Καρολίνα Δωρίτη

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ ΒΛΙΤΑ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΕΙ

Μην σκέφτεσαι τα βλίτα μόνο για βραστή σαλάτα. Δοκίμασε να τα μαγειρέψεις μαζί με αβγά, σε μια συνταγή ιδανική για brunch ή και κυρίως γεύμα.

Αγαπάμε τα βλίτα, που είναι από τα πιο δημοφιλή –αν όχι τα πιο δημοφιλή– χόρτα του καλοκαιριού! Το κλασικό βέβαια είναι να τα κάνουμε βραστή σαλάτα, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι να τα απολαύσουμε εντάσσοντάς τα στη μαγειρική μας.

Στη συνταγή αυτή μαγειρεύουμε τα βλίτα στο τηγάνι με αβγά. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε καλαμπόκι και λίγη τριμμένη φέτα, η ταιριάζει πολύ και λιώνει ωραία μέσα στα ζεστά χόρτα, προσθέτοντας γεύση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο τυρί, αν προτιμάμε, όπως ανθότυρο, τριμμένη γραβιέρα ή κασέρι.

Τα βλίτα με αβγά είναι ένα ισορροπημένο, θρεπτικό, χορταστικό και νόστιμο πιάτο, που μπορούμε να απολαύσουμε για brunch ή κυρίως γεύμα. Το ωραίο ψωμί είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η απόλαυση!

Συνταγή για αβγά με βλίτα και καλαμπόκι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegetarian | Gluten-free

βλίτα με αβγά
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 μερίδες

  • 300 γρ. βλίτα, καθαρισμένα και πλυμένα
  • 6-7 ντοματίνια
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 1 καλαμπόκι ολόκληρο (τα σπόρια του)
  • 100 γρ. χυμός ντομάτας (τριμμένη)
  • 4 αβγά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. φέτα, τριμμένη (προαιρετικά)

καλαμπόκι
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τα βλίτα για 2 λεπτά σε βραστό νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.

βλίτα
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι, το οποίο αλατίζουμε ελαφρώς και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τα βλίτα και ανακατεύουμε απαλά για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια και τα σπόρια του καλαμποκιού.

βλίτα
Καρολίνα Δωρίτη

Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι, και σιγομαγειρεύουμε για 7-10 λεπτά περίπου, να τραβήξουν τα πολλά υγρά αλλά να μη στεγνώσουν τελείως.

Δημιουργούμε 4 μικρές φωλίτσες ανάμεσα στα χόρτα και μέσα σε καθεμία σπάμε από ένα αβγό.

βλίτα με αβγά
Καρολίνα Δωρίτη

Καλύπτουμε με καπάκι για 1-2 λεπτά, να ψηθούν τα αβγά. Μπορούμε να τα ψήσουμε παραπάνω ή λιγότερο ανάλογα με το πως μας αρέσουν.

Πασπαλίζουμε με φέτα και αν θέλουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε.

βλίτα με αβγά
Καρολίνα Δωρίτη