Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Μια κλινική ψυχολόγος αποκαλύπτει τα σημάδια που από το πρώτο κιόλας ραντεβού σε προειδοποιούν πως μάλλον δεν έχει νόημα να βγεις και δεύτερο.

Σίγουρα έχεις ακούσει την φράση Thank you, next. Αφού έγινε δημοφιλής σειρά στο Netflix, που διηγούνταν τις περιπέτειες των αλλεπάλληλων ρομαντικών ραντεβού της πρωταγωνίστριας, μετά τραγούδι της Arianna Grande αλλά πριν μερικά χρόνια και viral group στο facebook, με τις κωμικοτραγικές ιστορίες σχέσεων που δεν έφτασαν στο δεύτερο ραντεβού, το thank you, next έρχεται να γίνει και στάση ζωής όσον αφορά τις σύγχρονες σχέσεις.

Σε έναν κόσμο που τρέχει γρήγορα, με μια γενιά Gen Z που είναι πολύ πρακτική για να δίνει δεύτερες ευκαιρίες, με μια Gen Χ που είναι πολύ κουρασμένη να χάνει χρόνο σε χωρίς νόημα δεύτερα ραντεβού, οι σχέσεις μπαίνουν στη λογική του speed dating. Ποια είναι όμως τα σημάδια που θα σε πείσουν πως δεν χρειάζεται να υποβάλλεις τον εαυτό σου στη δοκιμασία ενός δεύτερου ραντεβού και μπορείς να πας απευθείας στον επόμενο/η (εκτός αν αποφασίσεις ότι χρειάζεσαι γενικά ένα διάλειμμα από το dating); H κλινική ψυχολόγος Sabrina Romanoff,που ειδικεύεται στις σχέσεις και τη θεραπεία ζεύγους, έχει καταλήξει σε 6 βασικά σημάδια. 

1. Μιλάει από πολύ νωρίς για το κοινό σας μέλλον

Πρόκειται για μια συνηθισμένη χειριστική τακτική την οποία χρησιμοποιούν άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση σύνδεσης και οικειότητας. Αν κάποιος/α στο πρώτο ραντεβού χρησιμοποιεί φράσεις όπως «θα κάνουμε πολλά ταξίδια μαζί», «θα τη λατρέψεις την αδερφή μου όταν τη γνωρίσεις» κ.ά. ουσιαστικά προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση μέλλοντος για την σχέση, σημάδι πως προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες και να κρύψει τα αρνητικά προειδοποιητικά σημάδια.

2. Δεν σέβεται τα όρια σου

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τις προτιμήσεις σου ή/και να βάζει σε προτεραιότητα τα θέλω του από τα δικά σου. Μπορεί εσύ να κάνεις σαφές ότι πρέπει να ξυπνήσεις πρωί και θες να επιστρέψεις σπίτι νωρίς, αλλά εκείνος/η επιμένει να συνεχίζει την συζήτηση ή θέλει να παραγγείλει κι άλλο ποτό. Μπορεί να κάνεις σαφές ότι δεν νιώθεις ακόμη άνετα με τη σωματική επαφή, αλλά να επιμένει να κάνει την κίνηση. Σε αυτήν την περίπτωση, μην μπεις στον κόπο ενός δεύτερου ραντεβού.

Πότε δεν πρέπει να βγεις δεύτερο ραντεβού
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Συνεχώς περιαυτολογεί και δεν ρωτά για σένα

Στο πρώτο ραντεβού είναι σημαντικό να γνωρίσετε ο ένας τον άλλο και αυτό το ενδιαφέρον είναι πολύ σημαντικό να είναι αμοιβαίο. Συνεπώς, στο πρώτο ραντεβού δεν πρέπει ούτε να έχεις συνεχώς τον ρόλο του ακροατή, ούτε να νιώθεις ότι είσαι ο ψυχοθεραπευτής του άλλου.
Ένα ακόμη προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να σε κάνει να μην ενδώσεις σε δεύτερο ραντεβού είναι ότι άλλος μοιράζεται μαζί σου από τόσο νωρίς βαθιά τραύματα ή πολύ προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή του. Αυτό είναι ένδειξη πως είτε δεν έχει όρια είτε χρησιμοποιεί αυτή την τακτική σαν χειρισμό για να σε εκβιάσει να νιώσεις σύνδεση και οικειότητα και να χαλαρώσεις τις άμυνες σου.

