Καρολίνα Δωρίτη

Η ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΠΑΒΛΟΒΑ «ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ» ΘΕΛΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΠΟ

Η πάβλοβα της τεμπέλας σερβίρεται σε ποτήρια ή μπολάκια και δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο απολαυστική και άκρως ανοιξιάτικη είναι.

Όταν έχω ωραίες φράουλες που θέλω να τις ευχαριστηθώ σε γλυκό, η πρώτη μου σκέψη είναι σαντιγί και μαρέγκα. Αυτό το τρίο είναι πραγματικά ασυναγώνιστο γευστικά και κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις τις μυρωδάτες, ζουμερές φράουλες της άνοιξης! Είναι ένας συνδυασμός που συναντάμε στην πάβλοβα, τη λαχταριστή τούρτα με βάση τη μαρέγκα, κρέμα σαντιγί και φρέσκα φρούτα. Η εκδοχή που φτιάχνουμε εδώ που ονομάζεται Eton Mess και είναι στην ουσία μια «τεμπέλικη» πάβλοβα, όπου η μαρέγκα σπάει σε ακανόνιστα κομμάτια και στη συνέχεια ανακατεύεται με τις φράουλες και τη σαντιγί. Γιατί όμως το γλυκό αυτό ονομάστηκε Eton Mess;

Το Eton είναι ένα ιδιωτικό κολλέγιο αρρένων στην Αγγλία, που ιδρύθηκε το 1440. Η πρώτη γραπτή αναφορά του συγκεκριμένου γλυκού έγινε το 1893 και αμέσως συνδέεται ιστορικά με τους αγώνες που διεξάγονταν ανάμεσα στα κολλέγια Eton και Harrow. Λένε ότι εκεί σερβιρίστηκε για πρώτη φορά και έγινε παράδοση να σερβίρεται κάθε χρόνο στους αγώνες αυτούς.

Για να φτιάξουμε πάβλοβα της τεμπέλας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικές μαρέγκες (το σχήμα και το μέγεθος δεν μας απασχολούν, αφού τις σπάμε σε κομμάτια) ή και να προμηθευτούμε έτοιμες μαρέγκες από κάποιο ζαχαροπλαστείο. Από εκεί και πέρα, η ώρα που απαιτείται για φτιάξουμε το Eton Mess είναι ελάχιστη, αφού μέσα σε δέκα λεπτά είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.

μαρέγκες και φράουλες
Καρολίνα Δωρίτη

Χτυπάμε μια ωραία και απλή σαντιγί και λιώνουμε τις μισές φράουλες σε μπλέντερ. Τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε μικρότερα, ακανόνιστα κομμάτια. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε αμέσως. Η απλότητα της εκτέλεσης αυτού του γλυκού είναι και η γοητεία του, αλλά βασική προϋπόθεση είναι να το συναρμολογήσουμε ακριβώς πριν το σερβίρουμε γιατί όσο μένει πανιάζει η μαρέγκα και αραιώνει η σαντιγί με τα υγρά της φράουλας.

Συνταγή για Eton Mess: Η πάβλοβα της τεμπέλας

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Vegetarian | Gluten-free

πάβλοβα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα από το ψυγείο
  • 1 ½ κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 560 γρ. φράουλες, πλυμένες και κομμένες
  • 170 γρ. μαρέγκες

Εκτέλεση

Αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγί.

σαντιγί
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε τις μισές φράουλες σε μπλέντερ και τις πολτοποιούμε. Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις υπόλοιπες φράουλες, που είναι κομμένες. Μέσα στο ίδιο μπολ σπάμε τις μαρέγκες σε ακανόνιστα κομμάτια, άλλα μεγαλύτερα άλλα μικρότερα, δεν έχει σημασία. Ανακατεύουμε απαλά.

πάβλοβα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε μέσα στο ίδιο μπολ σταδιακά τη σαντιγί, ενώ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης για να είναι ευλύγιστη και να μη διαλύει τα κομματάκια μαρέγκας.

πάβλοβα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε μέσα και τις φράουλες που πολτοποιήσαμε και ανακατεύουμε απαλά.

πάβλοβα
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε σε ποτήρια και απολαμβάνουμε!