ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟ AIR FRYER ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

Νόστιμες γλυκοπατάτες φτιαγμένες στο air fryer, με σάλτσα τσίλι, λεμόνι και βασιλικό. Αυτή είναι μόλις μία από τις 80 συνταγές που μπορείς να βρεις στο βιβλίο του Anthony Nathan.

Είναι το μαγειρικό γκάτζετ της εποχής. Η συσκευή για την οποία μιλούν influencers και μη. Οι περισσότεροι θέλουμε να τη βάλουμε στην κουζίνα μας, γιατί όπως λένε σου λύνει τα χέρια. Ο λόγος για το air fryer (φριτέζα αέρα) το οποίο μπορείς να ψήσει/ μαγειρέψει από τις πιο απλές μέχρι τις πιο περίπλοκες συνταγές.

Όπως μας γράφει η Νίκη Μπάκουλη στο θέμα της Γιατί αξίζει να πάρεις air fryer, ο Ολλανδός εφευρέτης Fred van der Weij έψαχνε τρόπο να τρώει τραγανιστές πατάτες χωρίς να τις τηγανίζει. Ξεκίνησε τη διαδικασία δημιουργίας αυτού που ξέρουμε σήμερα ως air fryer το 2005 και την ολοκλήρωσε το 2010.

Αν θες να εντρυφήσεις κι εσύ στον κόσμο του air fryer και να πειραματιστείς, ένα βιβλίο θα σου δώσει ιδέες και οδηγίες για να πετύχεις το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για το Air Fryer, 80 συνταγές για γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό, του Anthony Nathan, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Εμείς διαλέξαμε να σου παρουσιάσουμε μία συνταγή με γλυκοπατάτες. Όπως γράφει και ο ίδιος ο συγγραφέας, «είναι απλώς υπέροχες είτε μόνες τους ως ελαφρύ γεύμα, είτε ως συνοδευτικό για τα περισσότερα φαγητά. Βασιλικός, σκόρδο, λεμόνι και τσίλι – τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Προσωπικά, θα μπορούσα να φάω δέκα κιλά από αυτές, πόσο μάλλον ένα».

Συνταγή για γλυκοπατάτες στο air fryer

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες με τη φλούδα, κομμένες κυδωνάτες
  • Σπρέι λαδιού χαμηλών θερμίδων

Για τη σάλτσα 

  • Μια χούφτα φρέσκος βασιλικός
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένη
  • 4 λιωμένες σκελίδες σκόρδου, ξύσμα
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. λάδι
  • Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

1. Ψεκάστε τις γλυκοπατάπες με το λάδι, αλατίστε τες και ψήστε στο air fryer στους 200°C για 15 λεπτά. Ανακινήστε στη μέση του χρόνου ψησίματος, καθώς ψήνονται γρήγορα και μπορούν να καούν εύκολα.

2. Όσο ψήνονται οι γλυκοπατάτες, φτιάξτε τη σάλτσα, ανακατεύοντας όλα τα υλικά.

3. Περιχύστε τις ψημένες γλυκοπατάτες με τη σάλτσα.