Καρολίνα Δωρίτη

ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Οι μέρες των Χριστουγέννων προσφέρονται για να φτιάχνουμε γλυκίσματα. Τα μπισκότα με μαρμελάδα γίνονται εύκολα και τα παιδιά θα ευχαριστηθούν πολύ τη διαδικασία!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι η πιο κατάλληλη εποχή για δημιουργικά φουρνίσματα! Μπισκότα, κουραμπιέδες, δίπλες, κέικ, ψωμί, τσουρέκια, πανετόνε δίνουν και παίρνουν τέτοιες μέρες στο διαδίκτυο. Αν έχεις παιδιά, είναι για μένα υποχρέωσή σου (η πιο ευχάριστη!) να δοκιμάσεις έστω και μία συνταγή για μπισκότα! Μπείτε οικογενειακώς στην κουζίνα, φορέστε ποδιές και φτιάξτε τα εύκολα μπισκότα με μαρμελάδα που προτείνω!

Τα μπισκότα αυτά είναι αρκετά απλά στην παρασκευή της ζύμης, την οποία αρωματίζω με λίγο τζίντζερ, βανίλια και ξύσμα λεμονιού. Η συνταγή γίνεται γρήγορα, και έχει μόνο μια μικρή αναμονή στο ψυγείο. Γενικά όταν κάνουμε μπισκότα και ειδικά όταν σκοπεύουμε να τα κόψουμε σε σχήματα με κουπ πατ, είναι απαραίτητο να αφήνουμε πρώτα τη ζύμη για κάποια ώρα στο ψυγείο, ώστε να σφίξει και να βγουν πιο όμορφα τα σχήματα. Πέρα από αυτό, έτσι βγαίνει και καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, αφού τα υλικά δένουν περισσότερο μεταξύ τους και οι γεύσεις εξελίσσονται.

Γεμίζουμε τα μπισκότα με μαρμελάδα φράουλα και τα κάνουμε «σάντουιτς». Αυτό το στιλ είναι από τα αγαπημένα μου, γιατί βρίσκω τη διαδικασία παρασκευής δημιουργική, διασκεδαστική και ευχάριστη για παιδιά. Χρειαζόμαστε κουπ πατ, ιδανικά με χριστουγεννιάτικα σχέδια. Καλό είναι τα κουπ πατ που θα επιλέξουμε να έχουν παρόμοιο μέγεθος, ώστε να απαιτείται ο ίδιος χρόνος ψησίματος για τα μπισκότα που θα μπουν στο ίδιο ταψί.

μπισκότα
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτός από τα βασικά κουπ πατ (εγώ επέλεξα τρία σχέδια: δέντρο, καρδιά και αστέρι), πρέπει να έχουμε και 1-2 μικρούλια, με τα οποία θα ανοίξουμε τρυπούλα-σχηματάκι στα μισά μπισκότα. Αυτά είναι που θα κλείσουν από πάνω το «σάντουιτς» ώστε να φαίνεται η μαρμελάδα και να δημιουργηθεί ένα ωραίο τελικό σχέδιο (εγώ χρησιμοποίησα αστεράκι και καρδούλα).

κουπ πατ
Καρολίνα Δωρίτη

Κουπ πατ σε διάφορα μεγέθη βρίσκουμε σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής ή σπιτιού αλλά και σε σούπερ μάρκετ. Μπορείτε επίσης να σκαλίσετε τα παιχνίδια των παιδιών σας, όπου σίγουρα θα βρείτε κουπ πατ πλαστελίνης. Αν δεν έχετε άλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά, αφού τα πλύνετε σχολαστικά!

Όταν ψήνουμε μπισκότα χρειάζεται προσοχή στους χρόνους. Τα μπισκότα δεν θέλουν πάνω από 7-9 λεπτά ψήσιμο (ανάλογα με το μέγεθος). Όταν βγαίνουν από το φούρνο είναι ακόμα μαλακά και σκληραίνουν καθώς κρυώνουν, γι’ αυτό δεν τα κουνάμε καθόλου μέχρι να σιγουρευτούμε ότι κρύωσαν. Διαφορετικά θα σπάσουν ή θα χαλάσει το σχήμα τους.

Για τη γέμιση χρησιμοποίησα μαρμελάδα φράουλα, που έχει ωραίο χρώμα και αρέσει στους περισσότερους. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε όποια μαρμελάδα σας αρέσει, ή ακόμα και διαφορετικές μαρμελάδες για ποικιλία!

Συνταγή για μπισκότα με μαρμελάδα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30-40 λεπτά (και τουλάχιστον 30 λεπτά αναμονής για τη ζύμη στο ψυγείο)
  • Vegetarian

μπισκότα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για περίπου 35 μπισκότα-σάντουιτς

  • 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 αβγά
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. άσπρα αμύγδαλα
  • ½ κ.γ. άρωμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 5 κ.σ. περίπου μαρμελάδα φράουλα (ή άλλη της επιλογής σας)
  • άχνη ζαχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα τρίβουμε σε σκόνη.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο στον κάδο του μπλέντερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

ζύμη για μπισκότα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, ενώ εξακολουθούμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το τζίντζερ, και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε και το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

Πλάθουμε λίγο τη ζύμη με τα χέρια μέχρι να νιώσουμε ότι η υφή της είναι μαλακή αλλά χωρίς να μην κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα, σχηματίζουμε μπάλες, τις τυλίγουμε σε μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

ζύμη για μπισκότα
Καρολίνα Δωρίτη

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 3 - 5 χιλιοστά. Προτιμώ να ανοίγω τη ζύμη ανάμεσα σε μεμβράνη ή λαδόκολλα, γιατί ανοίγει πιο όμορφα και σωστά, και δεν κολλάει σε καμία επιφάνεια.

ζύμη για μπισκότα
Καρολίνα Δωρίτη

Χρησιμοποιούμε τα κουπ πατ που έχουμε επιλέξει για να «κόψουμε» τα μπισκότα από την ανοιγμένη ζύμη.

ζύμη για μπισκότα
Καρολίνα Δωρίτη

Στρώνουμε με λαδόκολλα τα ταψιά στα οποία θα ψήσουμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Πρώτα ετοιμάζουμε το ταψί με τα μπισκότα που θα αποτελέσουν τη βάση, τα οποία δεν θα έχουν τρύπα. Ψήνουμε για 7-8 λεπτά, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα μετακινήσουμε.

μπισκότα
Καρολίνα Δωρίτη

Συνεχίζουμε το φούρνισμα με τα υπόλοιπα μπισκότα, προσέχοντας να έχουμε τα ανάλογα σχήματα που χρειαζόμαστε για να κλείσουν σωστά τα ζευγάρια.

Βάζουμε περίπου ½ κ.γ. μαρμελαδα στο κέντρο κάθε μπισκότου βάσης (ανάλογα με το μέγεθός τους) και τα κλείνουμε από πάνω με τα ανάλογα μπισκότα με τρύπα.

μπισκότα
Καρολίνα Δωρίτη

Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη. Αν δεν θέλουμε να πέσει ζάχαρη στο άνοιγμα με τη μαρμελάδα, πασπαλίζουμε τα πάνω μπισκότα πριν τα κάνουμε σάντουιτς.