iStock

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΤΗ ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τη «χειμωνιάτικη» κατάθλιψη, την εποχική συναισθηματική διαταραχή που μπορεί να διαρκεί ως και 5 μήνες τον χρόνο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τη βοήθεια του τεχνητού φωτός, κάνοντας φωτοθεραπεία στο σπίτι.

Ένα light box το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε από το εμπόριο –αφού πρώτα έχουμε συμβουλευτεί ειδικό ψυχικής υγείας– είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε τη φωτοθεραπεία στο σπίτι. Κυκλοφορούν διάφορες σχετικές συσκευές στο εμπόριο, που εκπέμπουν έντονο τεχνητό φως.

Προτείνεται να καθόμαστε κοντά στη συσκευή συνήθως έως 30 λεπτά κάθε πρωί –κατά προτίμηση πριν τις 10 και όσο γίνεται πιο κοντά στην ώρα που έχουμε ξυπνήσει– χωρίς να κοιτάζουμε απευθείας τη λάμπα, αλλά με τρόπο που το φως να μπαίνει στα μάτια, όπως σημειώνει η Dr. Kelly Rohan, ερευνήτρια που έχει ασχοληθεί για περισσότερα από 20 χρόνια με την μελέτη της φωτοθεραπείας.

Κατά το διάστημα αυτό μπορούμε να διαβάζουμε ή να κάνουμε κάποια άλλη δραστηριότητα. Κι αν αναρωτηθείτε, όχι, το φως αυτό δεν είναι σαν αυτό που εκπέμπουν οι οικιακοί λαμπτήρες. Διαφέρει σε είδος και ένταση, και προσομοιάζει μάλλον περισσότερο στο φως του ήλιου κατά την ανατολή και τη δύση.

Γιατί δουλεύει η φωτοθεραπεία;

Το έντονο τεχνητό φως της συσκευής μιμείται το φυσικό φως του ήλιου, επιφέροντας ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers of psychiatry», η φωτοθεραπεία είναι αποτελεσματική γιατί ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι, επαναφέροντας τον κιρκάδιο ρυθμό, ενώ παράλληλα ισορροπεί την ενεργοποίηση της σεροτονίνης, συμβάλλει στη σταθεροποίηση του μοτίβου ύπνου και αυξάνει την εγρήγορση.

φωτοθεραπεία
iStock

Μπορούμε να καταλάβουμε πως αρχίζουμε να υποφέρουμε από χειμερινή εποχική κατάθλιψη και να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, αν από το φθινόπωρο και με κορύφωση τους χειμερινούς μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αρχίσουμε να αισθανόμαστε θλίψη και άγχος, να μην έχουμε ενδιαφέρον για δραστηριότητες που κανονικά μας αρέσουν, να νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν και να θέλουμε έντονα να καταναλώσουμε ανθυγιεινές τροφές.

Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν με βεβαιότητα να πουν ποια είναι τα αίτιά της, είναι βέβαιο πως η εμφάνιση της διαταραχής συνδέεται με τη μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη. Μάλιστα, άτομα που υποφέρουν ήδη από κάποια ψυχική διαταραχή τείνουν να επηρεάζονται και από την εποχική κατάθλιψη.

Η μέθοδος της φωτοθεραπείας έχει ελάχιστες παρενέργειες –πονοκέφαλο και αϋπνία, σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις – ενώ είναι και οικονομική. Ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές ειδικού, μπορεί να συμβάλει στην καλυτέρευση των συμπτωμάτων από κοινού με αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή ή να προηγηθεί, ως το πρώτο βήμα αντιμετώπισης. Παράλληλα, στην αντιμετώπιση της διαταραχής μπορούν επίσης να βοηθήσουν η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η έκθεση στον ήλιο, η σωματική άσκηση και η πρόσληψη βιταμίνης D.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.