Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΟΣΟ ΣΕΞ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Τελειώνει το σεξ μετά τον γάμο; Αποτελεί το σεξ το βασικό συστατικό μιας μακροχρόνιας σχέσης; Το παρακάτω κείμενο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις.

Ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Robbie Williams δήλωσε πρόσφατα, λίγο πριν κλείσει τα 50 του χρόνια, ότι με τη γυναίκα του δεν κάνουν σχεδόν ποτέ πια σεξ και ότι αγκαλιάζονται και φιλιούνται και αυτό τους είναι αρκετό. «Όλοι ξέρουν ότι δεν υπάρχει σεξ μετά τον γάμο», είπε ο Robbie Williams και προσέθεσε ότι μερικές φορές η γυναίκα του αναρωτιέται αν θα έπρεπε να το προσπαθήσουν. Το προσπαθούν και μετά το ξαναφήνουν για πολύ καιρό και πάλι, συνήθως επειδή προκύπτουν άλλες εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και το σπίτι, που χρειάζεται να λυθούν άμεσα. Οπότε και το σεξ… περιμένει.

Τι γίνεται λοιπόν; Χάνεται το σεξ μετά τον γάμο καθώς τα χρόνια περνάνε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε; Ή είναι κάτι που μπορούμε να το κυνηγήσουμε και να το απολαμβάνουμε; Οι ειδικοί μάς συστήνουν να προτιμήσουμε και να προσπαθήσουμε το δεύτερο.

Το σεξ είναι από εκείνα τα πράγματα που μπορεί κανείς να θεωρεί δεδομένα και να πιστεύει ότι μπορεί να τα έχει ανά πάσα στιγμή, όπως στην περίπτωση μίας μακροχρόνιας σχέσης ή στο πλαίσιο ενός γάμου. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρει κανείς μία βαθιά ανάσα και μία μεγάλη απόφαση για να κάνει το πρώτο βήμα – όσο κι αν βαριέται, όσο κι αν τον έχει απορροφήσει η καθημερινότητα, όσο κι αν νυστάζει, έχει έγνοιες, δουλειές και υποχρεώσεις. Άλλωστε, ξέρει με βεβαιότητα ότι μετά θα βιώσει κάτι πολύ ευχάριστο.

Πράγματι φθίνει η σεξουαλική επιθυμία μέσα στον γάμο;

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα 5 πρώτα χρόνια μετά τον γάμο η σεξουαλική επιθυμία του μέσου άνδρα παραμένει σταθερή. Στις γυναίκες πάλι κατά κανόνα φθίνει και η εμπειρία όλων δείχνει ότι γενικά το σεξ μειώνεται μέσα στον γάμο καθώς περνάνε τα χρόνια.

Ένα κοινό μοτίβο σε αρκετές σχέσεις είναι το εξής: Ο σύζυγος «κυνηγάει» τη σύζυγο και εκείνη –ανάλογα με την περίπτωση– «ενδίδει» συχνότερα ή σπανιότερα. Μια πιθανή εξήγηση –σύμφωνα με τους επιστήμονες– είναι ότι η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία αυξάνεται κατά τη σύντομη φάση του παθιασμένου έρωτα και της σχέσης πριν την οριστική δέσμευση. Κατά κάποιο τρόπο ίσως πρόκειται για μία πρόνοια της φύσης που λειτουργεί ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης του άνδρα να αναλάβει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση με στόχο βέβαια τη διαιώνιση του είδους.

Το ζήτημα είναι ότι μαζί με τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας της γυναίκας έρχεται και η μείωση ικανοποίησης στον γάμο, τόσο από την πλευρά της γυναίκας όσο και του άνδρα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν η σύζυγος αρχίζει να χάνει τη σεξουαλική επιθυμία, και τα δύο μέρη θεωρούν ότι αυτό υποδηλώνει πρόβλημα στον γάμο τους και κατηγορούν τον εαυτό τους ή ο ένας τον άλλον.

σεξ στον γάμο
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ίσως θα βοηθούσε τα ζευγάρια να ενημερωθούν και να καταλάβουν ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο μοτίβο. Αντί να αντιλαμβάνονται αυτήν τη μείωση του σεξ ως ένα σημάδι ότι ο γάμος έχει προβλήματα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το λιγότερο συχνό σεξ ως ένα τυπικό πρόβλημα που μπορούν να λύσουν ως ζευγάρι.

