Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι χαμογελαστοί άντρες εμπνέουν σιγουριά στις γυναίκες, ενώ οι ανέκφραστοι μπορεί να δείχνουν πιο αρρενωποί. Το τι λέει το πρόσωπο για την ερωτική συμπεριφορά έχει μελετηθεί ξανά και ξανά, και κάθε φορά υπάρχει κάτι καινούργιο που βγαίνει στο φως.

Κι όμως, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά και εκφράσεις του προσώπου που εκδηλώνουν τις ερωτικές μας προθέσεις. Η διαπίστωση βασίζεται σε έρευνες και αφορά το πώς βλέπουν οι γυναίκες τους άντρες, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι αντίστοιχα ευρήματα δεν θα μπορούσαν να αφορούν και το αντίθετο φύλο.

Άλλωστε το τι γοητεύει το κάθε φύλο νομίζω ότι πλέον χάνει την καθολική του ισχύ. Για παράδειγμα, γοητεύονται πράγματι περισσότερο οι γυναίκες από ένα κοφτερό μυαλό, αλλά όχι οι άντρες; Δεν είμαι τόσο σίγουρη...

Ομοίως και η συμπεριφορά του «κακού παιδιού»: έχει τη φήμη ότι γοητεύει τις γυναίκες, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι ένα χαμογελαστό και φιλικό πρόσωπο μπορεί να κερδίσει όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και τα αληθινά συναισθήματα.

Πώς βλέπουν οι γυναίκες τους άντρες; Μία έρευνα απαντά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει στη σύναψη μιας μακροχρόνιας σχέσης. Πιο συγκεκριμένα,οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες που ήθελαν μια μακροχρόνια σχέση έδειξαν να προσελκύονται περισσότερο από τους άντρες που χαμογελούσαν παρά από εκείνους που φαίνονταν κατσούφηδες.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το Πανεπιστήμιο Senshu στην Ιαπωνία, ζήτησε από 218 γυναίκες να κοιτάξουν φωτογραφίες αντρών, άλλων χαμογελαστών κι άλλων ανέκφραστων, και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την ελκυστικότητά τους για:

  1. μια περιστασιακή σχέση,
  2. μια μακροχρόνια σχέση με το ενδεχόμενο του γάμου.

Μακροχρόνιες ή περιστασιακές σχέσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες προτίμησαν τους χαμογελαστούς άντρες για μακροχρόνια σχέση. Αντίθετα, το χαμόγελο δεν επηρέασε τις προτιμήσεις των γυναικών όσον αφορά τις περιστασιακές σχέσεις. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, η βιολογία θα μπορούσε να εξηγήσει αυτά τα ευρήματα.

Πρόσωπο και ερωτική συμπεριφορά
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

«Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την άποψη ότι τα χαρακτηριστικά που εκφράζουν τάση συνεργασίας θα ήταν σημαντικά όσον αφορά τους αξιόπιστους συντρόφους που δεσμεύονται, αλλά όχι τους περιστασιακούς. Και αυτό, επειδή η μακροπρόθεσμη συνεργασία είναι απαραίτητη για την ανατροφή των παιδιών», εξήγησαν οι ερευνητές στο περιοδικό Evolutionary Psychology.

Αυτά είναι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου που δείχνουν κάτι για την ερωτική συμπεριφορά των αντρών, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη.

Τι δείχνει το πρόσωπο για την ερωτική σου συμπεριφορά

– Το χαμόγελο δείχνει αξιοπιστία

Η ίδια μελέτη είχε και μια δεύτερη φάση, στην οποία οι ερευνητές ζήτησαν από 71 διαφορετικές γυναίκες να αξιολογήσουν την αξιοπιστία ενός άντρα με βάση μια άλλη, παρόμοια σειρά φωτογραφιών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άντρες που χαμογελούσαν θεωρήθηκαν πιο αξιόπιστοι. Το ίδιο αποτέλεσμα προκαλούν και οι προσεγμένες φωτογραφίες. Προσοχή, όχι οι υπερβολικά στημένες, αλλά ούτε και οι πρόχειρες selfie, τουλάχιστον όσον αφορά το online dating.

– H ουδέτερη έκφραση αξιολογείται ως «αρρενωπή»

Οι άντρες που είχαν μια ουδέτερη έκφραση στις φωτογραφίες αξιολογήθηκαν ως πιο αρρενωποί από τους χαμογελαστούς. Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσετε μαζί μου, αλλά νομίζω ότι αυτού του είδους η αξιολόγηση ήταν πολύ στερεοτυπική.

– Το ψέμα είναι εμφανές στο πρόσωπο

Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το αν αυτός που λέει ψέματα μπορεί να γίνει αντιληπτός από τις εκφράσεις του προσώπου του και τελικά οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο ότι ο μοναδικός αξιόπιστος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν κάποιος ψεύδεται είναι να τον «ανακρίνουμε» ξανά και ξανά. Σύμφωνα πάντως με τη συγκεκριμένη έρευνα, το πολύ προσηλωμένο και άκαμπτο βλέμμα αξιολογήθηκε ως δείγμα αναξιοπιστίας.

– Το νυσταγμένο βλέμμα κρύβει πόθο

«Τα μάτια είναι το παράθυρο στην ψυχή» δεν λένε; Ο ανθρωπολόγος David B. Givens το εξηγεί: «Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται μια ισχυρή σεξουαλική παρόρμηση, εισέρχονται σε μια πιο χαλαρή, ονειρική κατάσταση». Έτσι, αν τα μάτια ενός άντρα φαίνονται πιο υγρά και κάπως νυσταγμένα, υπάρχει πιθανότητα: α) να χρειάζεται απεγνωσμένα έναν εσπρέσο, β) να έχει ερωτική διάθεση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.