iStock

6 WELLNESS PODCASTS ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΦΕΡΤΟ ΤΟ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ

Υποφέρεις από το καθημερινό μποτιλιάρισμα; Αυτά τα wellness podcasts υπόσχονται ότι όχι μόνο θα περάσει πιο ευχάριστα η ώρα σου, αλλά και ότι θα βελτιώσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία.

Μια από τις στιγμές που αναγνωρίζεις έντονα την ανάγκη να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία είναι περίπου 20 λεπτά αφού ξεκινήσεις από το σπίτι για να πας στη δουλειά και η ακίνητη λεωφόρος μπροστά σου προμηνύει ότι για ακόμα μια μέρα θα σου πάρει ξανά περί τη μία ώρα να φτάσεις εκεί. Είναι ακριβώς εκείνη τη στιγμή που αρχίζει να τρέμει ξανά το βλέφαρο και θέλεις να δαγκώσεις το τιμόνι, όμως κάποια τελευταία κύτταρα λογικής μέσα σου σε συγκρατούν. Και αυτά, βέβαια, μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν.

Συζητώντας με φίλους που η μοίρα τους καταράστηκε να ζουν στη μία άκρη της Αθήνας και να δουλεύουν στην άλλη, διαπίστωσα πως οι πιο ψυχικά ισορροπημένοι έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο να γίνεται το αφόρητο μποτιλιάρισμα υποφερτό: τα wellness podcasts. Πρόκειται για podcasts που αναφέρονται σε θέματα σωματικής ή ψυχικής υγείας, διατροφής, άσκησης και ενσυνειδητότητας (mindfulness), στα οποία μιλούν κατά κανόνα επιστήμονες, δίνοντας ουσιαστικές πληροφορίες για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου.

Προσωπικά ακούω ένα από αυτά όταν κάνω μπάνιο, καθώς τότε είναι οι μοναδικές στιγμές του ελεύθερου χρόνου μου που μπορώ πραγματικά να συγκεντρωθώ σε κάτι. Εσύ φυσικά μπορείς να τα ακούσεις οποτεδήποτε σε βολεύει, π.χ. κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού ή πριν αποκοιμηθείς το βράδυ.

Μαζί με το δικό μου αγαπημένο wellness podcast, συγκέντρωσα μερικά ακόμα που κατά κοινή ομολογία προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (και κοινό).

6 wellness podcasts που κάνουν υποφερτό το μποτιλιάρισμα
iStock

6 wellness podcasts που αξίζει να ακούς

1. Giati oxi

Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα ελληνικά podcasts, που η Δέσποινα Κανάκογλου δημιούργησε το 2016. Ήταν όπως λέει η ίδια σε μια φάση που είχε ανάγκη να βγει από ένα προσωπικό της αδιέξοδο. Σε αυτό καλεί ειδικούς, με τους οποίους συζητούν για θέματα υγείας και προσωπικής ανάπτυξης όπως «Πώς να γίνεις ο γονιός του εαυτού σου» ή «Το Stress στη δουλειά και το burnout».

2. Υγεία και διατροφή από τον ιατρό Στέλιο Πανταζή

Ο Στέλιος Πανταζής είναι γιατρός με εξειδίκευση στην ιατρική διατροφολογία και τις διαταραχές του μεταβολισμού. Έχει ένα πλούσιο podcast στο οποίο απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την υγεία και τη διατροφή που μας απασχολούν όλους, όπως «Υποκατάστατα του Αλατιού: Είναι υγιεινά;», «Τι σημαίνει προδιάθεση για διαβήτη;» και «Σταματήστε τώρα να λέτε αυτό στα παιδιά σας».

6 wellness podcasts που κάνουν υποφερτό το μποτιλιάρισμα
iStock

3. The Food Facts Show | Διατροφή | Υγεία | Fitness

Ο Χρήστος Βήχας είναι Κλινικός Διαιτολόγος με ειδίκευση σε γαστρεντερολογικές παθήσεις και χειρουργικά προβλήματα. Μέσα από τα podcasts του στοχεύει να μας μάθει πώς πραγματικά πρέπει να είναι η διατροφή μας για να έχουμε καλύτερη υγεία (π.χ. «Πώς να αντιμετωπίσουμε το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μέσω της διατροφής»), ενώ καταρρίπτει και πολλούς από τους μύθος που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (π.χ. «Αντιβιοτικά, ορμόνες και υγεία των ζώων στη Κτηνοτροφία»).

4. Feel Better, Live More

Πρόκειται μάλλον για το πιο δημοφιλές Podcast με θέματα υγείας στη Μ. Βρετανία και προσωπικό μου αγαπημένο. Ο Dr. Rangan Chatterjee είναι Βρετανός γιατρός, συγγραφέας, τηλεοπτικός παρουσιαστής και podcaster, ο οποίος κατά τα πρώτα χρόνια εργασίας του στο NHS διαπίστωσε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πραγματικά είναι να ασχοληθεί με την προληπτική ιατρική ολιστικά. Μέσα από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα podcasts του, στα οποία συχνά συνομιλεί με επιστήμονες, στοχεύει να βοηθά τους ακροατές να μειώνουν το στρες και το άγχος, να λαμβάνουν συναισθηματική υποστήριξη και να διακρίνουν νέες προοπτικές στη ζωή τους.

6 wellness podcasts που κάνουν υποφερτό το μποτιλιάρισμα
iStock

5. Huberman Lab Podcast

Στο ενδεχομένως Nο 1 podcast υγείας στον κόσμο, ο νευροεπιστήμονας, καθηγητής νευροβιολογίας και οφθαλμολογίας Dr. Andrew Huberman ασχολείται με θέματα ανάπτυξης και λειτουργίας του εγκεφάλου, τα οποία ενώ ακούγονται περίπλοκα καταφέρνει να μας αναλύσει με πολύ απλά λόγια. Μέσα από αυτά αποκαλύπτει μυστικά για καλύτερη, πιο ουσιαστική και μακρόχρονη ζωή, καθώς δίνει παράλληλα συμβουλές διατροφής και άσκησης.

6. The Ultimate Health Podcast

Δημιουργός αυτού του εξαιρετικά δημοφιλούς podcast είναι ο Jesse Chappus, ένας χειροπράκτης που αποφάσισε πως το ενδιαφέρον του στη ζωή είναι να αναζητά και να μεταφέρει στον κόσμο τις πιο σύγχρονες πληροφορίες σε θέματα διατροφής και υγείας. Στα podcasts του συνομιλεί με επιστήμονες από τον χώρο της υγείας εμβαθύνοντας σε θέματα που απασχολούν, π.χ. «Πώς η vegan διατροφή βλάπτει την υγεία», «Πώς αντιστρέφεται με φυσικό τρόπο η αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2» και «Πώς να διώξεις το σπλαχνικό λίπος για να αποφύγεις σοβαρές ασθένειες».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.