Υπάρχει σεξ μετά τον γάμο;

Το πότε το σεξ σε έναν γάμο δεν είναι αρκετό δεν είναι κάτι που θα μας πει μετά βεβαιότητας ένας ειδικός. Ωστόσο, θα μπορούσε να μας δώσει ένα αδρό νούμερο: το μία φορά την εβδομάδα. Σίγουρα το πρόβλημα ξεκινά όταν η επιθυμία του ενός συντρόφου δεν συνάδει με εκείνη του άλλου, όταν δηλαδή ο ένας θέλει και ο άλλος δεν ανταποκρίνεται αντίστοιχα.

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, όπως οι ορμόνες που αλλάζουν (είτε για τη γυναίκα με την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και την εμμηνόπαυση, είτε για τον άνδρα όσο μεγαλώνει και πιθανώς μειώνεται η τεστοστερόνη), τα διάφορα προβλήματα υγείας (π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης που μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα της στύσης), πόνοι και δυσκολίες στην κίνηση που έρχονται με την πάροδο της ηλικίας, η έλλειψη επιθυμίας ή πάθους για τον σύντροφο, το στρες, η φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού, οι απαιτήσεις της δουλειάς, τα οικονομικά προβλήματα, η κακή εικόνα του εαυτού και η έλλειψη αυτοπεποίθησης, κάποιο ή κάποια γεγονότα που επιβαρύνουν την οικογένεια και το ζευγάρι.

Το σεξ είναι βασικό συστατικό μίας καλής μακροχρόνιας σχέσης

Το σεξ είναι από τα βασικά στοιχεία σε μία μακροχρόνια σχέση, ακριβώς όπως και άλλα συστατικά που είναι απαραίτητα για έναν ευτυχισμένο γάμο: η επικοινωνία, η βαθιά αγάπη και η τρυφερότητα. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη μας ότι το σεξ δεν είναι το ίδιο σημαντικό για όλους τους ανθρώπους, καθώς επίσης και ότι δεν μπορούν να έχουν όλοι την ίδια επιθυμία τις ίδιες στιγμές.

Όμως ένας γάμος χωρίς καθόλου σεξ δεν λειτουργεί καλά, όπως αντίστοιχα και ένας γάμος που δεν απαρτίζεται από δύο συντρόφους που αγαπιούνται, επικοινωνούν καλά, νοιάζονται βαθιά και είναι τρυφεροί ο ένας με τον άλλον, δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά. Όλοι οι πυλώνες του γάμου είναι απαραίτητοι.

Και το σεξ στο πρόγραμμα

Καθώς είναι δύσκολο στις αντίξοες συνθήκες της απαιτητικής οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και καθημερινότητας να βρούμε τον χρόνο για να χαλαρώσουμε και κατ’ επέκταση να τον αφιερώσουμε στη σεξουαλική μας ζωή, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το αφήνουμε στην τύχη. Δεν αρκεί να περιμένουμε το Σαββατοκύριακο που θα τύχει να πάμε μία εκδρομή ή ένα πάρτι, χρειάζεται να το προγραμματίσουμε.

Για παράδειγμα, δίνοντας ένα ραντεβού με τον σύντροφό μας ακόμα και κάποια καθημερινή – γιατί όχι μία Πέμπτη ή μία Παρασκευή ή ένα Σάββατο που την επόμενη ημέρα δεν χρειάζεται να ξυπνήσουμε τόσο νωρίς. Σημασία έχει όμως να τηρήσουμε το ραντεβού μας και να το έχουμε σε προτεραιότητα. Ακόμα κι αν το ραντεβού μάς φαίνεται πολύ πεζό, στην πραγματικότητα δεν είναι, και οι ειδικοί το συστήνουν για τα ζευγάρια που είναι μαζί πολλά χρόνια και χρειάζεται να μην χάσουν τη φλόγα μεταξύ τους ή να την ξαναβρούν.

Τι άλλο θα μας βοηθήσει

Επίσης βοηθητικό στο να ξαναβρούμε το σεξ στον γάμο μας είναι το να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, να παρακινήσουμε και τον σύντροφό μας να φροντίσει κι αυτός τον εαυτό του, να κρατήσουμε χρόνο για εμάς και τον σύντροφό μας για να βγαίνουμε έξω, να φάμε, να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε, αφού πρώτα φροντίσουμε να ντυθούμε, να βαφτούμε και να περιποιηθούμε τους εαυτούς μας. Χρειάζεται να βρισκόμαστε οι δύο μας σε έναν χρόνο αποκλειστικά δικό μας, ακόμα κι αν το ραντεβού είναι στο σαλόνι του σπιτιού μας.

Και βέβαια σημαντικό είναι το να επιστρατεύσουμε όσο πιο πολύ ρομαντισμό μπορούμε, να φτιάξουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα, να βγάλουμε την τηλεόραση και τις οθόνες από το δωμάτιό μας, να χαλαρώσουμε με λίγη μουσική ή ένα ποτό.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. 

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.