iStock

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Όταν οι δουλειές του σπιτιού μοιράζονται ισότιμα στο ζευγάρι, οι γυναίκες έχουν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία. Λογικό!

Eπιστήμονες που ασχολούνται με τη σεξουαλικότητα αποφάσισαν να μελετήσουν το αν οι πρόσθετες δουλειές που «χρεώθηκαν» οι απανταχού γυναίκες εν καιρώ πανδημίας (με τη λίστα τους να περιλαμβάνει και την τηλεκπαίδευση, την απασχόληση των παιδιών όλες τις ώρες, συν την τηλεργασία και όσα έκαναν ούτως ή άλλως), επηρέασε τη σεξουαλική επιθυμία τους.

«Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε πώς το ψυχικό φορτίο επηρεάζει τις στενές σχέσεις», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research.

»Εστιάσαμε στη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία, καθώς η "χαμηλή επιθυμία" είναι φαινόμενο που επηρεάζει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί».

Τα ευρήματα έδειξαν πως οι γυναίκες που ήταν μέλη ίσων σχέσεων (δηλαδή μοιράζονταν με τους συντρόφους τους τις δουλειές του σπιτιού και όσα κουβαλούσαν στη ψυχή τους) δήλωσαν ότι ήταν  ικανοποιημένες με τις σχέσεις τους και είχαν περισσότερη σεξουαλική επιθυμία, συγκριτικά με εκείνες που είναι γυναίκες-ορχήστρες (τα κάνουν δηλαδή όλα μόνες τους).

Πώς ορίζεται η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν είναι εύκολο να ερευνηθεί αυτό που λέγεται «χαμηλή επιθυμία» και το οποίο περιγράφεται πιο απλά ως «κίνητρο για να κάνουν σεξ». Πολλές γυναίκες θέτουν τη σεξουαλική επιθυμία, στο πλαίσιο της ψυχικής κατάστασης και ανάγκης για εγγύτητα.

Στην ήδη πολύπλοκη φύση του θέματος ανήκει και η κυμαινόμενη φύση της γυναικείας επιθυμίας – που αλλάζει ανάλογα με τις εμπειρίες που ζει η κάθε γυναίκα και την ποιότητα της σχέσης της.

Οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη γυναικεία επιθυμία: Η δυσαρέσκεια από τη σχέση είναι ένας κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για «χαμηλή σεξουαλική επιθυμία» στις γυναίκες, ακόμη περισσότερο από τις φυσιολογικές επιπτώσεις της ηλικίας και της εμμηνόπαυσης.

σεξουαλική επιθυμία
iStock

Ως τρόπο αντιμετώπισης της πολυπλοκότητας της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας, πρόσφατη θεωρία προτείνει δύο διαφορετικούς τύπους:

  1. Τη δυαδική επιθυμία, δηλαδή τη σεξουαλική επιθυμία που νιώθει μια γυναίκα για τον σύντροφό της (είναι συνυφασμένη με τη δυναμική της σχέσης).
  2. Τη σόλο επιθυμία, που περιλαμβάνει το να νιώθει μια γυναίκα καλά με τον εαυτό της ως σεξουαλικό ον (να αισθάνεται σέξι, χωρίς να χρειάζεται επικύρωση από κάποιον άλλο).

«Η έρευνά μας αναγνώρισε τις αποχρώσεις της επιθυμίας των γυναικών και την ισχυρή σύνδεσή της με την ποιότητα της σχέσης, διερευνώντας το πώς η ισοτιμία στη σχέση μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μεθοδολογία

Η μελέτη αφορούσε ερωτήσεις που έγιναν σε 299 Αυστραλές, ηλικίας από 18 έως 39 χρόνων. Ήταν όλες σχετικές με τη σεξουαλική επιθυμία και τις σχέσεις. Περιελάμβαναν αξιολογήσεις για τις δουλειές στο σπίτι, το ψυχικό φορτίο (π.χ. ποιος από το ζευγάρι οργανώνει την όποια κοινωνική δραστηριότητα και ποιος χειρίζεται τα οικονομικά) και ποιος από τους δύο συντρόφους είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Η σύγκριση έγινε μεταξύ τριών γκρουπ

Το πρώτο γκρουπ είχε να κάνει με γυναίκες σε σχέση, οι οποίες αντιλαμβάνονταν τη δουλειά ως ισομερώς κατανεμημένη.