4. Δεν απαντά στις ερωτήσεις σου ή σε επικρίνει που ρωτάς

Το πρώτο ραντεβού είναι το απόλυτο τεστ για να δεις αν δύο άνθρωποι ταιριάζουν. Ευθείες και άμεσες ερωτήσεις βοηθούν να καταλάβει ο ένας που στέκεται ο άλλος και είναι δικαιολογημένο να γίνονται. Αν εκείνος/η περάσει σε άμυνα ή σε κάνει να νιώσεις ότι είναι πολύ νωρίς να κάνεις κάποια ερώτηση, πιθανότατα οι δυο σας δεν είστε στην ίδια φάση ή δεν θέλετε τα ίδια πράγματα, οπότε ίσως είναι μια σαφής ένδειξη ότι δεν ταιριάζετε και καλό είναι να προχωρήσεις χωρίς καθυστερήσεις.

5. Είναι αγενής στον σερβιτόρο

Ο τρόπος που συμπεριφέρεται στον σερβιτόρο ή γενικότερα στους ανθρώπους που σας εξυπηρετούν ο άνθρωπος με τον οποίο βγήκες πρώτο ραντεβού μπορεί να είναι ενδεικτικός της προσωπικότητας και του συστήματος αξιών του. Αν είναι αγενής στον σερβιτόρο, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους με βάση το επάγγελμα που κάνουν, ή πως είναι αδιάφορος για τα συναισθήματα των άλλων. Συνεπώς μην διστάσεις. Πήγαινε για άλλα.

6. Μιλά πολύ για πρώην

Είναι μια ένδειξη ότι η σχέση αυτή είναι ακόμη σημαντική για αυτόν/ην και ότι δεν έχει ξεπεράσει τον/την πρώην. Αυτό ίσως σημαίνει πως είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει μια νέα σχέση. Βέβαια, σημαντικός είναι και ο τρόπος που μιλά για τον/την πρώην του. Μια σχέση θέλει δύο για να διατηρηθεί, συνεπώς αν μιλά ιδιαίτερα αρνητικά και επικριτικά για τον/την πρώην του ή κατηγορεί για τον χωρισμό τους, ίσως αυτό δηλώνει ανωριμότητα και ανικανότητα να πάρει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Όλα τα παραπάνω είναι σαφείς ενδείξεις ότι μάλλον δεν χρειάζεται να χάσεις χρόνο σε δεύτερο ραντεβού. Αν όμως δεν είσαι σίγουρος/σίγουρη και έχεις την παραμικρή αμφιβολία, η Sarah Romanoff υποστηρίζει πως είναι καλύτερα να εφαρμόσεις την αρχή του «better safe than sorry». «Πάντα συμβουλεύω τους ασθενείς μου να εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία αν το άλλο άτομο δεν ανταποκρίθηκε στις αρχικές τους προσδοκίες στο πρώτο ραντεβού. Είναι πάντα πιθανό να είχε μια κακή μέρα ή να έφταιγαν οι συνθήκες του ίδιου του ραντεβού. Έχοντας δουλέψει με πολλά ζευγάρια, έχω παρατηρήσει ότι, εκτός αν έχεις έντονα την αίσθηση πως δεν θέλεις να ξαναδεί κάποιον, έχει αξία να κάνεις ένα ακόμη ραντεβού για να είσαι σίγουρος αν η πρώτη εντύπωση που είχες ήταν και η πραγματική».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.