ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΧΩΡΙΣ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Το ωφέλιμο σπανάκι προσφέρεται για διάφορους μαγειρικούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε το σε λαζάνια με σάλτσα ντομάτας, σε μια ελαφριά εκδοχή χωρίς μπεσαμέλ.

Ορισμένα πιάτα που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ως «βαριά» μπορεί να γίνουν πιο light –και εύκολα στο μαγείρεμα– με απλές προσαρμογές. Στα λαζάνια φούρνου, για παράδειγμα, μπορούμε να παραλείψουμε την μπεσαμέλ και να βάλουμε στη θέση της φρέσκια μοτσαρέλα.

Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζει τα λαζάνια με στρώσεις από φρέσκο σπανάκι και σάλτσα ντομάτας. Είναι ένα εύκολο φαγητό, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Ετοιμάζουμε μια απλή και νόστιμη σάλτσα ντομάτας, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μόνη της σε ζυμαρικά. Σε ξεχωριστό σκεύος, σοτάρουμε το σπανάκι με ψιλοκομμένο πράσο, και ανακατεύουμε με τυρί ρικότα. Αν δεν έχουμε ρικότα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο ή κάποιο άλλο λευκό μαλακό τυρί, όπως μανούρι, κατίκι ή ακόμα και τριμμένη φέτα.

Συνταγή για λαζάνια φούρνου με σπανάκι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
  • Vegetarian

λαζάνια
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6-8 μερίδες

Για το σπανάκι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 650 γρ. φρέσκο σπανάκι, πλυμένο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 250 γρ. ρικότα

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη (φρέσκια ή έτοιμη)
  • 1 κλωναράκι φρέσκο βασιλικό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Για τη συναρμολόγηση

  • 16-20 φύλλα λαζάνια
  • 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
  • 5-6 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

λαζάνια
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο μέχρι να μαραθεί.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το σπανάκι, ανακατεύοντας να μαραθεί και αυτό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε μέσα τη ρικότα και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Σπάμε τις σκελίδες του σκόρδου πατώντας τες με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού. Βάζουμε ένα δεύτερο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τον βασιλικό και αλατοπίπερο κατά βούληση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πιει τα πολλά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα σκόρδα, το κλωνάρι βασιλικού και τη δάφνη, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται, και ετοιμαζόμαστε για τη συναρμολόγηση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα βαθύ πυρέξ, διαστάσεων περίπου 20 x 28 εκ., απλώνουμε μια στρώση από τη σάλτσα ντομάτας (περίπου 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας). Τοποθετούμε από πάνω τα φύλλα από τα λαζάνια. Απλώνουμε μια στρώση από το μισό μείγμα με το σπανάκι και από πάνω τοποθετούμε πάλι λαζάνια.

λαζάνια
Καρολίνα Δωρίτη

Απλώνουμε μια στρώση από σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με δυο κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη. Τοποθετούμε πάλι λαζάνια και απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα με το σπανάκι.

Πάλι λαζάνια και απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας από πάνω.

Κόβουμε την μοτσαρέλα με τα χέρια σε μικρότερα κομμάτια και τα μοιράζουμε πάνω από τη σάλτσα,

λαζάνια
Καρολίνα Δωρίτη

Πασπαλίζουμε με 3-4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα.

λαζάνια
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.