Καρολίνα Δωρίτη

ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ GLUTEN-FREE ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Μια απόλαυση άνευ τύψεων, με άρωμα καρύδας και όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά του φαγόπυρου. Ένα gluten-free κέικ σοκολάτας, κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Η βασική διαφορά από ένα συμβατικό είναι ότι το συγκεκριμένο δεν περιέχει γλουτένη. Σε αυτή τη συνταγή για gluten-free κέικ σοκολάτας, αντί για αλεύρι από σιτηρά χρησιμοποιώ δύο εναλλακτικά είδη: αλεύρι από φαγόπυρο και αλεύρι από καρύδα, που μπορούμε να προμηθευτούμε από καταστήματα με βιολογικά είδη. Το φαγόπυρο εμπλουτίζει το κέικ μας με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. Το αλεύρι καρύδας το προικίζει με ωραία αρώματα.

Από καρύδα προέρχεται και η ζάχαρη που χρησιμοποιώ, η οποία έχει λίγο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη συμβατική επεξεργασμένη ζάχαρη, συν κάποια θρεπτικά συστατικά – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ανάλογες θερμίδες. Γενικά, το θέμα «ζάχαρη» είναι περίπλοκο και πρέπει να καταναλώνουμε με σύνεση οποιαδήποτε εναλλακτική/υποκατάστατο.

Όπου μπορώ, επιδιώκω να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια, αντί για άρωμα ή τεχνητές σκόνες βανιλίνης. Το άρωμα και η γεύση της φυσικής βανίλιας είναι ασυναγώνιστα, αλλά είναι γεγονός ότι χρειάζεται να την πληρώσεις ακριβά (η βανίλια συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα τρία ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου, μαζί με το σαφράν και το κάρδαμο). Φυσικούς λοβούς βανίλιας μπορούμε να προμηθευτούμε από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα με μπαχαρικά.

Επίσης, η σοκολάτα που χρησιμοποιώ είναι εξαιρετικής ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και με ζάχαρη καρύδας αντί για συμβατική. Σοκολάτες με ζάχαρη καρύδας μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μαύρη σοκολάτα/κουβερτούρα με ανάλογη περιεκτικότητα σε κακάο.

Συνταγή για gluten-free κέικ σοκολάτας, με αλεύρι από καρύδα και φαγόπυρο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40-45 λεπτά

gluten-free κέικ σοκολάτας
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για περίπου 10 κομμάτια

  • 100 γρ. βούτυρο, συν επιπλέον για το βουτύρωμα της φόρμας
  • 100 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 60 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
  • 50 γρ. αλεύρι καρύδας
  • 4 αβγά μεγάλα, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 λοβός βανίλιας (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ (χωρίς γλουτένη)
  • ½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 100 γρ. σοκολάτα 75% κακάο
  • καρύδα τριμμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα περίπου 22x22 cm (ή με διάμετρο 22 cm).

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι φαγόπυρου, το αλεύρι καρύδας, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

gluten-free κέικ σοκολάτας
Καρολίνα Δωρίτη

Σπάμε τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη καρύδας και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο (αφού έχει κρυώσει λίγο), ενώ ανακατεύουμε.

Κόβουμε με ένα μυτερό μαχαίρι τον λοβό της βανίλιας στα δύο. Με ένα κουταλάκι παίρνουμε το εσωτερικό τους (τα μαύρα σποράκια) και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και την κανέλα και ανακατεύουμε.

Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αφήνουμε τη λιωμένη σοκολάτα ένα-δύο λεπτά να κρυώσει, και σιγά-σιγά τη ρίχνουμε στο μείγμα ενώ ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας το μείγμα με τα αλεύρια.

gluten-free κέικ σοκολάτας
Καρολίνα Δωρίτη

Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά, αδειάζουμε το περιεχόμενο στην βουτυρωμένη φόρμα.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγει στεγνό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα.

gluten-free κέικ σοκολάτας
Καρολίνα Δωρίτη