Καρολίνα Δωρίτη

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΦΑΓΟΠΥΡΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΡΥΓΑΝΙΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΑΡΑΚΑ

Μικρές αλλαγές στη μαγειρική κάνουν τη διαφορά. Εδώ, το υγιεινό φαγόπυρο παίρνει τη θέση της φρυγανιάς στα μπιφτέκια, ενώ ο αρακάς σερβίρεται σε μορφή πουρέ απογειώνοντας τη γεύση.

Έχετε συνηθίσει να φτιάχνετε τα μπιφτέκια με φρυγανιά ή ψωμί; Αντί για κάποιο από αυτά, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε νιφάδες φαγόπυρου, επιλογή με διάφορα οφέλη για τη διατροφή και την υγεία. Το φαγόπυρο ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών, οπότε δεν περιέχει γλουτένη και είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Τα μπιφτέκια είναι ένα φαγητό εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία, ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά.

Για τον πουρέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρακά φρέσκο, όταν είναι στην εποχή του, ή κατεψυγμένο όλο τον χρόνο. Είναι ένα νόστιμο συνοδευτικό, με υπέροχο χρώμα, και τρώγεται ευχάριστα ζεστός αλλά και κρύος.

Συνταγή για μπιφτέκια με φαγόπυρο και πουρέ αρακά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30-45 λεπτά
  • Gluten-free

Υλικά για 8-10 μπιφτέκια

  • 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
  • 100 γρ. νιφάδες φαγόπυρου
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το ψήσιμο)
  • αλάτι
  • πιπέρι

μπιφτέκια
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τις νιφάδες φαγόπυρου στο multi και τις τρίβουμε σε σκόνη.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Πλάθουμε σε μικρά μπιφτεκάκια. Τα μπιφτεκάκια αυτά μπορούν να ψηθούν είτε σε αντικολλητικό τηγάνι, είτε στον φούρνο.

– Αν θέλουμε να ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι:

Τοποθετούμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά. Αλείφουμε με λίγο λάδι και τοποθετούμε τα μπιφτεκάκια (4-5 ανά φορά, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού). Ψήνουμε 3 λεπτά από κάθε πλευρά σε δυνατή φωτιά να τα «θωρακίσουμε» και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να ψηθούν εσωτερικά (περίπου 7-10 λεπτά, ανάλογα με το ψήσιμο που μας αρέσει).

– Αν θέλουμε να ψήσουμε στον φούρνο:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω στη λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος τους), μέχρι να ροδίσουν ωραία απ’ έξω και να ψηθούν εσωτερικά. Στον μισό περίπου χρόνο ψησίματος, μπορούμε να τα γυρίσουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.

Υλικά για 4 μερίδες πουρέ αρακά

  • 380 γρ. αρακάς καθαρισμένος, φρέσκος ή κατεψυγμένος
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • ½ κ.γ. ξύσμα λάιμ ή λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Γεμίζουμε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις έρθει σε βράση, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τον αρακά.

Βράζουμε για 10 λεπτά, στραγγίζουμε και τον αδειάζουμε αμέσως σε ένα μπολ με νερό και πάγο (αυτό επαναφέρει το ζωντανό πράσινο χρώμα του).

Στραγγίζουμε και πάλι και επαναφέρουμε τον αρακά στην κατσαρόλα (ή σε μπολ) μαζί με το ελαιόλαδο και το γιαούρτι. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.

Ανακατεύουμε μέσα τον δυόσμο και το ξύσμα λάιμ, και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.