Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Αν οι γιορτές σου προκαλούν ένα έντονο αίσθημα μοναξιάς, σου έχουμε τον τρόπο (για την ακρίβεια τους τρόπους) να τη διώξεις μακριά.

Οι πιθανότητες να μην έχεις ακούσει το τραγούδι «It's the most wonderful time of the year» είναι απειροελάχιστες, μιας και πρόκειται για ένα από τα σουξέ των Χριστουγέννων. Ε, αυτό που λέει ο Andy Williams δεν ισχύει για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θεωρούν ότι οι γιορτές είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου, άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά, ακόμα κι όταν βρίσκονται ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους.

Τι μπορεί να κρατήσει μακριά το αίσθημα αυτό; Η σύνδεση με άλλους ανθρώπους. Αν δεν ξέρεις πώς θα την αποκτήσεις, προσπάθησε να κάνεις πραγματικότητα τις ενέργειες που σου προτείνουμε παρακάτω.

Πράξη #1: Δείξε την ευγνωμοσύνη σου

Μπορεί να είναι ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο που αποτέλεσε για σένα πηγή έμπνευσης. Μπορεί να είναι ένας φίλος, που ξέρει πώς να σε ακούει. Μπορεί να είναι ένας υπάλληλος που έκανε παραπάνω από όσα όφειλε για να σε εξυπηρετήσει. Υπάρχουν άνθρωποι που ίσως δεν γνωρίζουν πόσο καλό μας έχουν κάνει. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να τους ευχαριστήσεις και να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου για τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που σου προσέφεραν.

Πράξη #2η Έλα σε επαφή με μια άλλη γενιά

Ζήτα από τη μαμά σου να σε βοηθήσει, ώστε να ετοιμάσεις το αγαπημένο σου φαγητό. Ζήτα από τα παιδιά σου να παίξετε με τον σκύλο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η επαφή μεταξύ των γενεών ωφελεί την ψυχική μας υγεία και οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Μπορεί, επομένως, να περιορίσει και το αίσθημα μοναξιάς που σου προκαλούν οι γιορτές.

μοναξιά και γιορτές
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πράξη #3: Γίνε μέλος μιας ομάδας

Οι επιλογές στο κομμάτι αυτό είναι πλέον αμέτρητες. Μπορείς να γίνεις μέλος σε μια λέσχη βιβλίου, σε έναν πεζοπορικό όμιλο, σε μια κοινωνική κουζίνα. Μπορείς να πάρεις για συμπαράσταση έναν φίλο, αλλά μπορείς να συμμετέχεις και μόνος. Σκοπός είναι να διαλέξεις κάτι που θα σε σηκώσει από τον καναπέ και θα σε βγάλει από το σπίτι. Μια καλή ιδέα είναι αντί για ρούχα και αρώματα να δωρίσεις δραστηριότητες, τις οποίες μπορείς να μοιραστείς με τους δικούς σου ανθρώπους. Έτσι, θα έρθετε πιο κοντά, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσεις μια νέα κοινότητα.

Πράξη #4: Επικοινώνησε μια κάποιον που έχεις να δεις καιρό

Ο φίλος με τον οποίο χαθήκατε μετά το πανεπιστήμιο, ο συγγενείς που έχεις να δεις καιρό. Ευτυχώς, χάρη στο  διαδίκτυο μπορείς να βρεις εύκολα ανθρώπους με τους οποίους έχεις να μιλήσεις καιρό. Στείλε τους ένα μήνυμα ή πάρε τους ένα τηλέφωνο. Το πιο πιθανό είναι να χαρούν που θα σε ακούσουν και θα ανταλλάξουν λίγες κουβέντες μαζί σου.

Πράξη #5: Αυτές τις γιορτές διώξε τη μοναξιά διώχνοντας το κινητό

Την επόμενη φορά που θα καθίσεις με κόσμο στο τραπέζι για φαγητό ή για να πιείτε έναν καφέ, άσε το κινητό του μέσα στην τσάντα, μακριά από το οπτικό σου πεδίο. Αφιέρωσε τουλάχιστον μισή ώρα στο να συνομιλήσεις με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες και, αν θες, μετά έλεγξε γρήγορα για τυχόν κλήσεις ή μηνύματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.