Unsplash Natalie Behn

ΦΤΙΑΞΕ VEGAN ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ, ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ

Νηστίσιμο τσουρέκι ίσον vegan τσουρέκι. Ένα τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τα «κανονικά», είναι πιο ελαφρύ και μπορεί να καταναλωθεί πριν από την Κυριακή του Πάσχα.

Αν αναρωτιέσαι τι νόημα έχει ένα νηστίσιμο τσουρέκι, υπάρχουν μερικές καλές απαντήσεις. Πρώτον, αν νηστεύεις, δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι την Κυριακή του Πάσχα για να συνοδεύσεις με κάτι τον καφέ σου. Δεύτερον, αν είσαι vegan, μπορείς να το χαρακτηρίσεις vegan τσουρέκι και να το απολαύσεις όπως ακριβώς κάνεις με τη vegan μαγειρίτσα.

Τρίτον, παραμένει ένα αγαπημένο γλυκό, πλην όμως πιο ελαφρύ, χωρίς ζωικά λιπαρά, πράγμα που θα αισθανθείς και στον ουρανίσκο και στο στομάχι σου – επομένως, δεν θα σε βαρύνει. Τέταρτον, παραμένει πάντα ένα σπιτικό γλυκό που, όπως και να το κάνουμε, περιέχει πιο αγνά υλικά. Και, πέμπτο, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τα κανονικά.

Τη συνταγή μας παραχώρησε η Κατερίνα Στάη, η οποία διατηρούσε στο παρελθόν το blog Olive Oil Culture, με συνταγές βασισμένες στο ελαιόλαδο.

Συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 3 ώρες περίπου (μαζί με τον χρόνο αναμονής και ψησίματος)

Νηστίσιμο τσουρέκι
Κατερίνα Στάη

Υλικά για 3 μεγάλα ή 4 μικρότερα τσουρέκια

Για το προζύμι

  • 1 φλ. χλιαρό νερό (30 έως 40 βαθμούς)
  • 2 κύβους νωπής ή 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς
  • 4 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Για το τσουρέκι

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • ½ λίτρο φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα

Για την επάλειψη

  • 1 κ.γ. μέλι
  • 50 ml νερό
  • αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Για το προζύμι, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά, με ένα σύρμα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τον κάδο για τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Νηστίσιμο τσουρέκι
iStock

Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και η μαγιά μας έχει αρχίσει να δουλεύει, ρίχνουμε μέσα σε μεγαλύτερο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά, ξεκινώντας από τα υγρά και αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι και το προζύμι, ενώ ανακατεύουμε ζυμώνοντας με το χέρι.

Αφού γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι, το τοποθετούμε σε μία λεκάνη που πριν έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ½ περίπου ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, βγάζουμε από τη λεκάνη και το κόβουμε σε 3 ή 4 ίσα μέρη, τα οποία πλάθουμε σε σχήματα που επιθυμούμε (κοτσίδα, σαλίγκαρο κ.λπ.).

Αμέσως μετά, τα τοποθετούμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

Καλύπτουμε τα τσουρέκια με μια καθαρή πετσέτα και τα τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά ακόμα.

Νηστίσιμο τσουρέκι
iStock

Αφού περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το νερό με το μέλι.

Αφαιρούμε την πετσέτα από τα τσουρέκια μας και, με ένα πινέλο, τα περνάμε απαλά με το μείγμα.

Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.