MENEMEN: ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ ΑΒΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΙΣ
Το menemen είναι η απόλυτη comfort συνταγή: αβγά σε σάλτσα ντομάτας και πιπεριά, με αρώματα Ανατολής και ψωμί για βούτες.
Όταν είχα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, ένα από τα πρώτα πράγματα που με εντυπωσίασαν ήταν το πρωινό τους: πλούσιο, γεμάτο αρώματα, με μικρά πιατάκια γεμάτα χρώμα και νοστιμιά. Ανάμεσά τους, αυτό που μου έμεινε αξέχαστο ήταν τα αυγά σε σάλτσα ντομάτας: το παραδοσιακό menemen.
Ζεστό τηγάνι στη μέση, αβγά μαγειρεμένα μέσα σε ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδι και μυρωδικά, συνοδευμένα με φρέσκο ψωμί για βούτες. Ήταν ένα πιάτο απλό αλλά γεμάτο χαρακτήρα, που ένιωθα πως μου μιλάει απευθείας από την καρδιά της Ανατολής.
Από τότε, το menemen έγινε αγαπημένο μου comfort food. Το φτιάχνω τακτικά, είτε για πρωινό είτε για ένα γρήγορο, ικανοποιητικό γεύμα. Είναι νόστιμο, ζεστό, γεμάτο χρώμα και ιδανικό για να το μοιραστείς με φίλους στο τραπέζι.
Tip: Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις στο menemen ½ κ.γ. κύμινο για να υπογραμμίσεις ακόμα περισσότερο τα αρώματα της Ανατολής.
Συνταγή για menemen
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Υλικά για 2 μερίδες
- 4 αβγά
- 250 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή ψιλοκομμένες
- 1 κόκκινη πιπεριά (80 γρ.), ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι μικρό (60 γρ.), ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (20 γρ.)
- ½ κ.γ. πάπρικα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σπάμε τα αβγά επάνω στη σάλτσα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς το ασπράδι αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός.
Σερβίρουμε το menemen αμέσως.