Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΕΣ BABY ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ

Πατάτες φούρνου είναι βέβαιο ότι έχετε δοκιμάσει πολλές, σε διάφορες εκδοχές. Αυτές οι baby πατάτες όμως, μαγειρεμένες με χυμό πορτοκαλιού και ζωμό λαχανικών, σίγουρα θα γίνουν οι αγαπημένες σας.

Οι πατάτες φούρνου, σε διάφορες παραλλαγές, σπάνια απουσιάζουν από ένα γιορτινό τραπέζι. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά όλων μας. Αυτή η συνταγή εδώ, που είναι τρομερά απλή και εύκολη, είναι πραγματικά αγαπημένη.

Οι πατάτες είναι οι μικρές, οι γαλλικές για φούρνο. Σε αυτήν τη συνταγή τις baby πατάτες πρώτα τις καθαρίζουμε. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο! Αρχικά τις βράζουμε και πάντα ξεκινάμε με κρύο νερό. Αυτό το βήμα μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα αν μαγειρεύουμε για πολύ κόσμο ή αν έχουμε και άλλες συνταγές να εκτελέσουμε παράλληλα. Καλό είναι οι πατάτες να βγουν από το ψυγείο και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν μπουν στον φούρνο.

Αυτές οι πατάτες φούρνου ψήνονται μέσα σε χυμό από φρέσκο πορτοκάλι, ελαιόλαδο και ζωμό λαχανικών, τα οποία αρωματίζουμε απλώς με σκόρδο και δενδρολίβανο (πολλαπλά ωφέλιμο μυρωδικό και με πολλές χρήσεις). Καραμελώνουν απίστευτα ωραία, με μια ευχάριστη λεπτή κρούστα που ροδίζει. Είναι μαλακές εσωτερικά, με ωραία υφή, νόστιμες από το πορτοκάλι και τον ζωμό και λαχταριστές. Όπως είπε μια φίλη μου, σαν λουκουμάδες!

Ξαναζεσταίνονται στον φούρνο πολύ εύκολα και τρώγονται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζουμάκι τους που μένει, εντωμεταξύ, είναι όνειρο. Οπότε ή απλώς το απολαμβάνουμε με ψωμί ή το φυλάμε και το χρησιμοποιούμε αλλού. Για παράδειγμα, σαν μαρινάδα ή σαν σάλτσα πάνω σε ένα ψητό φιλέτο κοτόπουλου ή σε ψάρι.

Συνταγή για baby πατάτες φούρνου

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30-35 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος στον φούρνο: 45-50 λεπτά
  • VeganGluten Free

baby πατάτες φούρνου
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6 άτομα

  • 1,5 κιλό πατάτες baby
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες στα δυο
  • χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο, κομμένα σε φουντίτσες
  • 250 ml ζωμός λαχανικών, ζεστός
  • λάδι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε με πίλερ τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό.

Baby πατάτες φούρνου
Καρολίνα Δωρίτη

Όταν είναι έτοιμες όλες οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε λίγο αλάτι και βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν. Τις στραγγίζουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.

Αδειάζουμε τις πατάτες σε σχετικά βαθύ ταψί ή πυρέξ. Προσέχουμε να μην είναι η μία πάνω στην άλλη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το πορτοκάλι και τον ζωμό. Περιχύνουμε με αυτό τις πατάτες. Τοποθετούμε τα σκόρδα και το δενδρολίβανο ανάμεσά τους. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Bab;y πατάτες φούρνου
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε τις πατάτες φούρνου στην μεσαία σχάρα για 25 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις γυρίζουμε μία-μία ανάποδα και ξαναψήνουμε στον φούρνο για ακόμη 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν κανονικά.