iStock

TO «PHOTO DUMP» ΣΤΟ INSTAGRAM ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ

Ξέχνα τα φίλτρα και τις προσεκτικά επιμελημένες αναρτήσεις στο Instagram. Η νέα τάση θέλει να βγαίνεις όπως είσαι και έχει μεγάλη απήχηση.

To Ιnstagram δόμησε την ύπαρξη του πάνω στο «φαίνεσθαι», που συνηθέστερα ουδεμία σχέση είχε με το «είναι». Πολλές διαφορετικές τεχνικές και ορυμαγδός φίλτρων παρέχουν στους χρήστες τη βεβαιότητα πως όπως κι αν είναι, ό,τι κι αν υπάρχει γύρω τους, θα εμφανίσουν στο κοινό τους «αψεγάδιαστο» περιεχόμενο.

H ευκολία της υπερεπεξεργασίας μιας φωτογραφίας ήταν τέτοια, που μυριάδες έδωσαν προτεραιότητα στα likes και τις «καρδούλες» και έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την υπαρξιακή μας ανάγκη να αγαπήσουμε τον εαυτό μας (γιατί, αν δεν τον αγαπήσουμε εμείς, ποιος θα μας αγαπήσει; Και αν μας αγαπήσει, πώς θα το καταλάβουμε χωρίς αυτοσεβασμό;).

Μελέτες επιβεβαίωσαν πως όντως η ψυχική υγεία των χρηστών –και δη των νεαρών– «κρεμόταν» από την ανταπόκριση του –εν πολλοίς άγνωστου– κόσμου που σχολίαζε ό,τι ήθελε (σάμπως υπήρχε καμιά συνέπεια;).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την American Psychological Psychological Association (APA), «μελέτες έχουν συνδέσει το Instagram με την κατάθλιψη, τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος, τα θέματα αυτοεκτίμησης, το κοινωνικό άγχος, τον αυτοτραυματισμό, την αυτοκριτική και άλλα προβλήματα. Σχεδιαστικά, η εφαρμογή αξιοποιεί τη βιολογική ορμή των χρηστών για κοινωνική συμμετοχή και τους ωθεί να συνεχίσουν το scrolling».

Το 2021, η UNICEF δημοσίευσε tips για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα social media, χωρίς να μας επηρεάζουν.

Τελικά, η επανάσταση –όπως συμβαίνει συνηθέστερα– ξεκίνησε μέσα από το «σύστημα».

Ήρθε η ώρα του Instagram Photo Dump

Μέχρι τώρα, στα carousel posts αφιερωνόταν ατελείωτος χρόνος στην επιλογή του περιεχομένου, την αρμονία των εικόνων και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πλέον, celebrities και influencers κυριολεκτικά πετούν σε ένα carousel ό,τι νιώθουν πως θέλουν να βάλουν, χωρίς να δίνουν δεκάρα για το «φινίρισμα». Στο τιμόνι αυτής της «επανάστασης», που ονομάστηκε photo dump (χωματερή φωτογραφιών) βρίσκονται νεαρές γυναίκες.

Ένα καλό photo dump περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 φωτογραφίες ή βίντεο. Οι εικόνες μπορεί να είναι θολές (κάτι που το προηγούμενο «καθεστώς» θεωρούσε εγκληματικό), οι λήψεις ανόητες και οι πρωταγωνιστές αρετουσάριστοι. Δηλαδή, σε πραγματικά φυσική κατάσταση.

Η τελειότητα απορρίπτεται και η πίεση για την «τέλεια» ανάρτηση εξαφανίζεται. Το ζητούμενο είναι να είμαστε χαλαροί και αυθεντικοί. Να είμαστε ο εαυτός μας. Όπως κι αν είναι αυτός. Αν αρέσει σε εμάς, στους άλλους μάλλον περισσεύει.

Εσχάτως διαπιστώθηκε πως αυτά τα carousel τα προτιμά και ο αλγόριθμος του Instagram: έχουν 1,4 φορές μεγαλύτερη απήχηση και 3,1 φορές μεγαλύτερο engagement από τις κανονικές αναρτήσεις. Άρα, επρόκειτο για κάτι που πολλοί είχαν ανάγκη: να ξεφορτωθούν τα «πρέπει» που κατάφεραν να μας φορτώσουν στην πλάτη τα social media, έως το βαθμό που μας προσδιόρισαν χωρίς να το καταλάβουμε. Τώρα ο έλεγχος επιστρέφει στα χέρια μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.