iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΛΙΓΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΑΛΗΝΗΣ ΟΤΑΝ ΖΕΙΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Υπάρχουν άραγε απλές τεχνικές και μηχανισμοί για να βελτιώσεις –ή έστω να αλλάξεις– εύκολα και άμεσα τη διάθεσή σου, όταν αισθάνεσαι άσχημα για μεγάλο χρονικό διάστημα; Υπάρχουν τουλάχιστον 3 πρακτικοί τρόποι να διαλύσεις τα σκοτάδια όταν ζεις με κατάθλιψη.

H κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που χρειάζεται θεραπεία. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουν μερικές οδηγίες ευεξίας, σαν αυτές που αναφέρουμε παρακάτω, και να γίνουν καλά.

Αν υποψιάζεσαι ότι έχεις κατάθλιψη ή ότι έχεις κάποια πρώιμα σημάδια, το να απευθυνθείς σε ψυχίατρο είναι μονόδρομος. Μόνο εκείνος θα μπορέσει να κάνει τη σωστή διάγνωση και να υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία άλλοτε περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, άλλοτε ψυχοθεραπεία και συνηθέστερα και τα δύο.

Από τη στιγμή που έχεις τη διάγνωση και ακολουθήσεις τη θεραπεία, η κατάθλιψη θέλει τον χρόνο της, ώστε να θεραπευτεί. Για εκείνη την περίοδο, καλό είναι να έχεις στο οπλοστάσιό σου μερικούς βοηθητικούς μηχανισμούς που μπορεί να διευκολύνουν την καθημερινότητά σου.

Μερικές τεχνικές για τη (ζωή με) κατάθλιψη

Στόχος των συμβουλών που δίνει η Βρετανίδα wellness coach, Hannah Rose Robson, είναι να μπορέσεις να «ξεκλειδώσεις» από μια δύσκολη στιγμή και να αλλάξεις διάθεση.

Ένας τρόπος είναι να μπορέσεις να κατανοήσεις καλύτερα τα συναισθήματά σου και να μπορέσεις να συνδεθείς καλύτερα με τον εαυτό σου κι ένας άλλος είναι, μέσω διάφορων τεχνικών, να κινητοποιήσεις το σώμα σου και να του αλλάξεις «θέση». Τις περισσότερες φορές ακολουθεί και η διάθεση.

1. Συναισθηματικό check-in

Τα συναισθηματικά check-in είναι μια διαδικασία συνειδητού ελέγχου των συναισθημάτων σου μια δεδομένη στιγμή. Είναι χρήσιμα, διότι όταν η σκέψη μας αφεθεί ανεξέλεγκτη, το μυαλό λειτουργεί συχνά στον αυτόματο πιλότο, επαναλαμβάνοντας μοτίβα σκέψης και συναισθήματος που μας κρατούν σε μια κατάσταση θλίψης.

Τεχνικές για την κατάθλιψη
iStock

Αν όμως σταθούμε απέναντί της πιο συνειδητά, με επίγνωση, και καταλάβουμε γιατί αισθανόμαστε έτσι, σίγουρα θα ωφεληθούμε.

Πώς να το κάνεις

Ρύθμισε ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνό σου ώστε να χτυπά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Πάρε στυλό και χαρτί και κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Πώς αισθάνομαι τώρα –σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά– σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10;
  2. Γιατί μπορεί να αισθάνομαι έτσι;
  3. Αναπολώ το παρελθόν;
  4. Ανησυχώ για το μέλλον;
  5. Τι ανάγκη/επιθυμία έχω που δεν ικανοποιείται;
  6. Πώς μπορώ να ικανοποιήσω αυτή την ανάγκη/επιθυμία με έναν στοργικό, υγιή και αναζωογονητικό τρόπο;

Αυτή η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ξεμπερδέψεις το κουβάρι των σκέψεων που σε οδήγησε να αισθάνεσαι άσχημα και να ανακτήσεις λίγη δύναμη και αισιοδοξία.

2. Διακοπή μοτίβου

Οι διακοπές μοτίβου είναι ένα εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μετά από ένα συναισθηματικό check-in, όταν θες να αλλάξεις το πώς νιώθεις. Υπάρχουν 3 τρόποι:

  1. Με το σώμα: Κάνε μια βόλτα, χόρεψε το αγαπημένο σου τραγούδι, πήγαινε έναν μικρό περίπατο, κάνε ένα μπάνιο. Με αυτούς τους τρόπους, αλλάζεις την ενέργεια του σώματός σου.
  2. Με τις αισθήσεις: Άκουσε χαλαρωτική μουσική, κάνε εισπνοές με αιθέρια έλαια ή γράψε σε ένα ημερολόγιο τα συναισθήματά του.
  3. Με τον νου: Οι τεχνικές εδώ περιλαμβάνουν για παράδειγμα τον διαλογισμό, ακόμη και τον οραματισμό μιας κατάστασης που θα ήθελες να βιώσεις.

Τεχνικές για την κατάθλιψη
iStock

Η λίστα είναι ενδεικτική και σίγουρα θα έχεις κάποιες δικές σου ιδέες. Καθώς τις υλοποιείς, κάνε και μια αξιολόγηση και αναρωτήσου: «Αισθάνομαι διαφορετικά;». Εάν αισθάνεσαι έστω και λίγο καλύτερα, κράτα αυτή την τεχνική στη φαρέτρα σου.

3. Express breathwork

Πρόκειται για μια γρήγορη τεχνική που μπορεί να αλλάξει άμεσα τον τρόπο που αισθάνεσαι με τη δύναμη της αναπνοής. Κι αυτό, επειδή όταν αλλάζουμε τον τρόπο που αναπνέουμε, στέλνουμε ένα σήμα στον εγκέφαλό μας να αλλάξει σκέψεις και συναισθήματα στη στιγμή.

Η συγκεκριμένη τεχνική αναπνοής περιλαμβάνει 2 κοφτές εισπνοές από τη μύτη και 1 μακρόσυρτη εκπνοή από το στόμα. Εστίασε την αναπνοή αρχικά στην κοιλιά και στη συνέχεια στο στήθος. Η εκπνοή θα μοιάζει με μακρύ αναστεναγμό.

Επανάλαβε αυτό το μοτίβο για περίπου 25-30 αναπνοές. Σταμάτησε, παρατήρησε τη μετατόπιση της ενέργειάς σου και, ολοκλήρωσε με 2 ακόμη σετ αναπνοών.

Τεχνικές για την κατάθλιψη: Μην τα παρατάς!

Το να ζει κανείς με την κατάθλιψη είναι δύσκολο και απαιτητικό. Όμως αυτές οι απλές τεχνικές, εφόσον χρησιμοποιούνται συστηματικά, μπορεί να αποδώσουν συμπληρωματικά σε μια ολοκληρωμένη θεραπεία και να «σπάσουν» τον φαύλο κύκλο σκέψεων-συναισθημάτων που σε κρατάνε καθηλωμένο στην ανηδονία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.