Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ONLINE;

Πόσα ζευγάρια γνωρίζονται σήμερα online; Πόσες τέτοιες σχέσεις καταλήγουν σε γάμο; Είναι περισσότερο ή λιγότερο ευτυχείς αυτοί οι σύντροφοι συγκριτικά με όσους γνωρίστηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο;

Το διαδίκτυο γίνεται όλο και συχνότερα τόπος γνωριμίας επίδοξων συντρόφων τα τελευταία χρόνια, με τους γάμους που προκύπτουν μέσα από τις εφαρμογές γνωριμίας, να υπολογίζονται στο 17%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αμερικανικό Statistic Brain Research Institute, 1 στους 6 γάμους σήμερα ξεκινούν από μια online γνωριμία, με τα νούμερα να αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, αφού όπως δήλωσαν σε δημοσκόπηση 8 στους 10 χρήστες του Tinder αναζητούν μέσω αυτού μακροχρόνιες σχέσεις, όχι απλές γνωριμίες.

Την ίδια ώρα, μελέτη του Stanford διαπίστωσε ότι άνθρωποι που γνωρίζονται online καταλήγουν να παντρεύονται πολύ πιο σύντομα από όσους γνωρίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, κοινωνιολόγο Michael Rosenfeld, «αυτό δεν είναι παράλογο γιατί οι εφαρμογές γνωριμιών δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε πιο επιλεκτικοί ως προς το τι ζητάμε από έναν άνθρωπο. Όλες οι πληροφορίες που δίνουμε επιταχύνουν τη διαδικασία του να εμφανιστούν μπροστά μας τα κατάλληλα προφίλ, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε άσκοπα ραντεβού».

Πού καταλήγουν οι σχέσεις που ξεκινούν online;

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Computers in Human Behavior έδειξε ότι οι γάμοι που προέρχονται από online γνωριμίες διαφέρουν ως προς τον βαθμό ικανοποίησης και σταθερότητας από όσους προκύπτουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα ευρήματα διαφέρουν από παλαιότερες μελέτες που υποστήριζαν ότι οι σχέσεις και οι γάμοι μέσω διαδικτύου είναι πιο ικανοποιητικοί και σταθεροί. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το online dating φέρει μακροπρόθεσμα τις δικές του προκλήσεις.

online σχέσεις
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

«Το online dating έχει γίνει πλέον ο συχνότερος τρόπος μέσω του οποίου γνωρίζονται τα ζευγάρια στις ΗΠΑ. Δεν είχαμε, όμως, αρκετά στοιχεία με το πού καταλήγουν αυτά τα ζευγάρια μακροπρόθεσμα και αυτό μας δημιουργούσε ερωτηματικά», λέει η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια του Relationships and Technology Lab, στο Πανεπιστήμιο Arizona State, Liesel Sharabi.

Ένα δείγμα 923 εθελοντών που παντρεύτηκαν έπειτα από online και offline γνωριμία επιστρατεύτηκε, έχοντας επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια προκειμένου να αντικατοπτρίζει ρεαλιστικά τη δημογραφική εικόνα των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με το πώς είχαν γνωριστεί, και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση τους: π.χ. πώς έκρινε η κοινωνία τον τρόπο που γνωρίστηκαν, πώς αντέδρασε ο κύκλος τους (φίλοι και οικογένεια), πόσο μακριά ζούσαν ο ένας από τον άλλον όταν γνωρίστηκαν και πόσο ανοιχτοί ήταν στο να αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης για τις online σχέσεις

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν καταρχάς ικανοποίηση από τον γάμο, ανεξαρτήτως τρόπου γνωριμίας. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν online ήταν νεότερα και είχαν μεγαλύτερη εμπειρία σε γνωριμίες, συγκριτικά με τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν offline. Επιπλέον, από την online συνθήκη παρατηρήθηκαν και οι περισσότεροι γάμοι ιδίου φύλου.

Ωστόσο, τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν online ανέφεραν μικρότερο βαθμό ικανοποίησης και σταθερότητας συγκριτικά με όσους γνωρίστηκαν offline. Αυτή η διαφορά αποδόθηκε σε παράγοντες όπως η κοινωνική απομόνωση και η μικρότερη στήριξη από τον κύκλο του ζευγαριού που ήταν πιο εμφανής στους online γάμους.

Η αρχική γεωγραφική απόσταση, επίσης, έπαιξε τον ρόλο της, οδηγώντας τους συντρόφους να είναι πολύ πιο ανοιχτοί μεταξύ τους στις online επικοινωνίες τους. Και ενώ αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικά θετικό, παραδόξως μείωσε το αίσθημα σταθερότητας στον γάμο. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτελέσει πρόκληση.

«Τα αποτελέσματα δεν μας έδειξαν ότι τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν online δεν είναι ικανοποιημένα από τους γάμους τους. Αντίθετα, η σχέση τους είναι άνω του μέσου όρου ποιοτική. Έδειξαν, όμως, ότι ο παραδοσιακός τρόπος γνωριμίας συνεχίζει να προσφέρει υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης», σχολιάζει σχετικά η Sharabi.

«Συνεχίζουμε, ωστόσο, να μην έχουμε σαφή απάντηση στο γιατί οι σχέσεις που ξεκινούν online εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο από αυτές που ξεκινούν offline», προσθέτει η ίδια. «Αναγνωρίσαμε έναν λόγο: Το στίγμα που υπάρχει γύρω από το online dating. Όμως μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι οι άνθρωποι επωφελούνται από τις περισσότερες επιλογές που προσφέρει το online dating. Μήπως, όμως, σε βάθος χρόνου αυτό απειλεί στη σταθερότητα της σχέσης, επειδή κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο… αναλώσιμοι

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.