Freepik

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΕΞ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Υπάρχει ένα χάσμα στο τι δημιουργεί σεξουαλική διέγερση ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, το οποίο πρέπει να γεφυρωθεί για να απολαύσουν και οι δύο εξίσου το σεξ.

Υπάρχει «τέλειο» σεξ; Ακούμε συχνά άνδρες και γυναίκες να παραπονιούνται ότι έχουν σταματήσει να απολαμβάνουν το σεξ με τον σύντροφό τους, ενώ άλλοι δεν το απολαμβάνουν ούτε σε μια εφήμερη σχέση. Οι πρώτοι θεωρούν ότι φταίει η συνήθεια, η ρουτίνα. Οι δεύτεροι αναρωτιούνται τι δεν πάει καλά με τους ίδιους.

Η κάθε περίπτωση σεξουαλικής επαφής μπορεί, βέβαια, να είναι διαφορετική. Ωστόσο ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το σεξ υπάρχει για να το απολαμβάνουμε. Και, όπως θα κάναμε με ένα λαχταριστό γεύμα, έχει νόημα να αναζητήσουμε την σωστή συνταγή που θα το φέρει στα δικά μας γούστα.

Η καθηγήτρια ψυχιατρικής, Rosemary Basson, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια ήταν διευθύντρια του Προγράμματος Σεξουαλικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου British Columbia, φαίνεται πως έχει τα υλικά. Γνωρίζει τι είναι αυτό που κάνει «τέλειο» το σεξ για μια γυναίκα και τι για έναν άνδρα. Και –μαντέψτε– η απάντηση διαφέρει εντελώς για το κάθε φύλο.

Το μυστικό για τέλειο σεξ: Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες
Freepik

Το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο: Ο γυναικείος εγκέφαλος

Η Rosemary Basson καταρρίπτει το γραμμικό διάγραμμα σεξουαλικής ανταπόκρισης των Masters και Johnson. Όπως η ίδια εξηγεί, οι Masters και Johnson εισήγαγαν μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία η σεξουαλική ανταπόκριση ξεκινά με την επιθυμία, οδηγεί στη διέγερση, έπειτα σε μια σταθεροποίηση, στη συνέχεια στον οργασμό και τελικά στη λύτρωση. Η Basson, όμως, απαντά ότι αν και κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αλήθεια για τους άνδρες, για τις γυναίκες δεν είναι καθόλου έτσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δικό της μοντέλο, το οποίο δημοσίευσε το 2000, η σεξουαλική ανταπόκριση στις γυναίκες ξεκινά με τη συναισθηματική εγγύτητα. Η συναισθηματική εγγύτητα φέρνει για τις γυναίκες μια σεξουαλική ουδετερότητα, με την έννοια ότι είναι πιο ανοιχτές στη σεξουαλική διέγερση. Έπειτα, βιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν το «μεταιχμιακό σύστημα», το οποίο περιλαμβάνει το τραύμα, τις ορμόνες και το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο: τον γυναικείο εγκέφαλο.

Ενώ, λοιπόν, στους άνδρες μπορεί να ισχύει το μοντέλο των Masters και Johnson αναφορικά με τη σεξουαλική ανταπόκριση, το μυστικό για να είναι πιο πρόθυμες στο σεξ οι γυναίκες, είναι να μπορέσει ο σύντροφός τους να τις πλησιάσει συναισθηματικά, να ικανοποιήσει τις ψυχικές τους ανάγκες. Αντίθετα, οι περισσότεροι άνδρες φαίνεται να χρειάζονται το σεξ για να νιώσουν συναισθηματική εγγύτητα. Αυτή η έλλειψη διασύνδεσης πρέπει να γεφυρωθεί προκειμένου να υπάρξει σεξουαλική σύνδεση ανάμεσα στους δύο.

Το μυστικό για τέλειο σεξ: Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες
Unsplash

Τι σημαίνει συναισθηματική εγγύτητα για τις γυναίκες;

Η γνωστή επιστήμονας και ερευνήτρια, Sara Gottfried, μίλησε πρόσφατα στο εκπαιδευτικό online σεμινάριο «Sex, Libido, and Relationships: A Functional Medicine Approach», στο οποίο επιχείρησε να μεταφέρει την άποψη της Rosemary Basson σχετικά με τη συναισθηματική εγγύτητα. «Σύμφωνα με την καθηγήτρια Basson, στη γυναίκα συναισθηματική εγγύτητα φέρνει το να μοιράζονται οι δυο σύντροφοι δίκαια τις δουλειές του σπιτιού, π.χ. το να πλένει ο άνδρας τα πιάτα σε συστηματική βάση, το να εμπλέκεται ενεργά στην ανατροφή των παιδιών...». Όλα αυτά, εξηγεί παρακάτω, δημιουργούν μια ουδετερότητα, όχι επιθυμία ή διέγερση, με ένα έδαφος έτοιμο να καλλιεργηθεί. Τουλάχιστον, αυτό έχει διαπιστώσει πως ισχύει στις περισσότερες γυναίκες. Δείτε το σχετικό απόσπασμα του webinar:

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.