Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Το καλοκαίρι που τα σύκα είναι στην εποχή τους, φτιάξε αυτή τη φανταστική σαλάτα με πράσινα λαχανικά, τυρί burrata και σταφύλι.

Ήρθε επιτέλους η εποχή των σύκων, τα οποία πέραν του ότι είναι ένα υπέροχο φρούτο, είναι και πάρα πολύ θρεπτικά!

Επειδή η εποχή των σύκων δεν κρατάει πολύ, φροντίζω να τα καταναλώνω και να τα ευχαριστιέμαι με πολλούς τρόπους. «Παίζω» μαζί τους σε διάφορες συνταγές, γλυκιές και αλμυρές. Τα σύκα ταιριάζουν υπέροχα με πολλά τυριά, και φρέσκα και παλαιωμένα. Μπορούμε να τα απολαύσουμε απλά με ένα τυρί, συνδυασμός υπέροχος για κρασί ή και τσίπουρο.

Οι σαλάτες με σύκα είναι επίσης φανταστικές. Μου αρέσουν πολύ με διάφορα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κάποια από τα οποία φροντίζω να είναι και λίγο πικάντικα, όπως η ρόκα.

Εδώ τα συνδυάζω με μια ανάμεικτη σαλάτα με baby φύλλα, όπως σπανάκι, ρόκα και κέιλ. Τέτοιους συνδυασμούς βρίσκουμε και έτοιμους συσκευασμένους στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

σαλάτα με σύκα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτω μαύρο σταφύλι που είναι επίσης στην εποχή του, είναι σούπερ υγιεινό και ταιριάζει πολύ. Επίσης, προσθέτω αλατισμένο φιστίκι Αιγίνης και burrata.

Το τυρί burrata παρασκευάζεται από βουβαλίσιο γάλα. Πρόκειται ουσιαστικά για μοτσαρέλα με πλούσια βουτυράτη γεύση και μαλακό, υγρό εσωτερικό, καθώς είναι αναμεμειγμένη με κρέμα γάλακτος.

Το ντρέσινγκ της σαλάτας είναι απλό και αρωματικό. Το φτιάχνουμε απλά και γρήγορα χτυπώντας στο μπλέντερ φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο και ξύδι βαλσαμικό.

Συνταγή για πράσινη σαλάτα με φρέσκα σύκα και burrata

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Gluten-free

σαλάτα με σύκα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, λεπτοκομμένο
  • 12-15 ρώγες μαύρο σταφύλι, κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι
  • 3-4 σύκα, κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα
  • 200 γρ. baby φύλλα πρασινάδες ανάμεικτα
  • 2 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα
  • 200 γρ. burrata

Για το ντρέσινγκ

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • ½ κούπα φύλλα βασιλικού
  • 20 ml ξύδι βαλσαμικό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Βάζουμε τα φύλλα βασιλικού σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο.

σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Στη συνέχεια, βάζουμε τα φύλλα σε μία σαλατιέρα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το σταφύλι.

σαλάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Έπειτα, προσθέτουμε το μισό περίπου ντρέσινγκ ανακατεύοντας πολύ απαλά για να μην μαραθούν τα φύλλα.

σαλάτα με σύκα
Καρολίνα Δωρίτη

Τέλος, προσθέτουμε από πάνω τα σύκα, την burrata κομμένη σε ακανόνιστα κομμάτια, τα φιστίκια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ.