iStock

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ 4 ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΛΑ Η ΜΕΡΑ ΤΟΥΣ

Τέσσερις ψυχολόγοι αποκαλύπτουν ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν κάθε πρωί για να ξεκινά καλά η μέρα τους.

Πώς ξυπνάς κάθε πρωί; Ήρεμα και σχετικά ευδιάθετα, ετοιμάζοντας χαλαρά τον καφέ σου, διαλέγοντας τα ρούχα σου, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα της ημέρας; Ή μήπως τρέχεις μέσα στον πανικό με το που χτυπά το ξυπνητήρι για να προλάβεις ό,τι έχεις να κάνεις; Σε ρωτάω γιατί ο τρόπος με τον οποίον ξεκινά η μέρα σου μπορεί να επηρεάσει και τη συνέχειά.

Δεν τα λέω εγώ μα έρευνες, όπως αυτή που βρήκε ότι όσο πιο θετική είναι η διάθεσή σου πριν ξεκινήσεις τη δουλειά σου, τόσο καλύτερα θα αποδώσεις και τόσο πιο παραγωγικός θα είσαι καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτό συμφωνεί και η κλινική ψυχολόγος Rebekah Tennyson, η οποία προτείνει «να δίνεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου του πρωί να συντονιστεί με την ημέρα, να καλύψει τις ανάγκες του και να ετοιμαστεί για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η ίδια και τρεις ακόμα ψυχολόγοι αποκαλύπτουν ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν κάθε πρωί με το που ξυπνούν για να ξεκινά καλύτερα η μέρα τους.

5 καθημερινές συνήθειες για να ξεκινά καλά η μέρα σου

1. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς για ποιο πράγμα ανυπομονείς σήμερα

Η κλινική ψυχολόγος Kate Mason λέει ότι βάζει το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα από την ώρα που πρέπει κανονικά να σηκωθεί, μένει ξαπλωμένη στο κρεβάτι, παίρνει μερικές βαθιές ανάσες και σκέφτεται τρία πράγματα που ανυπομονεί να της φέρει η μέρα. «Μπορεί να είναι ο καφές που θα πιω, το επεισόδιο που θα δω το βράδυ στην τηλεόραση, ένας φίλος που θα συναντήσω, δεν έχει σημασία…»

Τι κερδίζεις με αυτό; Να ρυθμίσεις το σκεπτικό της ημέρας σου στην ένδειξη «θετικό», αφού ξέρεις ήδη πόσα καλά θα συμβούν.

Τι κάνουν 4 διάσημοι ψυχολόγοι για να ξεκινά καλά η μέρα τους;
iStock

2. Τσέκαρε τον εαυτό σου

Η Tennyson συμβουλεύει να τσεκάρεις τον εαυτό σου. «Εγώ σκέφτομαι: Πώς είμαι σήμερα; Τι νιώθω; Αν καμιά φορά έχω κακή διάθεση, σκέφτομαι τι μπορεί να φταίει και τι μπορώ να κάνω για να την αλλάξω, ακόμα κι αν μου την προκαλεί κάποιος άλλος», εξηγεί.

Αυτό θυμίζει πολύ την πρωινή συνήθεια του wellness coach Γιώργου Χαραντινιώτη, όπως την είχε περιγράψει στο OW: «Ξυπνάω κάθε πρωί στις 5:30 και φτιάχνω ένα ζεστό. Κάθομαι σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο που έχω στο σπίτι μου και κοιτάζω γύρω μου, παρατηρώ. Αν θελήσω να γράψω κάτι, μπορεί να γράψω. Παρατηρώ, αναπνέω, αισθάνομαι τον εαυτό μου, παρατηρώ το περιεχόμενο του μυαλού μου. Μπορώ να το πω και διαλογισμό αυτό, γιατί στον διαλογισμό παρατηρείς τα περιεχόμενα του νου σου καθώς τα κατασκευάζει και τα εμφανίζει χωρίς να τα έχεις επιλέξει».

Τι κερδίζεις με αυτό; Ξεκινάς τη μέρα σου με ηρεμία και ευγνωμοσύνη για την ίδια σου την ύπαρξη.

