Καρολίνα Δωρίτη

ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΠΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Αν θεωρείς ότι το σουφλέ σοκολάτας είναι ένα γλυκό δύσκολο στην προετοιμασία, γράψε λάθος και μάθε πώς να το φτιάξεις για να το απολαύσεις στο σπίτι.

Το σουφλέ σοκολάτας είναι ένα απίθανο γλυκό. Αν το φτιάχνεις για πρώτη φορά, η παρακάτω συνταγή θα σου αποδείξει ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Το μυστικό είναι η καλή σοκολάτα, οπότε παίρνουμε μία που να μας αρέσει και να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, δηλαδή πάνω από 65%.

Όταν θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό σε αυτή τη συνταγή, επιλέγω άλλες σοκολάτες, δηλαδή π.χ. μια καλή σοκολάτα με τσίλι.

Τα αβγά πάντα προτιμώ να είναι βιολογικά ή χωριάτικα. Στη ζαχαροπλαστική, είναι προτιμότερο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Θέλει μεγάλη προσοχή όταν αναμείξουμε τη ζεστή σοκολάτα με τα αβγά. Πρέπει να έχουμε αφήσει λίγο τη σοκολάτα να κρυώσει και να την προσθέτουμε σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Ζάχαρη βάζω λίγη και προσέχουμε ιδιαιτέρως τους χρόνους ψησίματος, για να βγει το σουφλέ σοκολάτας ρευστό και μαγικό!

Για να «σηκωθεί» σωστά το σουφλέ θέλει ένα μυστικό: καλό βουτύρωμα του σκεύους και πασπάλισμα με ζάχαρη σε όλη του την επιφάνεια – και ειδικά στα πλαϊνά τοιχώματα.

Το σουφλέ σοκολάτας είναι από τα γλυκά που τρώγονται αμέσως με το που βγαίνουν από το φούρνο.

Συνταγή για σουφλέ σοκολάτας

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
  • Vegetarian

σουφλέ σοκολάτας
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6 ατομικά σουφλέ

  • 220 γρ. σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 6 αβγά
  • 1/2 κ.γ. κρεμόριο (cream of tartar)
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • crème fraîche (βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ) ή σαντιγί
  • σμέουρα φρέσκα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.

Βουτυρώνουμε καλά 6 ατομικά πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα περιστρέφουμε ώστε να κολλήσει καλά, ειδικά στα τοιχώματα.

πυρίμαχα
Καρολίνα Δωρίτη

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, μαζί με το αλάτι και το κρεμόριο.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα για ένα λεπτό και σταδιακά αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα, χτυπώντας συνεχώς με σύρμα.

Αδειάζουμε τη μισή μαρέγκα μέσα στο μείγμα με τη σοκολάτα, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ, από έξω προς τα μέσα. Δεν θέλουμε να φύγει ο αέρας.

σουφλέ σοκολάτας
Καρολίνα Δωρίτη

Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας στο μείγμα μας όλη τη μαρέγκα.

Γεμίζουμε τις φόρμες ως την κορυφή με το μείγμα που ετοιμάσαμε. Ψήνουμε στο φούρνο στους 190°C για 10-12 λεπτά.

σουφλέ σοκολάτας
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε ζεστά, αν θέλουμε με λίγη crème fraîche (στα σούπερ μάρκετ) ή σαντιγί και φρέσκα σμέουρα.