Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ

Ο Στέλιος Παρλιάρος μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή της πολίτικης βασιλόπιτας με την οποία μεγάλωσε, αυτή που είχε κάθε χρόνο στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Μαχλέπι και μαστίχα ανακατεύονται με βούτυρο και ζάχαρη και το αποτέλεσμα είναι ονειρικό! Η πολίτικη βασιλόπιτα ή σμυρναίικη που θυμίζει τσουρέκι, ήρθε από τους Μικρασιάτες και έδωσε άλλον αέρα στις βασιλόπιτες που γνωρίζαμε ως τότε.

Η παρακάτω πολίτικη βασιλόπιτα είναι αυτή με την οποία μεγάλωσε ο Στέλιος Παρλιάρος, αυτή που κάθε χρόνο είχαν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι της οικογένειάς του.

Συνταγή για την πολίτικη βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου

πολίτικη βασιλόπιτα
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Υλικά

 • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
 • 300 γρ. βούτυρο
 • 200 γρ. γάλα πλήρες
 • 300 γρ. ζάχαρη
 • 5 γρ. μαχλέπι
 • 5 γρ. μαστίχα
 • 5 αβγά
 • 100 γρ. νερό χλιαρό
 • 80 γρ. νωπή μαγιά
 • 1 αβγό για επάλειψη
 • σουσάμι μαύρο και άσπρο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή, μην καεί και ξεπεράσει τους 50°C. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε στο μείγμα τα αβγά και ανακατεύουμε καλά με αβγοδάρτη ή μαρίζ.

Σε άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα του βούτυρου. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά, έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα στο μίξερ, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα για ζύμωμα.

Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, χαράζουμε με μαχαίρι σε σχήμα σταυρού, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε ναδιπλασιαστεί ο όγκος και να εξαφανιστεί ο σταυρός.

Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε το ζυμάρι στα μεγέθη και τις ποσότητες που θέλουμε να φτιάξουμε.

Στη λαμαρίνα του φούρνου τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί, παίρνουμε το ζυμάρι που έχουμε ξεχωρίσει και το πιέζουμε με την παλάμη μας, δίνοντας στρογγυλό σχήμα με πάχος γύρω στους 4-5 πόντους. Σε καθένα από τα ζυμάρια, τοποθετούμε από την κάτω πλευρά το νόμισμα που θέλουμε.

Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Ανακατεύουμε το αβγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 1 ώρα περίπου, μέχρι η βασιλόπιτα να ροδίσει και να ξεκολλάει από το αντικολλητικό χαρτί.

Η συνταγή για την πολίτικη βασιλόπιτα είναι μία από τις 56 συνταγές γλυκών που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου με τίτλο «Ελληνική ζαχαροπλαστική. Συνταγές, ιστορίες, αναμνήσεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ. Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης σε αγγλική και γαλλική έκδοση.

βιβλίο
Στέλιος Παρλιάρος. Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