανόνες. Δεν έχει σωστό και λάθος. Είναι το απόλυτο τίποτα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποτελεί καν μια παραδοσιακή συνήθεια των Ολλανδών, αλλά έναν σίγουρο τρόπο να αναρρώσει κανείς από το εργασιακό burnout. Παρ' όλα αυτά, λέμε εμείς, για να μην φτάσεις ως εκεί και πέσεις στην ανάγκη του, δεν χάνεις τίποτε να το εξασκείς κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα προληπτικά.

Αν δεν ξέρεις πώς, μπορείς να τσεκάρεις την εφαρμογή των David Lloyds ή απλά να παρατηρήσεις τα σκυλιά, όταν ξαπλώνουν στον ήλιο και τα παιδιά όταν βαριούνται: κάτι περισσότερο ξέρουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.