ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Αν διακατέχεσαι από ένα μικρό –ή μεγαλύτερο– άγχος για την υγεία σου, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το διαχειριστείς και να προστατέψεις την ψυχική σου ισορροπία.

Σε πονάει ο λαιμός σου και, αντί να σκεφτείς ότι κρυολόγησες, ο νους σου πάει στο χειρότερο. Αναζητάς διαρκώς ιατρικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και συμβουλεύεσαι τον Dr. Google για όλα σου τα συμπτώματα. Είναι πολύ πιθανό να σε διακατέχει ένα μικρό άγχος για την υγεία σου.

Μην μπερδευτείς. Άλλο το να σε απασχολεί η υγεία σου από καιρού εις καιρόν, ιδιαίτερα αν έχεις ήδη αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα, και άλλο να αγχώνεσαι με το παραμικρό.

Απλές τεχνικές διαχείρισης του άγχους για την υγεία

1. Κατ’ αρχάς, μείνε μακριά από τον υπολογιστή και το κινητό σου. Δεν χρειάζεται να γκουγκλάρεις κάθε σύμπτωμα ή κάθε θεωρία που περνάει από το μυαλό σου. Η εμπειρία δείχνει ότι σπάνια κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει.

2. Κράτα το μυαλό σου απασχολημένο με κάποια δραστηριότητα. Ίσως σε βοηθήσει να κρατάς απασχολημένα και τα χέρια σου. Οι επιλογές πολλές και διαφορετικές:

  • Πάρε τηλέφωνο έναν φίλο σου.
  • Διάβασε ένα βιβλίο από αυτά που κατά καιρούς προσθέτεις στη λίστα σου.
  • Πήγαινε μια βόλτα σε ένα πάρκο ή για τρέξιμο στη γειτονιά.
  • Παίξε με το κατοικίδιό σου.
  • Ξεκίνα μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, π.χ. ζωγράφισε ή φτιάξε κάτι με πηλό.

βιβλίο
Unsplash Blaz Photo

3. Κάνε γιόγκα, διαλογισμό ή κάποια τεχνική αναπνοής που θα σε βοηθήσει να εστιάσεις την προσοχή σου στο εδώ και τώρα.

4. Απόφυγε τις ειδήσεις στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες, που μπορεί να σε αγχώσουν και να έχουν αρνητικές συνέπειες στη σωματική και την ψυχική σου ευεξία.

καθρέφτης
Unsplash Elisa Photography

5. Κοιτάξου στον καθρέφτη και πες μερικές θετικές δηλώσεις για εσένα και το σώμα σου.

6. Ξεκουράσου, φρόντισε τη διατροφή και την ενυδάτωση του οργανισμού σου και μην ξεχνάς ότι το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τυχόν σωματικά συμπτώματα.

Σε περίπτωση που δεις ότι οι παραπάνω τεχνικές δεν σε βοηθούν και το άγχος για την υγεία σου επηρεάζει την καθημερινότητα και τις σχέσεις με τους γύρω σου, ζήτα τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.