Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΦΤΙΑΞΕ ΟPEN TOAST ΦΟΥΛ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ, ΜΕ ΣΥΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

Το σύκο είναι ένα από τα φρούτα που συνδυάζονται εξαιρετικά με λευκά τυριά και προσφέρεται για ένα open toast.

Τα σύκα είναι στα φόρτε τους τον Σεπτέμβρη. Ζουμερά και γλυκά σαν μέλι! Θέλουν ευγένεια και λεπτές κινήσεις στην αγορά και τη μεταφορά, καθώς δεν συγχωρούν τα ζουλήγματα και την πολλή ζέστη.

Στο αιώνιο δίλημμα «με ή χωρίς τη φλούδα;» εγώ πάντα επιλέγω με τη φλούδα (ή «πουκάμισο», όπως το λέμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας) για την υφή, αλλά και γιατί η φλούδα ισορροπεί τη γλυκιά τους γεύση. Συνήθως θα φάω τα σύκα σκέτα, αλλά είναι ένα ποίημα με λευκά τυριά όπως η φέτα, η ξινομυζήθρα και το ανθότυρο.

Τα σύκα προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας:

  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
  • Είναι πηγή σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη Β6.

Για το open toast με σύκο θα χτυπήσεις στο μπλέντερ ένα ωραίο ανθότυρο (κατά προτίμηση κρητικό) με μερικές κουταλιές τυρί κότατζ και θα φτιάξεις ένα ελαφρύ τυρένιο άλειμμα, δροσερό κι ελαφρύ.

Με το ανθότυρο ταιριάζουν επίσης πολύ φρούτα όπως οι φράουλες, το ακτινίδιο, τα μύρτιλα και τα σμέουρα.

Συνταγή για open toast με σύκο και ανθότυρο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
  • Μερίδες: 2
  • Vegetarian

οpen toast με σύκο και ανθότυρο
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 4 φέτες προζυμένιο ψωμί

Για το άλειμμα

  • 100 γρ. ανθότυρο Κρήτης
  • 2 κ.σ. τυρί κότατζ
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το topping

  • 2 σύκα (κομμένα σε φέτες)
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι, ελαφρώς σοταρισμένο
  • 2-3 φυλλαράκια δυόσμο

Εκτέλεση

Καψαλίζουμε το ψωμί στην τοστιέρα ή σε ένα τηγάνι (χωρίς λάδι).

Για το άλειμμα, βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Στην αρχή είναι υδαρές αλλά όσο μένει (ειδικά αν μπει στο ψυγείο) σφίγγει.

Σερβίρουμε στο πιάτο το ψωμί, αλείφουμε το μείγμα του ανθότυρου, γαρνίρουμε με τα σύκα και τελειώνουμε με κουκουνάρι και φύλλα δυόσμου.