Το δεύτερο αφορούσε γυναίκες που ένιωθαν πως έκαναν την περισσότερη δουλειά.

Το τρίτο σχετιζόταν με γυναίκες που πίστευαν πως οι σύντροφοί τους πρόσφεραν περισσότερα.

«Στη συνέχεια διερευνήσαμε πώς αυτές οι διαφορές στην ισότητα των σχέσεων επηρέαζαν τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών», εξήγησαν οι μελετητές.

Τα ευρήματα ήταν ακραία.

Οι γυναίκες που βαθμολόγησαν τις σχέσεις τους ως ίσες, ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση και υψηλότερη δυαδική επιθυμία (αλληλένδετη με τη δυναμική της σχέσης) από άλλες γυναίκες. Δυστυχώς, η ομάδα των γυναικών που μοιράζονταν τις δουλειές με τους συντρόφους τους ήταν πολύ μικρή για να δώσει ουσιαστικά συμπεράσματα.

σεξουαλική επιθυμία
iStock

Στην ομάδα των γυναικών που έκαναν τα περισσότερα, έγινε σαφές ότι η δυαδική τους επιθυμία είχε μειωθεί. Αυτή ήταν και η ομάδα των λιγότερο ικανοποιημένων γυναικών, από τις σχέσεις τους συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τη σόλο επιθυμία «αν και φαίνεται λογικό ότι οι ανισότητες στις σχέσεις μπορεί να επηρεάσουν όλες τις πτυχές της σεξουαλικότητας των γυναικών, τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η δικαιοσύνη δεν επηρέασε σημαντικά την προσωπική επιθυμία. Αυτό υποδηλώνει ότι η χαμηλή επιθυμία των γυναικών δεν είναι ένα εσωτερικό σεξουαλικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με εφαρμογές ή "συνταγές", αλλά πρόκειται για πρόβλημα που χρειάζεται προσπάθεια και από τους δύο συντρόφους», είπαν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα.

Διαπιστώθηκε πως τα παιδιά αύξησαν τον φόρτο εργασίας για τις γυναίκες, οδηγώντας σε χαμηλότερη ισότητα στις σχέσεις και κατά συνέπεια χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία.

Ρόλο φάνηκε να παίζει και η διάρκεια της σχέσης. Έρευνες δείχνουν ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις συνδέονται με τη μείωση της επιθυμίας στις γυναίκες. Κάτι που αποδίδεται συχνά στην κούραση της υπερβολικής εξοικείωσης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι η πλήξη στις σχέσεις ο λόγος της χαμηλής επιθυμίας γυναικών για σεξ, αλλά η αυξανόμενη ανισότητα κατά τη διάρκεια μιας σχέσης. Όσο περισσότερο συνεχίζονται ορισμένες σχέσεις, τόσο πιο άδικες γίνονται και τόσο μειώνεται η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες αναλαμβάνουν να διαχειρίζονται τις σχέσεις του συντρόφου τους, καθώς και τις δικές τους. Και ενώ αρχικά οι σύντροφοι μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού, με την πάροδο του χρόνου, οι γυναίκες τείνουν να κάνουν τις περισσότερες», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τι συμβαίνει με τα ομόφυλα ζευγάρια

«Βρήκαμε την ίδια σχέση μεταξύ της ισότητας και της σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών, στις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου – αν και ήταν πολύ ισχυρότερη για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Η αίσθηση της δικαιοσύνης μέσα σε μια σχέση είναι θεμελιώδης για την ικανοποίηση και τη σεξουαλική επιθυμία όλων».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.