Φωτογραφία: Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΚΕΪΚ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΕΪΚ, ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ

Εύκολο, υγιεινό, απίστευτα γευστικό και με χειμωνιάτικη αίσθηση λόγω της κολοκύθας, αυτό το κέικ βρώμης είναι η ιδανική απάντηση απέναντι στις λιγούρες.

Αυτό το κέικ βρώμης με κολοκύθα είναι η δική μου απάντηση σε εκείνη τη λιγούρα που ζητάει κάτι ζεστό, αφράτο και αρωματικό, αλλά πάνω από όλα θρεπτικό. Χωρίς βούτυρο, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά με απίστευτα πλούσια γεύση.

Η βρασμένη κολοκύθα δίνει φυσική γλύκα και υγρασία και η φαρίνα βρώμης κρατά το αποτέλεσμα ελαφρύ και θρεπτικό. Η κολοκύθα έχει το χάρισμα να μυρίζει κάπως σαν το... πεπόνι του χειμώνα όταν την κόβω, ενώ δίνει υπέροχη αίσθηση τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.

Τips για να φτιάξεις αυτό το απίθανο κέικ βρώμης με κολοκύθα

Tip 1: Μπορείς να βρεις έτοιμη κολοκύθα μαγειρεμένη (στον ατμό) σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, θα βράσεις για 15-20 λεπτά κυβάκια καθαρισμένης κολοκύθας. Σημείωσε ότι το βάρος της ωμής και της βρασμένης κολοκύθας είναι περίπου το ίδιο.

Tip 2: Εάν θες να μειώσεις τις θερμίδες σε κάθε φέτα κέικ, μπορείς να αντικαταστήσεις τις σταγόνες σοκολάτας με μία κουταλιά της σούπας κανέλα. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου απολαυστικό και το άρωμα είναι φανταστικό!

Tip 3: Σε κάθε συνταγή, και ειδικά σε συνταγές όπως αυτή που έχει λίγα απλά υλικά, το αποτέλεσμα κρίνεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Διάλεξε ένα καλό μέλι και φρόντισε η κολοκύθα να είναι φρέσκια, και ιδανικά βιολογική.

Tip 4: Η φαρίνα βρώμης είναι αλεύρι βρώμης με έξτρα baking powder. Έχω δοκιμάσει τη συνταγή και με νιφάδες βρώμης που άλεσα στο μπλέντερ, πρόσθεσα baking powder και κοσκίνισα... αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αφράτο.

Tips για σωστή συντήρηση (ισχύουν για όλα τα κέικ)

  • Φυλάμε το κέικ σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως 3 ημέρες.
  • Αν θέλουμε να διατηρηθεί πιο φρέσκο, το βάζουμε στο ψυγείο όπου κρατά έως και 6 ημέρες.
  • Για να επαναφέρουμε τη φρεσκάδα του, το ζεσταίνουμε ελαφρά για 10 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων ή για 5 λεπτά στον φούρνο, στη χαμηλή σχάρα, στους 150°C.
  • Μπορούμε να το καταψύξουμε σε κομμάτια τυλιγμένα με μεμβράνη για έως 2 μήνες.
  • Ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα ή στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.

Συνταγή για κέικ βρώμης με κολοκύθα, χωρίς βούτυρο και ζάχαρη

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

κέικ βρώμης με κολοκύθ αχωρίς βούτυρο, χωρίς ζάχαρη
Φωτογραφία: Γαβριήλ Νικολαΐδης

Yλικά

  • 400 γρ. κολοκύθα, βρασμένη
  • 200 γρ. μέλι
  • 4 αβγά
  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 400 γρ. φαρίνα βρώμης
  • 10 γρ. baking powder
  • 80 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε μια φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί ή τη λαδώνουμε ελαφρά.

Πολτοποιούμε τη βρασμένη κολοκύθα με ένα πιρούνι ή στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε την κολοκύθα, το μέλι, τα αβγά και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε τη φαρίνα βρώμης και το baking powder. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα λείο και πυκνό μείγμα.

Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τις ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και το ισιώνουμε με την επιφάνεια ενός κουταλιού.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι στο κέντρο.

Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.