Καρολίνα Δωρίτη

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ VEGAN BROWNIES

Μια συνταγή για σοκολατένια vegan brownies, που είναι δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις πόσο απολαυστικά είναι!

Αυτή η συνταγή για σοκολατένια vegan brownies γίνεται εύκολα, με λίγα υλικά. Τα brownies βγαίνουν έτσι όπως πρέπει: με λεπτή εξωτερική κρούστα και μαλακά μέσα, ελαφρώς μαστιχωτά και με υγρασία.

Σημαντικό βεβαίως για τη γεύση των brownies είναι να χρησιμοποιήσουμε καλής ποιότητας κακάο. Το ίδιο ισχύει και για τη σοκολάτα με την οποία ενισχύουμε το μείγμα, για να βγει έξτρα σοκολατένιο! Χρησιμοποιώ μια καλή μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, αλλά μπορούμε να παίξουμε ανάλογα με τα κέφια μας. Μπορούμε, δηλαδή, να χρησιμοποιήσουμε σοκολάτες διαφόρων τύπων, πιο έντονες ή απαλές, τύπου «γάλακτος» ή και με ξηρούς καρπούς – το τελευταίο το συστήνω ιδιαιτέρως!

Παρόλο που μπορούμε να φτιάξουμε τα brownies με λάδι καρύδας, προτιμώ το αποτέλεσμα που προκύπτει με vegan βούτυρο. Αν όμως προτιμάτε το λάδι καρύδας, το αντικαθιστάτε στην ίδια ποσότητα και ακολουθείτε τα ίδια βήματα.

Τη ζάχαρη, επίσης, μπορείτε αν προτιμάτε να την αντικαταστήσετε με ζάχαρη καρύδας.

Προτιμώ να χρησιμοποιώ κρέμα κάσιους, γιατί είναι πιο κρεμώδης και πλούσια. Δίνει καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς να έχει έντονη γεύση, ενώ μπορεί να αντικατασταθεί κάλλιστα με κρέμα καρύδας.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται μίξερ, αφού όλο το ανακάτεμα γίνεται στο χέρι.

Προσοχή μόνο να μην ξεπεράσετε τον χρόνο ψησίματος γιατί τα brownies θα βγουν σαν μπισκότα! Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο, πρέπει να τα αφήσουμε να κρυώσουν καλά πριν επιχειρήσουμε να τα κόψουμε, γιατί θα είναι ακόμα πολύ λιωμένη η σοκολάτα εσωτερικά.

Συνταγή για σοκολατένια vegan brownies

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά προετοιμασία
  • Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά ψήσιμο
  • Vegan

Brownies
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 12 κομμάτια

  • 160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ. κακάο καλής ποιότητας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 260 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη ψιλή (ξανθιά)
  • 120 γρ. βούτυρο vegan, λιωμένο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 ml κρέμα κάσιους
  • 80 γρ. σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση

Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα τετράγωνο πυρέξ ή ταψί διαστάσεων περίπου 20 x 20 cm. Φροντίζουμε η λαδόκολλα να προεξέχει στα πλάγια, ώστε αφού ψηθεί να μπορούμε να το σηκώσουμε όλο μαζί. Με ένα πινέλο αλείφουμε τη λαδόκολλα με λίγο από το βούτυρο που λιώσαμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να γίνει το μείγμα σχεδόν κρεμώδες. Προσθέτουμε τη βανίλια και την κρέμα κάσιους και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

Σταδιακά, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης, προσθέτουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το βούτυρο, ενώ ανακατεύουμε απλά με τη σπάτουλα ώστε να ενσωματωθούν.

Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με το υπόλοιπο μείγμα αλευριού. Όταν είναι έτοιμο, ανακατεύουμε μέσα την κομμένη σοκολάτα και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσαμε.

Brownies
Καρολίνα Δωρίτη

Απλώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.

Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 25 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Brownies
Καρολίνα Δωρίτη

Πιάνοντας τη λαδόκολλα από τις δύο πλευρές σηκώνουμε ολόκληρο το brownie και το ακουμπάμε σε ένα ξύλο κοπής. Αφού σιγουρευτούμε ότι έχει κρυώσει, το κόβουμε με μεγάλο μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια.

Brownies
Καρολίνα Δωρίτη

Για να το διατηρήσουμε ωραίο και μαλακό πρέπει να το αποθηκεύσουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.