Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Η πατρότητα, πέρα από θετικά συναισθήματα, μπορεί να συνοδεύεται και από προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδίως στην περίπτωση ενός νέου μπαμπά.

Κατάθλιψη και μητρότητα, 122.000 αποτελέσματα. Κατάθλιψη και πατρότητα: περίπου 53.000 αποτελέσματα. Αυτό έδειξε η γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο πριν λίγες μέρες. Η παραπάνω διαφορά αποτελεί μια ένδειξη του πόσο ασχολούμαστε με την ψυχική υγεία των αντρών και δη των πατεράδων.

Μάλιστα, μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει μια ανησυχητική σχέση μεταξύ αντικαταθλιπτικών και πατρότητας. Ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 90 χιλιάδες άντρες που είχαν αποκτήσει μωρό μέσα στον προηγούμενο χρόνο και άλλους περίπου 450 χιλιάδες άντρες που δεν είχαν αποκτήσει. Στη συνέχεια, εξέτασαν σε πόσα άτομα από κάθε ομάδα είχαν συνταγογραφηθεί αντικαταθλιπτικά.

Σημαντικός ο έλεγχος

Αν και δεν αναφέρθηκαν διαφορές όσον αφορά τη θεραπεία μεταξύ των δύο ομάδων, ωστόσο οι ερευνητές προσθέτουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως οι νέοι μπαμπάδες με ιστορικό λήψης αντικαταθλιπτικών είναι πάνω από 30 φορές πιο πιθανό να ξαναπάρουν φαρμακευτική αγωγή τον πρώτο χρόνο μετά τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πατρότητας είναι περίπλοκη και ότι η προηγούμενη λήψη αντικαταθλιπτική αγωγή είναι παράγοντας που σχετίζεται με τη χρήση αντικαταθλιπτικών το έτος που ακολουθεί την απόκτηση παιδιού», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Holly Smith. «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άντρες συνεχίζουν τη θεραπεία που έκαναν πριν αποκτήσουν παιδί ή ότι είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν ξανά αισθήματα κατάθλιψης και οι προκλήσεις της απόκτησης ενός νέου παιδιού μπορεί να τα επιδεινώνουν».

πατρότητα και κατάθλιψη
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Πρότειναν, λοιπόν, ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για αυτούς τους άντρες να υποβάλλονται σε έλεγχο ψυχικής υγείας από τον γιατρό τους εντός ενός έτους από την απόκτηση παιδιού. «Μετά τη γέννηση ενός παιδιού, η προσοχή συνήθως εστιάζεται στην υγεία της μητέρας και του βρέφους. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι νέοι μπαμπάδες λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται».

Σχέση πατρότητας και κατάθλιψης

Προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι άντρες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και 1 στους 10 πατεράδες μπορεί να αντιμετωπίσει κατάθλιψη τον πρώτο χρόνο.

Στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι ο υψηλότερος κίνδυνος κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τους μέλλοντες μπαμπάδες εμφανίζεται κατά το πρώτο τρίμηνο και ότι η επιλόχεια κατάθλιψη ήταν υψηλότερη μεταξύ των ανδρών όταν το μωρό ήταν 3 έως 6 μηνών.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στην εμφάνισή της, όπως ορμονικές αλλαγές που βιώνουν οι πατεράδες κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη της συντρόφου τους, το αν η σύντροφός τους εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης, τα αίσθημα αποσύνδεσης από τη μητέρα και το βρέφος, το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, η ψυχολογική προσαρμογή στη γονεϊκότητα, η στέρηση ύπνου.

«Πολλοί μπαμπάδες είναι αγχωμένοι, φοβισμένοι. Δυσκολεύονται να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τις γονεϊκές ευθύνες. Συχνά οι άντρες δεν είναι καλά, αλλά κανείς δεν τους ρωτά πώς νιώθουν», τονίζει ο Sam Wainwright, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας & Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο.

Η ψυχική υγεία των γονιών

Όπως είναι αναμενόμενο, η ψυχική υγεία των γονιών επηρεάζει την ευημερία του παιδιού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη στους πατέρες σχετίζεται με:

  • Λιγότερη προσοχή στην υγεία του μωρού και επισκέψεις σε παιδίατρους.
  • Υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Παιδιά με περισσότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.
  • Κακές οικογενειακές και συζυγικές σχέσεις.

Ευτυχώς, η θεραπεία και η υποστήριξη είναι διαθέσιμες, όταν αναγνωρίζουμε τα σημάδια της κατάθλιψης σε έναν γονέα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.