3. Για να ξεκινά καλά η μέρα σου, μην πιάνεις αμέσως το κινητό

Η Mason είναι αμετακίνητη στην αποφυγή του κινητού. Όπως λέει, έχει ρυθμίσει το smartphone της ώστε να μην της έρχεται καμία ειδοποίηση από τις 10 το βράδυ έως τις 8 το πρωί. Έτσι, θα περάσει πολλή ώρα αφού ξυπνήσει για να τσεκάρει τα social media.

Τι κερδίζεις έτσι; Δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να «προετοιμαστεί» καλά, προτού αρχίσεις να βάλλεσαι από απεριόριστες πληροφορίες.

4. Μη βιάζεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι

Η Paula Gill Lopez, καθηγήτρια ψυχολογίας του Fairfield University στο Connecticut, λέει πως έχει αναπτύξει συνήθειες τις οποίες εξασκεί το πρωί πριν καν σηκωθεί από το κρεβάτι. «Μπορεί να διαβάσω ένα κεφάλαιο της Βίβλου, να κάνω ασκήσεις φυσιοθεραπείας, να ξαναδώ το ημερολόγιο της ημέρας. Μερικές φορές στέλνω μερικές καλημέρες ή ένα αστείο meme σε φίλους. Κάποιες φορές βρίσκω ένα ωραίο απόφθεγμα που φροντίζω να συγκρατήσω στο μυαλό για τις επόμενες ώρες».

Αυτή είναι μία συνήθεια που, όπως είχε αποκαλύψει στο OW, εφαρμόζει και η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη, η οποία για 20 λεπτά αφού ξυπνήσει κάνει διαλογισμό και αυτό της φτιάχνει όλη τη ημέρα.

Τι κερδίζεις με αυτό; Συνδέεσαι τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους ανθρώπους γύρω σου. Και αυτό σε κάνει να ξεκινάς τη μέρα με πίστη και αυτοπεποίθηση.

τρέξιμο
iStock

5. Πήγαινε για γυμναστική ή τρέξιμο

Ο ψυχολόγος Joshua Coleman ξεκινά την ημέρα του με τρέξιμο έξω. «Είναι το πρώτο πράγμα που κάνω: Βάζω τα ρούχα και τα παπούτσια του τρεξίματος και βγαίνω έξω, ό,τι καιρό κι αν έχει. Είναι ο τρόπος να καθαρίζει το μυαλό μου και με βοηθά να συγκεντρώνομαι σε όσα έχω να κάνω μετά».

Η Mason από την πλευρά της επιλέγει μόλις σηκωθεί από το κρεβάτι τη yoga. «Βάζω το mat δίπλα στο κρεβάτι μου από το βράδυ, ώστε μόλις σηκωθώ το πρωί να ξεκινήσω αμέσως. Βάζω, έπειτα, το αγαπημένο μου βίντεο για yoga στο YouTube και ξεκινώ. Αυτό μου δημιουργεί μία εσωτερική γαλήνη και διώχνει ένα μέρος της πίεσης για την ημέρα που θα ακολουθήσει».

Τι κερδίζεις με αυτό; Με τη σωματική άσκηση και ειδικά την αερόβια το σώμα σου πλημμυρίζει ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς, και γεμίζει χαρά και ενέργεια που σε συνοδεύει για πολλές ώρες μετά.

Πώς θα εφαρμόσεις τις παραπάνω συμβουλές για να ξεκινά καλά η μέρα σου

Αν όλα αυτά σου ακούγονται εντελώς ουτοπικά και ασύμβατα με το δικό σου πρόγραμμα, αν π.χ. είσαι ένας εργαζόμενος γονιός που πρέπει κάθε πρωί να πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο ή αν εργάζεσαι με βάρδιες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να δοκιμάσεις ένα μικρό βήμα, μία μικρή συνήθεια.

Αυτό μπορεί να είναι να βάλεις το ξυπνητήρι σου λίγο νωρίτερα και να χαλαρώσεις στο κρεβάτι πριν σηκωθείς. Μπορεί να είναι ακόμα και οι πρωινές αγκαλιές με τα παιδιά σου στο κρεβάτι πριν τους πεις να σηκωθούν, ή έστω η σκέψη πως σε λίγη ώρα θα απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου καφέ ή ένα πολύ ενδιαφέρον podcast οδηγώντας. Όπως λέει η Mason, «το βασικό για να ξεκινά καλύτερα η μέρα σου είναι να ξυπνάς εσύ με καλύτερη διάθεση».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.