Καρολίνα Δωρίτη

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

Τα ριγκατόνι με μελιτζάνες, πομοντόρια και κάπαρη είναι ένα πιάτο γεμάτο φρεσκάδα και μεσογειακά αρώματα.

Πήγα λαϊκή και οι πάγκοι ήταν πλημμυρισμένοι με κούκλες μελιτζάνες όλων των ειδών και πομοντόρια, που ως γνωστόν είναι οι πλέον ιδανικές ντομάτες για σάλτσα, αφού έχουν λιγότερα σπόρια και είναι σκέτη γλύκα όταν ψωνίζουμε από σωστό παραγωγό!

Εμπνεύστηκα λοιπόν και είπα να ετοιμάσω μια από τις αγαπημένες συνταγές της εποχής αυτής, που δεν είναι άλλη από ζυμαρικά με μελιτζάνες και κάπαρη.

Αυτή η αγαπημένη σάλτσα γίνεται σε πολλές παραλλαγές. Εδώ την κάνω με τρόπο που αγαπώ και που δεν βγαίνει βαριά ή λαδερή, ενώ παίρνει και ένα ωραίο καπνιστό άρωμα, διακριτικό και ευχάριστο.

μελιτζάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Τις μελιτζάνες τις κόβω και τις ψήνω στο φούρνο. Στο μεταξύ, ετοιμάζω σάλτσα από τα φρέσκα πομοντόρια και στο τέλος προσθέτω μέσα τις μελιτζάνες και μετά την κάπαρη.

Από ζυμαρικά επιλέγω ριγκατόνι, γιατί του πάει κάτι «μπαμπάτσικο» κατά τη γνώμη μου! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ανεξαρτήτως τι ζυμαρικά θα χρησιμοποιήσουμε να κρατήσουμε από το νερό μέσα στο οποίο θα βράσουν, γιατί αυτό είναι που θα δέσει ωραία τη σάλτσα μας με τα ζυμαρικά στο τέλος. Η συνταγή είναι vegan αν δεν χρησιμοποιήσουμε παρμεζάνα ή γενικά τυρί και το αντικαταστήσουμε με φυτικό υποκατάστατο τυριού.

Συνταγή για ριγκατόνι με μελιτζάνες και κάπαρη

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40-45 λεπτά
  • Vegetarian / Vegan

Η απόλυτη σάλτσα για ζυμαρικά, με μελιτζάνες και ντομάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι
  • 500 γρ. πομοντόρια
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 300 γρ. ριγκατόνι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωναράκι βασιλικού
  • 100 ml ζεστός ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 2 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη

Εκτέλεση

Βάζουμε τις κομμένες μελιτζάνες σε μπολ και ανακατεύουμε με αλάτι, πιπέρι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ντύνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Απλώνουμε πάνω τις μελιτζάνες. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 200°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα.

μελιτζάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες, μπλανσάρουμε τις ντομάτες για 10 λεπτά για να αφαιρέσουμε τη φλούδα.

πομοντόρια
Καρολίνα Δωρίτη

Μετά τις ψιλοκόβουμε.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, τον βασιλικό, την πιπεριά. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα και προσθέτουμε τον πελτέ.

Ανακατεύουμε και πάλι και προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα με όλα της τα ζουμιά και τον ζωμό ή νερό.

σάλτσα
Καρολίνα Δωρίτη

Ανακατεύουμε απαλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα για περίπου 15-20΄.

Προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα τις ψημένες μελιτζάνες και αφαιρούμε τη δάφνη και τον βασιλικό. Αφήνουμε να πάρει λίγο βράση, περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε την κάπαρη, τα ζυμαρικά και περίπου ¼ κούπας από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ριγκατόνι. Ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού ομοιόμορφα η σάλτσα.

ριγκατόνι με μελιτζάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Αν νιώθουμε τα ζυμαρικά στεγνά, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό.

Τέλος, προσθέτουμε ακόμα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε παρμεζάνα ή άλλο τριμμένο τυρί της προτίμησής μας.