Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΣΕΞΟΥΑΛ;

Τι είναι η ασεξουαλικότητα; Μπορεί να υπάρξει ρομαντική σχέση χωρίς σεξουαλική έλξη; Κι όμως, η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα πολύ ευρύτερο από ό,τι νομίζουμε.

Αν και οι περισσότεροι αναγνωρίζουμε πλέον την πολύχρωμη σημαία υπερηφάνειας της LGBTQ+ κοινότητας, αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν κι άλλες σημαίες που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες υποομάδες της queer κοινότητας. Ανάμεσα σε αυτές και η Asexual Pride Flag, με την μαύρη, γκρι, άσπρη και μοβ λωρίδα. Η σημαία εμφανίστηκε το 2010 μετά από έναν διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από το Asexual Visibility and Education Network (AVEN), ίσως τη μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή πλατφόρμα που ασχολείται με το ζήτημα της ορατότητας και της ενημέρωσης γύρω από την ασεξουαλικότητα.

Κάθε λωρίδα αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό τμήμα του φάσματος ACE («ace», συντομογραφία της λέξης «asexual»). Η πρώτη αντιπροσωπεύει την ασεξουαλικότητα (asexuality), η δεύτερη την γκρίζα σεξουαλικότητα (graysexuality) και την ημισεξουαλικότητα (demisexuality), στην ουσία το φάσμα της ασεξουαλικότητας, η τρίτη τους μη ασεξουαλικούς συμπαραστάτες και συμμάχους (sexuality) και η τελευταία την κοινότητα (community).

Το φάσμα της ασεξουαλικότητας

Τι σημαίνει το να είναι κάποιο άτομο ασεξουαλικό; Ότι σε γενικές γραμμές δεν βιώνει σεξουαλική έλξη για άλλους ή ότι δεν θέλει να ενεργήσει με βάση σεξουαλικές επιθυμίες ή φαντασιώσεις. Ίσως αυτός να είναι ο πιο απλός –όχι απαραίτητα και ο πιο ακριβής– ορισμός.

Όπως συμβαίνει όμως με κάθε σεξουαλική ταυτότητα, έτσι και με την ασεξουαλικότητα δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τη βιώσεις, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με όρους άσπρο-μαύρο. Όπως υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να εκφράσουμε τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου, έτσι εκφράζεται και το επίπεδο σεξουαλικής έλξης που νιώθουμε προς τους άλλους.

Τι σημαίνει ασέξουαλ;
Χριστίνα Αβδίκου

Με άλλα λόγια, η ασεξουαλικότητα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει ένα φάσμα ταυτοτήτων με ενδιάμεσες διαβαθμίσεις. Υπάρχει, για παράδειγμα, η γκρίζα ασεξουαλικότητα, όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει άτομα που μπορεί περιστασιακά να νιώθουν σεξουαλική έλξη για άλλα άτομα. Υπάρχει, επίσης, η ημισεξουαλικότητα, που περιγράφει τα άτομα που νιώθουν ερωτική έλξη αφού έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το φάσμα της σεξουαλικότητας δεν είναι σμιλεμένο σε πέτρα και δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Αντιθέτως, έχει κυκλική πορεία και μπορεί ο καθένας να κινηθεί προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί. Άλλωστε, κάθε στιγμή καθένας από εμάς είναι περισσότερα από ένα πράγματα.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ασεξουαλικότητα δεν σημαίνει αποχή, δεν σημαίνει αγαμία, δεν κρύβει φόβο για το σεξ ή τις σχέσεις.

Τι συμβαίνει με τις σχέσεις

Ίσως η πιο κοινή παρανόηση γύρω από την ασεξουαλικότητα είναι ότι τα ασεξουαλικά άτομα (aces) δεν βιώνουν τα συναισθήματα της αγάπης ή του ρομαντισμού από ή προς τους συντρόφους τους. Ας το ξεκαθαρίσουμε: Η ασεξουαλικότητα αναφέρεται στη σεξουαλική έλξη (ή καλύτερα στην απουσία της) και όχι στην αισθητική ή ρομαντική έλξη. Τα άτομα στο φάσμα ACE μπορούν να έχουν ρομαντικές σχέσεις. Επομένως, είναι μύθος ότι τα άτομα αυτά δεν απολαμβάνουν την σωματική οικειότητα (απλά δεν καταλήγει στην ερωτική πράξη) ή ότι δεν τους αρέσει η σεξουαλική επαφή για συναισθηματικούς λόγους.

Η ΠΙΟ ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΒΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ Ή  ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ.

Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior το 2019, αναφέρει ότι το 1,7% των ενηλίκων στις ΗΠΑ που προσδιορίζονται ως σεξουαλική μειονότητα είναι ασεξουαλικοί. Πάνω από το ⅓ αυτών δήλωσαν ότι έλκονται σεξουαλικά από άλλους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και το 59% ανέφερε ότι ήταν σε ρομαντική σχέση.

Επειδή, όμως, δεν θέλω να κλείσω με τόνο αρνητικό και με τα καχύποπτα, χλευαστικά, ακόμα και εχθρικά σχόλια που διάβασα στη σελίδα Ace and Proud-Greek Aces, κλείνω με την τέχνη που αποδεικνύεται πιο ανοιχτή από την κοινωνία και τη σειρά κινουμένων σχεδίων BoJack Horseman (Μπότζακ Χόρσμαν), η οποία περιλαμβάνει δύο ασέξουαλ χαρακτήρες: τον Todd Chavez και την Yolanda Buenaventura.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε τη σειρά στο Netflix.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.